België-Tunesië 5-2: verliezer van België-Engeland wint

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben in de broeierige arena van Spartak Moskou met wervelend aanvalsvoetbal Tunesië overrompeld. De Adelaars van Carthago bleken vogels voor de kat (5-2). België staat nu op een zucht van kwalificatie voor de 1/8ste finales, maar het verleden leerde dat er geen reden is voor euforie. De partij van donderdag tegen Engeland had de eerste ernstige test kunnen worden, maar beide ploegen lijken voor de tweede plaats in de groep te willen gaan.

Als Panama zondag zou winnen van Engeland kunnen nog drie teams zich in deze groep plaatsen. Het is zo goed als ondenkbaar dat dit gebeurt, maar toch was het opmerkelijk dat Roberto Martinez de kwalificatie al aankondigde.

De Duivels speelden met dezelfde namen van Panama, maar dit was een andere ploeg. Eden Hazard was weergaloos en Romelu Lukaku zo dodelijk als een slang. Aanvallend deed zowat iedereen het goed. Carrasco en Meunier bewezen hun plaats waard te zijn en Witsel, die hoger speelde dan gebruikelijk, mocht bij de uitblinkers worden gerekend.

De Tunesiërs voetbalden heel naïef en zetten van meet af aan de poort open. De taak van de Duivels werd nog gemakkelijker nadat een overtreding op Eden Hazard een vroege strafschop opleverde die door de aanvoerder zelf werd omgezet.

De Noord-Afrikanen hielden nu helemaal open deur en de Belgen counterden naar hartenlust. Romelu Lukaku strafte dat al snel af. De jongens van Roberto Martinez leken op rozen te zitten, maar defensief bleek de ploeg toch weer kwetsbaar. Met de aansluitingstreffer van de Gentenaar Bronn als gevolg. De beste Tunesische verdediger viel kort nadien echter uit en Maloul klungelde er op los.

De Belgische bondscoach leek zich toch wat zorgen te maken en Vermaelen warmde zich zowaar op. Kort voor de rust besliste Lukaku met zijn tweede treffer het ongelijke duel. Een goal die zogezegd op een ideaal moment viel, namelijk tijdens de wedstrijd.

De Tunesiërs zaten al snel door hun wisselspelers heen en de Belgen walsten over hen heen. Hazard nam met zijn tweede treffer de laatste twijfels weg en mocht samen met de wat aangeslagen Lukaku gaan rusten.

De ingevallen Batshuayi liet tot drie keer toe de kans onbenut om te scoren, maar dat lukte bij een nieuwe poging alsnog. In de toegevoegde tijd legde Khazri de eindcijfers vast (5-2) en onderstreepte daarmee nog maar eens de kwetsbaarheid van de Belgische afweer.

Het komt er nu op aan om elke vorm van euforie te weren. De geschiedenis mag zich niet herhalen. Twee jaar geleden werden Hazard en co ook in de hemel geprezen na de ruime zege tegen Hongarije (4-0), maar verloren nadien verrassend van Wales. Martinez besefte dat maar al te goed en liet voor het eerst sinds hij bondscoach is een kritisch geluid horen. ‘Nog veel dingen kunnen beter’, aldus de Spanjaard.

Martinez gaf nog mee dat hij donderdag tegen Engeland verscheidene wissels wil doorvoeren. Kompany en Vermaelen worden bijna zeker nog gespaard voor belangrijker opdrachten en de ‘gele gevallen’, De Bruyne, Vertonghen en Meunier, blijven waarschijnlijk aan de kant.

De Rode Duivels hebben overigens geen goede herinneringen aan het laten rusten van spelers. In 1990 kregen een paar jongens rust voor de derde partij tegen Spanje die verloren ging (2-1). Vier jaar later gaf Paul Van Himst onder andere George Grün rust vanwege een gele kaart, met een nederlaag tegen Saoedi-Arabië voor gevolg. Het resultaat was dat in de volgende ronde niet Ierland maar Duitsland de tegenstander was.

Er is op eerdere toernooien ook al gebleken dat dit de flow in de ploeg niet ten goede komt na een paar wissels. De topper in de groep zou wel eens een enorme tegenvaller kunnen worden. Ook de Engelsen geven er de voorkeur aan tweede te worden en in Moskou te blijven in plaats van naar het afschuwelijke Rostov te vliegen. Spannend: de verliezer wint.

Share.

About Author

Leave A Reply