Wat te onthouden van het weekeinde?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Salford City FC, de club die voor de helft eigendom is van Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt en de broers Phil en Gary Neville, kwam bij Kidderminster Harriers 4-0 achter. Tien minuten voor tijd zette de leider in de National League N/S de achtervolging in en speelde nog gelijk (4-4).

SPELER VAN DE WEEK: Zlatan Ibrahimovic vierde zijn debuut in de Major League Soccer voor LA Galaxy in de derby tegen Los Angeles FC. De Zweed viel in bij een 1-3 achterstand en bezorgde zijn nieuwe club alsnog de zege met twee goals (4-3). Zijn eerste treffer op Amerikaanse bodem was een fabelachtige lob van op bijna 40 meter

BELGIE

De eerste speeldag van Play-off 1 was een tegenvaller, maar stellen we dat niet jaar na jaar vast? AA Gent was de enige ploeg die aanvallend iets voorstelde, Racing Genk was sterk in de organisatie in een moeilijke uitwedstrijd en Club Brugge deed wat het moest doen: winnen. De rest stelde teleur.

Met negen punten voorsprong ( eigenlijk tien, want blauw-zwart won de reguliere competitie) twijfelt niemand nog aan een nieuwe landstitel voor Club. In werkelijkheid bedraagt de voorsprong vijftien punten. Dat is geen kloof, maar een ravijn. Het zou overigens totaal onaanvaardbaar zijn als een ploeg die de competitie zo domineert geen kampioen zou worden.

Anderlecht, de dichtste achtervolger, viel dramatisch door de mand. Het is zeer de vraag waar het de komende weken met paars-wit naartoe gaat. Als doelman Matz Sels je absolute uitblinker is en een 18-jarige debutant als Alexis Saelemakers bij de beteren behoort, moeten de alarmbellen afgaan.

Op basis van de jongste weken ben je geneigd te denken dat AA Gent en wellicht ook Standard voor Sporting gaan eindigen. Vooral omdat in het Astridpark niemand weet wat er te gebeuren staat. Wat is Coucke van plan? Geraakt hij van KV Oostende af? Hoe reageert hij als KVO geen licentie krijgt? Blijft Herman Van Holsbeeck en in welke rol? Haalt Coucke de bezem door de spelersgroep? Gaat Coucke zich, zoals in Oostende, met de opstelling bemoeien? Mag Vanhaezebrouck blijven?

Hein weet het ook niet meer. Hij stond voortdurend te solliciteren naar een baantje als seingever in de Ronde van Vlaanderen. Op een bepaald moment leek hij zelfs naar een nieuw wiel te vragen. Sorry, hij zag dat de bal was gespeeld door zijn verdediger maar niet dat deze aan het shirt van zijn tegenstander hing.

Alweer wordt bewezen dat niet de format maar de verhoudingen tussen de teams bepalen hoe spannend de competitie is. Het heet nu dat de strijd om de tweede plaats spannend is. Who cares? Tweede worden geeft recht op een deelnemingsbewijs voor de voorronde van de Champions’ League? So what? De kans op kwalificatie tegen één van de toppers van de Big Five is 0,000000005.

Ivan De Witte zat in Sports Late Night desondanks het onverdedigbare te verdedigen. Het spektakel in een paar wedstrijden uit Play-off 2 voerde hij zelfs als argument ter vergoelijking aan. Er werd veel opener gespeeld dan in PO 1 om de eenvoudige reden dat het nergens om gaat en dat gevoel zal de komende weken slechts vergroten. De lege tribunes ( behalve op de Bosuil) zou iedereen die het goed meent met ons voetbal moeten doen concluderen dat deze draak stante pede moet verdwijnen, maar het lot van twaalf van de 24 profclubs zal voorzitters als De Witte worst wezen. En dan hebben we het nog niet over de vier clubs van de play-downs in 1B, waar de teams voor de vijfde en zesde keer dit seizoen tegenover elkaar staan. Het is een schande.

EUROPA

*In Frankrijk won PSG voor de vijfde keer de League Cup: 3-0 tegen Monaco. Volgend weekeinde kan de titel binnen zijn en dan volgt nog de Franse beker. Geeuw!

*De Premier League lijkt in het Paasweekeinde zijn laatste geheimen prijs te hebben gegeven. Man City was al na twaalf minuten klaar bij Everton en won 0-3. The Citizens kunnen zaterdag de titel vieren in geval van winst tegen buur United.

Romelu Lukaku zette de Red Devils alweer op weg naar winst (2-0 tegen Swansea). Liverpool haalde het bij Crystal Palace met alweer een goal van Mo Salah en met dank aan Christian Benteke, die twee dotten van kansen de nek omwrong (1-2).Tottenham won voor de eerste keer in de geschiedenis van de Premier League bij Chelsea (1-3, twee goals van Dele Alli) en is nu de eerste club van Londen. Chelsea, zonder de geblesseerde Thibaut Courtois, mag de hoop op deelneming aan de Champions’ League opgeven. De twee ploegen uit Manchester, de Spurs en Liverpool kunnen op beide oren slapen. Geeuw!

*Juventus lijkt nu helemaal op weg naar een zevende titel op rij. Het won met 3-1 van Milan, terwijl achtervolger Napoli averij opliep bij Sassuolo. Insigne faalde drie keer alleen voor doel en Callejon kon in de slotfase nog een punt redden (1-1).

*Schalke 04 voorkwam met winst tegen Freiburg (2-0) dat Bayern München al in maart de titel mocht vieren. De ploeg uit Beieren deklasseerde met drie goals van Lewandowski Borussia Dortmund, nummer drie van de ranglijst (6-0). Geeuw!

*In Spanje leek er gedurende een uur sensatie in de maak. FC Sevilla was de betere van Barcelona zonder Messi en kwam 2-0 voor. De kleine Lionel was echter slechts licht geblesseerd en zodra hij het veld opkwam, kantelde het spelbeeld volledig. Voetbal een ploegsport? Wat een lachertje. Sanchez Pizjuan sidderde en beefde, maar leek te gaan overleven. Twee minuten voor tijd zorgde Luis Suarez echter voor de aansluitingstreffer en een minuut later zette Messi de kroon op het werk: de eerste nederlaag van het seizoen was afgewenteld (2-2).

Atletico Madrid won niet zonder moeite van het La Coruna van Clarence Seedorf (1-0) en loopt wat in op de Catalanen. Het verschil is echter nog steeds negen punten. Geeuw!

*Is het dan nergens nog spannend. Toch wel. In Turkije waar Galatasaray één punt voor heeft op Basaksehir en in Portugal waar FC Porto verrassend verloor bij Belenenses (2-0) en Benfica haasje-over speelt. De heren van La Luz liggen nu één puntje voor in plaats van twee achter.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

Leave A Reply