Wereldbekerbrief 1 van FC aan RW: Treuren om Radja

Beste Raf,

 

Ik ben van plan je tijdens het WK bijna iedere dag een brief te sturen vanuit Rusland. Ik zit uiteraard nog niet in Moskou, maar al wel in Tubeke en dat is ook een eind weg van de beschaafde wereld. Voor de goede zaak moet je echter wat over hebben. Hoewel, na het allereerste uur van de aanloop naar het WK heb ik er al zwaar de smoor in. Roberto Martinez is een fantastisch vriendelijke man, maar als hij van oordeel is dat Radja Nainggolan niet bij de 28 beste voetballers van ons land behoort, moeten we toch aan zijn voetbalkennis twijfelen.

Een verrassing is het niet dat de Romein moet thuis blijven. Goed ingevoerde journalisten weten al een half jaar dat Radja niet naar Moskou mag. Even was er twijfel toen de bondscoach hem in maart opriep voor het vriendschappelijke onding tegen Saudi-Arabië, maar zo net viel het doek voor de Antwerpenaar.

Onbegrijpelijk, de enige Belg in de halve finales van de Champions’ League behoort niet tot onze voetbalelite. Wel jongens als Adnan Januzaj, Nacer Chadli, Christian Benteke, Youri Tielemans en Marouane Fellaini, die dit seizoen nauwelijks speelden of de bal meer verkeerd dan goed raakten.

De niet-selectie van Nainggolan is des te vreemder omdat Martinez geen 23 maar 28 spelers selecteerde. Ook de uitleg van de Spanjaard sloeg nergens op. Hij beweerde dat het een tactische keuze was en dat de beslissing niet op basis van de drie voorbije maanden maar twee jaar was genomen. Martinez zei ook dat hij pas na zijn gesprek met Radja dit weekeinde in Rome de beslissing nam hem niet mee te nemen. ‘De beslissing was nog niet genomen voor ik hem gezien had. Pas na dat gesprek heb ik beslist dat hij niet bij de selectie zat. Ik wilde hem in de ogen kijken terwijl we van gedachten wisselden over hoe we op het WK zouden werken. Het is een puur tactische keuze.’

Hoezo tactische keuze? Daarvoor moet je Radja toch niet in de ogen kijken? Nee, dit slaat nergens op. We zijn in dat land met elf miljoen bondscoaches en tien miljoen van ons zouden Radja meegenomen hebben. Omdat hij één van onze betere voetballers, een sterkhouder bij een Italiaanse topclub en een uniek spelerstype is. De Rode Duivels zijn onze ploeg, niet die van Martinez. De bondscoach vreest dat hij Radja niet kan managen als hij bankzitter is. Het getuigt niet van veel zelfvertrouwen.

Martinez heeft meteen de lat zeer hoog gelegd voor zichzelf. Hij moet nu minstens de halve finale halen of negentig procent van de Belgen zullen roepen dat Nainggolan er had moeten bij zijn. Ik raad hem ook aan oordopjes aan te schaffen voor de vriendschappelijke interlands van de komende weken tegen Portugal, Egypte en Costa Rica. Zodra het even niet loopt, schreeuwt de hele Heizel om Radja.

Het maakt ook duidelijk hoe onverstandig de bond was om het contract van de coach nu al met twee jaar te verlengen. Voor de spelers maakt het geen zak uit wie er bij de volgende campagne bondscoach is en als het in Rusland tegenvalt, moet Martinez nog twee jaar betaald worden. Arme clubs.

Op weg naar mijn tiende Wereldbeker kan ik het idee dat onze bondsleiders het nooit zullen snappen niet van me afzetten. Het wordt afzien in Siberië.

Groet,

françois

ps: ik troost me met de gedachte dat onze auteur Vital Borkelmans zijn eerste interland met Jordanië heeft gewonnen, 3-0 tegen Cyprus

About Author

Leave A Reply