België-Engeland: Duivels winnen tegen wil en dank

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben tegen wil en dank gewonnen van Engeland (1-0) en eindigen zo als groepswinnaar. En daar moeten we uiteraard blij om zijn, ook al betekent dat België maandag in Rostov Japan ontmoet in de 1/8ste finales.

België voerde negen wissels door, Engeland ‘slechts’ acht. Zouden beide bondscoaches iets afgesproken hebben? Wie zou als eerste zijn elftal op het invallersblad ingevuld hebben?

Roberto Martinez wilde het vaste systeem behouden en pakte met Fellaini als vervanger voor Eden Hazard uit. Je moet het maar verzinnen.

Beide invallersteams dachten er geen moment aan om vaart te maken en de bal werd veelvuldig rondgespeeld. Tot ergernis van het publiek. De Engelsen leken nog minder trek te hebben in de eerste plaats van groep G dan de Belgen, die nochtans extra voorsprong namen wat gele kaarten betreft. Het leverde een schouwspel een WK onwaardig op. Maar vooral de Britten verdienden blaam.

Na de rust ging de non-wedstrijd vrolijk door, maar Adnan Januzaj deed de balans in het voordeel ( of is het nadeel?) van de Duivels kantelen. Had hij niet goed opgelet bij de tactische bespreking of voelde hij zijn moment van glorie gekomen? Hoe dan ook, het was een heel fraaie goal, die nauwelijks enthousiasme veroorzaakte op de Belgische bank.

Gareth Southgate had mooie praatjes vooraf, maar zag nog geen noodzaak om te wisselen. Martinez had tenminste de verdienste eerlijk te zijn geweest wat zijn bedoelingen betrof.

Uiteraard vonden de Engelsen het zo goed en deden geen extra inspanningen om gelijk te maken. Benieuwd wat de Engelse kranten morgen zeggen. Gary Lineker was op Twitter alvast alles behalve tevreden. Eigenlijk verdient de ploeg met de Drie Leeuwen om volgende week uitgeschakeld te worden door Coloimbia.

In Kaliningrad bleek dat willen verliezen nog niet zo makkelijk is, maar België staat iets dichter bij de kwartfinales. Japan is een minder gevaarlijke tegenstander dan de Zuid-Amerikanen, ook al juichte de Japanse journalist die naast mij zat bij het doelpunt van Januzaj. En hadden de Duivels vorig jaar in eigen land de handen vol met de Aziaten.

Ook de partij tegen Engeland leerde ons nog niets over de sterkte van onze ploeg. Positief is dat Vermaelen zo’n 70 minuten matchritme opdeed en dat ook Kompany nog wat speelminuten meepikte. Eindconclusie is dat als de Rode Duivels het heel ver schoppen op dit WK dat daar geen enkele smet aankleeft. Dat Brazilië mogelijk de opponent wordt in de kwartfinales is geen drama. Integendeel. Een wedstrijd tegen Brazilië is voor iedere voetballer altijd een feest. En waarom zouden de Duivels minder kans maken tegen een voetballende ploeg als de Goddelijke Kanaries dan tegen stugge formaties als Zwitserland of Zweden. De onprettige verplaatsingen moeten ze ( en wij) er maar bij nemen.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply