Leicester City 1976-2016 – SVL

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ik ben op weg naar Leicester om er vanavond het Champions League duel tussen Leicester City en Club Brugge bij te wonen. Voor mij een enigszins sentimentele gebeurtenis. Op Leicester City woonde  ik in 1976 mijn allereerste Engelse wedstrijd bij.

 

Dion Dublin

Tijdens die hete zomer trok ik met de scholieren (nu U16) van Steenokkerzeel Vlug Op, die een occasioneel samenwerkingsverband met de buren van SK Nossegem hadden opgezet, op zomerkamp naar de Engelse East Midlans. Het was een kort zomerkamp want we zouden er slechts een weekend blijven en één wedstrijd spelen. Tegen de ‘Blaby and Whetstone Boys club’ uit het naburige dorpje Whetstone. Een clubje dat in de jaren 70 en 80 nogal wat spelers aan Leicester leverde. Dion Dublin, ex Manchester United en ex-Aston Villa is de bekendste. Nu is hij TV kok.

In het  clubhouse raakten we met z’n allen zwaar onder de indruk van de ploegen die er ons waren voorgegaan: Olympique Marseille, Atletico Madrid, Legia Warschau, Bayern Munchen. Daar zou nu ook het vaantje van Steenokkerzeel en Nossegem tussen hangen. Wow!

 

Grijze muis

Over de wedstrijd zelf maakten we ons bijgevolg niet al te veel illusies. Maar op die zondagmiddag op een keihard en kurkdroog veld zonder gras versloegen we de hofleverancier van Leicester City zowaar met 2-3.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat we die wedstrijd zaterdagmiddag in het stadion op Filbert Street zouden spelen in het voorprogramma van Leicester City – Manchester City, de openingswedstrijd van het seizoen 1976-1977 in de Engelse eerste klasse. Het begrip de Premier League bestond nog niet.

Helaas werd dat plan in laatste instantie afgeblazen. Wel waren we uitgenodigd om de match in het stadion bij te wonen. Het werd een fraaie wedstrijd die op een 2-2 gelijkspel eindigde. Ik was helemaal verkocht vanwege de indringende sfeer die in zo’n Engels stadion heerste en het heerlijke aanvallende voetbal over de vleugels. Pure  ‘70ies style’. De volgende 40 jaar zou ik -al dan niet beroepshalve- nog tientallen keren het Kanaal oversteken.

Maar in Leicester kwam ik niet meer. Er waren andere clubs die de toon aangaven. Liverpool, Manchester United, Arsenal… Bovendien degradeerde Leicester enkele keren uit de hoogste klasse en was het jarenlang een grijze muis in het Engels voetbal.

Tot het wonderjaar 2016 aanbrak en Leicester heel de voetbalwereld verbaasde door zijn allereerste titel uit de geschiedenis te behalen. En daar staan ze nu. In die lucratieve Champions league als beloning. Niet langer op Filbert Street dat de 21ste eeuw nog net haalde maar dan werd afgebroken. Sinds 2002 spelen The Foxes in het King Power Stadium. Daar volgt straks mijn tweede ‘thuiswedstrijd’ van Leicester.

 

Steven Defour

Als voorgerecht pikte ik gisteravond met mijn Witte Duivel kompaan FC, West Bromwich Albion tegen Burnley mee. Monday Night football under floodlights of The Hawnthorns. De nummer 12 tegen de nummer 9. De Witte Duivel zag hoe Rode Duivel Steven Defour nauwelijks uit de middencirkel kwam en bij de rust gewisseld werd voor een extra aanvaller. Het stond toen al 3-0 voor WBA. In de tweede helft deed een bijzonder sterk West Brom er nog eentje bij en peuzelde The Baggies hun tegenstander helemaal op.

Het werd een avondje ‘Old School’ voetbal met dank aan WBA coach Tony Pulis die zijn betonmolen in de loods had achter gelaten. Zijn ploeg speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen tegen een weliswaar mak Burnley. “ En als Nacer Chadli eerstdaags weer fit is, wordt het nog beter”, verklaarde hij achteraf op de persconferentie. Pulis, die dan al zijn trainingsoutfit had geruild had voor een strak pak, blonk na de glansprestatie van zijn ploeg.

Het inspireerde Gary Lineker tot een leuke tweet: “Tony Pulis needs to be careful. This high scoring, free flowing football might ruin his reputation”.

Hopelijk voor Club Brugge krijgen we vanavond in het King Power stadium geen gelijkaardige wedstrijd. De Engelse kampioen stelt in de eigen competitie fel teleur maar slikte in de Champions nog geen enkele tegengoal. Club Brugge al tien.

De kans dat ik twee avonden na elkaar het stadion verlaat met dezelfde eindstand op het scorebord is behoorlijk groot.

Stefan Van Loock

Share.

About Author

Leave A Reply