VOETBALLEN IN KROATIË EN OOST-EUROPA: DER OSTEN IST EINE KUGEL – RW

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kroatië in de finale van de wereldbeker. Niemand had het voorspeld en compleet onverwacht is het ook weer niet. Als men het klassieke ‘Oost-Europa’ in ogenschouw neemt, dan is dit toch al de vijfde finalist die deze regio vertegenwoordigt. Op 21 wereldbekerfinales, dat betekent een goed gemiddelde van één op vijf: Tsjecho-Slowakije (1934), Hongarije (1938), Hongarije (1954), Tsjecho-Slowakije (1962). Nooit werd goud gewonnen al hadden de Tsjecho-Slowaken het in 1934 verdiend maar ze werden de das omgedaan door een door Mussolini omgekochte scheidsrechter. Het fascistische Italië won ten onrechte van 2-1. De Magic Magyars van Puskas speelden tussen 1950 en 1955 elke tegenstander met een eerste variant van totaalvoetbal naar huis: een nederlaag in precies 50 wedstrijden, in de finale tegen West-Duitsland. Daarnaast presteerden de Sovjet-Unie van Yashin (1966) en het Polen van Lato (1974) en Boniek (1982) bijzonder sterk en reikten tot in de halve finale. Net als Kroatië in 1998 en het oorspronkelijke Joegoslavië in 1930 en 1962.

 

Het voetbal leeft van oudsher in Oost-Europa. Dat valt te lezen in het uitstekende boek Der Osten ist eine Kugel. Fussball in Kultur und Geschichte des östlichen Europa.

Omdat er weinig is geweten over de historische en culturele achtergronden stelde de Duitse uitgeverij Die Werkstatt een bundel samen met wetenschappelijke en literaire teksten van sociologen, schrijvers en dichters over culturele aspecten van het voetbal in Hongarije, Polen, Bulgarije, Tsjecho-Slowakije, Sovjet-Unie, Rusland, Joegoslavië, Servië en Kroatië.

Inhoudelijk bijzonder boeiend en met prachtige illustraties en kunstbeelden. De mooiste foto siert de slotpagina. Met lichtmasten van het Boszikstadion, een eeuwenoude boom en een begraafplaats in Boedapest.

 

Meer lezen? Der Osten ist eine Kugel. Fussball in Kultur und Geschichte des östlichen Europa – Stephan Krause – Christian Lübke – Dirk Suckow – Verlag Die Werkstatt – 491 pag.

 

Share.

About Author

Leave A Reply