Waarom we naar het stadion gaan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

In samenwerking met enkele van onze gerenommeerde universiteiten publiceert De Witte Duivel geregeld een studie over een voetbal gerelateerd onderwerp. Op die manier bieden we de auteur(s) een extra forum en de trouwe lezers van deze blog een diepere kijk in een welomschreven voetbalonderwerp.

Hier vindt u een (Engelstalige) studie (uit 2013) van de KU Leuven over wat de Belgische clubsupporter en neutrale voetbal ertoe aanzet om een wedstrijd live in het stadion bij te wonen.

Het is een doctoraatswerk van de Portugese Mariana de Carvalho onder de supervisie van Jeroen Scheerder, professor sportbeleid en sportsociologie aan de KUL en met de medewerking van Filip Boen (professor sport-en bewegingspsychologie – KUL) en José Pedro Sarmento, van de sportfaculteit aan de Universiteit van Porto.

‘Wat zou een voetbalwedstrijd nog voorstellen zonder toeschouwers?’ vragen de onderzoekers zich af en tegelijk stellen ze de vraag welke factoren er allemaal meespelen om mensen naar een voetbalstadion te lokken. Waarom zit het Jan Breydelstadion bij wedstrijden van Club Brugge afgeladen vol en blijven de zitjes het aan de Kehrweg in Eupen leeg?

Op het moment dat het onderzoek werd gevoerd, bekleedde Club Brugge met een gemiddelde bezettingsgraad van 86 procent de tachtigste plaats in Europa maar torende blauwzwart in eigen land ver boven de concurrenten Anderlecht en Standard uit en kreeg Racing Genk gemiddeld nog 82 procent van zijn zitjes gevuld.

Meer dan 5000 Belgische voetbalfans beantwoorden vragen over hun stadionbezoek (van de Jupiler Pro league tot in de laagste provinciale afdelingen.) De conclusies liggen voor de hand. Goedkopere tickets, betere (comfortabelere) stadions en niet in het minst ook aantrekkelijker spel op de mat zijn de belangrijkste factoren die het stadionbezoek nog meer kunnen doen toenemen. Ook het betrekken van de fans bij belangrijke beslissingen binnen de club en/of meer interactief contact tussen de club en zijn fans kan het stadionbezoek een extra impuls geven.

Meer dan 60 procent van de bevraagden bleek ook niet gelukkig met de competitieformule. 28 % hiervan zegt hierdoor minder actief naar het voetbal te gaan. 67 procent wil terug naar een normale competitie met 16 of 18 clubs.

Vijf jaar geleden gingen slechts 13% vrouwen naar het voetbal.

Raadpleeg hier de volledige studie

Klik hieronder voor de PDF

What brings people into the soccer stadium?

 

Share.

About Author

Leave A Reply