Wat te onthouden van het weekeinde? – FC

PLOEG VAN DE WEEK: Chelsea, dat Manchester City in eigen huis klopte en nu titelfavoriet nummer één mag genoemd worden in Engeland

SPELER VAN DE WEEK: scheidsrechter Luc Wouters, die José Izquierdo geen gele kaart gaf nadat hij na zijn goal een t-shirt liet zien met steun voor het Braziliaanse Capecoense. In tegenstelling tot zijn Franse ambtsgenoot die Cavani een paar dagen terug wel op de bon slingerde.

GOAL VAN DE WEEK: Alejandro Camargo, die van een eind op de eigen helft scoorde voor het Chileense Universidad de Concepcion

 

BELGIE

-Hilarisch en tegelijk tragisch. Zo kunnen we dit voetbalweekeinde in eigen land samenvatten. Hilarisch was de discussie in Westerlo over het aanzetten van de veldverwarming. In Genk was de verwarming dan weer maar op één speelhelft aangezet.

-Tragisch waren andermaal de gebeurtenissen rond de Waalse derby. Net als vorig jaar liep het uit de hand en dit keer kon de match zelfs niet worden uitgespeeld. Een duidelijk bewijs dat de maatregelen van de bond onvoldoende waren.

Ik herhaal het nog eens: boetes helpen niet, de supporters trekken het zich niet aan dat hun club voor hun wangedrag opdraait. Clubs liggen al evenmin echt wakker van boetes. 25.000 euro? 50.000 euro? Het maandloon van één doorsnee speler.

Er wordt nu weer gezwaaid met een wedstrijd achter gesloten deuren voor Standard. Het gebeurde al begin dit seizoen en loste niets op. Het is competitievervalsing en staat haaks op alles wat profvoetbal is. Maar één maatregel doet echt pijn bij bestuur, spelers en fans: punten afpakken. De bond moet gewoon het reglement toepassen en noch aan Standard noch aan Charleroi punten toekennen na deze blamage. En als dreigement: bij een herhaling van de feiten gaan er weer drie punten af. Wedden dat de Rouches dan echt werk gaan maken van de begeleiding van hun achterban en dat de echte supporters er zelf de rotte appels uitgooien?

-Na dit weekeinde kreeg het geloof in de titelkansen van KV Oostende en Zulte Waregem een flinke deuk. Ook achter AA Gent mogen vraagtekens worden gezet en dan hebben we het nog niet over Racing Genk, dat zelfs moet vrezen voor deelneming aan Play-off 1.

-Dan blijven alleen Club Brugge en Anderlecht over. Volgende zondag staan beide ploegen voor de tweede keer dit seizoen tegenover elkaar en kunnen we wellicht de conclusie trekken of het echt spannend wordt.

Club Brugge zette in eigen huis en zonder veel franje KV Oostende opzij. Anderlecht verraste door met tien man in Kortrijk te winnen. Met dank aan Frank de Tank, die een penalty stopte voor paars-wit. Desondanks kunnen we niet geloven dat een ploeg met Frank Boeckx in het doel landskampioen wordt. En kan in het Astridpark iemand duidelijk maken aan de heer (?) Spahic dat het nabootsen van Marouane Fellaini niet tot aanbeveling strekt bij beschaafde mensen? Ellebogen dienen eventueel om mee te werken en zijn zeker niet bedoeld als slaginstrument. In elk geval niet in het voetbal. De reviewcommissie heeft de vorige elleboogstoot van Spahic nog niet behandeld of er ligt al een nieuwe ( het waren er eigenlijk zelfs twee) op tafel.

 

EUROPA

-Over Fellaini gesproken, de late invalbeurt van de Rode Duivel kostte Man United twee punten. Hij had slechts een paar minuten op het veld nodig om een even dwaze als lachwekkende strafschop te veroorzaken. Henry Winter, de chef-voetbal van The Times, heeft het over de ‘ungainly Belgian’. Ungainly heeft nogal wat betekenissen ( onbeholpen, schlemielig, stuntelig, knullig), maar geen van alleen neigt naar iets positiefs. ‘Hij mist snelheid, balans, techniek en avontuur en staat haaks op alles waar Man U voor staat. Niemand bij de Red Devils was verbaasd over zijn optreden’, aldus het vernietigende oordeel van Henry Winter.

Zijn collega Jim White was in The Telegraph niet milder. ‘De enige verrassing was dat hij de penalty veroorzaakte met zijn knie en niet met zijn elleboog’, schreef hij. ‘Mourinho is heel dicht bij het vormen van een kampioenenploeg, op voorwaarde dat hij zijn voorliefde voor Fellaini laat varen.’

-Nee, geef ons dan Eden Hazard maar. Eden en zijn boevenmaatje Diego Costa speelden met de trage verdedigers van Man City. Otamendi en Kolarev deden aan een stel gepensioneerden denken. Chelsea mocht echter blij zijn dat David Luiz niet werd uitgesloten. Opmerkelijk ook dat Man City Agüero en Fernandinho verloor met rode kaarten. Geen goede punten dus voor Pep Guardiola.

-Liverpool zag in Bournemouth een 0-2 voorsprong omgezet zien in een 4-3 nederlaag. De Reds missen verdediger Joël Matip misschien meer dan aanvaller Coutinho.

-RB Leipzig blijft de koploper in Duitsland, maar er was heel wat om te doen. Na 19 seconden ging de bal immers op de stip voor de Red Bulls na een schwalbe van Timo Werner.

-De gelukkigste Rode Duivel van het weekeinde was Radja Nainggolan, die uitblonk en scoorde voor AS Roma.

François Colin

 

About Author

1 reactie

  1. Beetje onvolledige weergave:
    – Liverpool: Karius, die de voorkeur blijft krijgen op Mignolet maakte een bijzonder slechte beurt.
    – Manchester City: Sergio Aguëro was goed voor een onvervalste doodschop op David Luiz en komt goed weg met vier weken schorsing. Achteraf nam Guardiola zijn speler in bescherming(!).
    – niets over de classico?

Leave A Reply