Pallieter Supporterscollectief is opgericht: fans krijgen inspraak in K. Lyra-Lierse

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

“Een drama zoals Lierse… dàt nooit meer”

 

Lierse Voor Altijd, het supporterscollectief dat (nog voor het faillissement van K Lierse SK)  werd opgericht om de identiteitsbepalende elementen van de club in alle omstandigheden te bewaken, heeft op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende weg gekozen. Lier heeft sinds begin juni een voetbalclub in eerste Amateur (Lierse Kempenzonen), die in geel-zwart speelt, waarvan de eigenaar het merkenrecht en dus het clubembleem heeft gekocht  en waarvan diezelfde eigenaar ook eigenaar is van het Herman Vanderpoortenstadion, het voor de supporters ‘heilige gras van het Lisp’.

 

Toch verbond Lierse Voor Altijd (en met haar de vroegere harde kern en een hele reeks supportersclubs) haar lot aan stadsgenoot K Lyra TSV. De nieuwe club die hieruit ontstond, K Lyra-Lierse speelt in derde Amateur en huist in een kleiner stadion in Berlaar. K Lyra-Lierse heeft wél een zeer degelijke jeugdwerking (bijna 350 spelers, interprovinciaal voetbal als enige in en rond de stad Lier en vanzelfsprekend ook gewestelijk).

 

Waarom kozen de supporters voor dit project? Omdat ze in deze club verregaande garanties op inspraak krijgen. Ze runnen de club niet, maar kunnen het beleid nauwgezet volgen. Ze hebben vetorecht bij bepaalde grote beslissingen. En in de toekomst bestaat zelfs de mogelijkheid dat ze de meerderheid van de aandelen kunnen verwerven bij een overname.

Deze supporters hadden maar één wens: “Een club waar je geen enkele vat op hebt, met alle gevolgen vandien, … Dat nooit meer”.

 

K Lyra-Lierse is de derde club in de nationale reeksen (naast KV Mechelen en Eendracht Aalst) met een verregaande vorm van fanparticipatie. Het lijkt wel alsof clubs eerst door de diepste dalen moeten gaan, vooraleer enige vorm van fanparticipatie mogelijk is in ons land. Nochtans zijn er genoeg clubs in eerste klasse met een kwetsbare eigendomsstructuur, waar controle en inspraak van supporters géén slechte zaak zou zijn.

 

Om haar eigen verhaal te onderstrepen, maar ook om een voorbeeld te zijn, organiseert K Lyra-Lierse deze ontmoeting tussen pers, supporters én bestuursleden van Supporters Direct Europe, de door UEFA erkende organisatie die ijvert voor meer inspraak van supporters in hun club.

 

 

 

 

Het Pallieter Supporterscollectief.

Wat betekent dat precies?

 

 

Met de start van het nieuwe seizoen in de amateurreeksen, geeft ook het Pallieter Supporterscollectief haar aftrap. Deze organisatie, ontstaan uit Lierse Voor Altijd, zal voortaan de sterke verankering van de supporters en fanparticipatie binnen K. Lyra-Lierse belichamen.

 

 

Leren uit het verleden: een duurzame voetbalclub in Lier

We keren nog even terug naar mei dit jaar, toen het doek viel over de 112-jarige oude voetbalclub K. Lierse S.K. Na meer dan tien jaar oncontroleerbare uitgavedrang van Egyptische eigenaar Maged Samy (de eindafrekening stond meer dan 70 miljoen in het rood, n.v.d.r.), hield de club op te bestaan. De supporters van K. Lierse S.K., verenigd onder de noemer Lierse voor Altijd, zagen echter al een hele poos dat de club afstevende op een mogelijk faillissement.

 

Om er voor te zorgen dat de geest van hun club zou kunnen blijven overleven, maakten de supporters hun huiswerk. Wat zorgde er voor dat Lierse failliet gegaan is? Hoe kunnen we een gelijkaardig scenario in de toekomst vermijden? Hoe kunnen we er voor zorgen dat de jeugdwerking onderdak krijgt en ook volgend seizoen zo hoog mogelijk kan blijven voetballen? Enzovoort. Op al deze vragen kwam in mei de warme uitgereikte hand van stadgenoot Lyra. Hierdoor ontstond K. Lyra-Lierse en nu dus ook het Pallieter Supporterscollectief.

 

Over één ding waren de Liersefans het eens. Een faillissement als dit: nooit meer! De toekomst moet duurzamer. Een traditieclub als Lierse verdient beter. En de legacy van Lierse dient in de handen te komen van de mensen die er altijd gestaan hebben en ook nooit zullen vertrekken: de supporters.

 

 

Fanparticipatie via een Gouden Aandeel

Het Pallieter Supporterscollectief werkt via het principe 1 lid = 1 stem. Elke supporter van K. Lyra-Lierse kan toetreden als lid. Via dit principe krijgt elke supporter stemrecht over zaken zoals de naam van de club, de clubkleuren, de wedstrijdshirts, een eventuele verhuis naar een nieuw stadion, enz. Het Pallieter Supporterscollectief heeft vervolgens binnen de club een vetorecht, op basis van het stemgedrag van haar leden. Daarmee hebben de supporters van K. Lyra-Lierse een Golden Share of “Gouden Aandeel” in handen. Identiteitsbepalende elemnten kunnen enkel wijzigen als zij er achter staan.

 

 

 

Samen bouwen aan de club, samen kijken naar beleid

 

Daarnaast gaat de fanparticipatie nog een stapje verder. In twee luiken. In de Raad van Bestuur van K. Lyra-Lierse zullen vanaf voortaan 2 supporters zetelen. Zij krijgen een waarnemende en adviserende functie binnen het clubbestuur en worden door de leden van het Supporterscollectief verkozen. Daarnaast zal het collectief ook een afvaardiging hebben binnen de Algemene Vergadering van de club. Deze afvaardiging kan overigens niet uitgesloten worden door andere leden van de Algemene Vergadering van K. Lyra-Lierse. De supporters hebben dus de volledige zekerheid over hun stem binnen de club.

 

Deze vorm van fanparticipatie is een instrument om de supporters voldoende transparant te informeren van de werking van de club. Ook op budgettair vlak. Elk jaar krijgen de leden van het Supporterscollectief bij de start van het seizoen inzage in de budgettering. Worden daar de lonen van elke individuele speler dan op tafel gelegd? Neen, dat blijft uiteraard confidentieel. Maar de supporters kunnen wel de evolutie van de loonmassa, de kosten die gemaakt worden voor infrastructurele werken, enz. in kaart brengen. Hierdoor dienen de fans niet te wachten op de publicatie van de geconsolideerde jaarrekening, die vaak pas een jaar na het desbetreffende seizoen beschikbaar is.

 

In de praktijk gaat de samenwerking al veel verder. Tientallen supporters, van zowel Lyra als Lierse, hebben de afgelopen maanden samen met het bestuur écht hun schouders onder de club gezet. En dat mag je letterlijk nemen: het stadion werd opgeknapt, de fanshop in de binnenstad werd opengehouden, fans zorgden mee voor nieuwe sponsors, website, abonnementenverkoop, communicatieteam, etcetera… Het kwam allemaal voort uit het enthousiasme van een grote groep mensen die het beste voor hebben met de club. Het budget kon meteen 50 procent hoger, het aantal supporters groeit nog met de dag.

 

Ondanks de nauwe samenwerking, blijven beide entiteiten natuurlijk wel steeds hun eigen zaken en boekhouding beheren. De taak van K. Lyra-Lierse blijft erin bestaan om voetbal aan te bieden, de taak van het Pallieter Supporterscollectief richt zich op het behartigen van de belangen van de supporters.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De supporters als toekomstige mede-eigenaars van hún club

 

Op dit moment is K. Lyra-Lierse een vzw. Elke vzw is per definitie “eigendom” van de leden die er deel van uitmaken. Wanneer de club zich echter zou omvormen naar een vennootschap, blijven dezelfde rechten die onder het Gouden Aandeel vallen in handen van de supporters. Het Supporterscollectief verwerft op dat moment een aandeel in een uitzonderlijke categorie.

 

Verder wordt er nog een andere dimensie toegevoegd: het voorkooprecht op aandelen. Hierdoor kunnen de supporters als eerste aanspraak maken op de aandelen van hun club wanneer deze verkocht worden. Hoe worden deze aandelen aangekocht? Simpel. Bij elk lidmaatschap wordt het toetredingsgeld op een geblokkeerde rekening gestort. Op die manier zorgt elke extra lid voor een nieuwe bijdrage in de spaarpot van het Supporterscollectief, waarmee de fans later hun gewicht binnen de club kunnen vergroten.

 

Daar bovenop zorgt een voorkooprecht ervoor dat de supporters schimmige investeerders kunnen buiten houden. Een voorzorgsmaatregel.

Betekent dit dat er geen investeerders of andere aandeelhouders welkom zijn bij K. Lyra-Lierse? Neen. Integendeel. Deze maatregelen zorgen er immers voor dat de kans groter is dat eventuele investeerders met de juiste beweegredenen in de club stappen.

 

 

Een focus op de community

Naast de participatie van de supporters binnen K. Lyra-Lierse, wil het Pallieter Supporterscollectief zich ook inzetten voor de uitbouw van communitywerking. Daaronder wordt verstaan dat zowel de club als de vzw zich zullen inzetten voor goede doelen en het ondersteunen van sociale projecten in de stad Lier en de regio. Op dit moment wordt hiervoor reeds een cel communitywerking op poten gezet binnen het Pallieter Supporterscollectief. Een deel van het jaarlijkse werkingsgeld zal hieraan gespendeerd worden.

 

 

Hoe lid worden?

Ondertussen brachten zowel het voormalige K. Lyra-Lierse als het Pallieter Supporterscollectief de nodige documenten in orde en zijn de stemrechten voor de supporters nu ook statutair verankerd binnen de club.

 

Nog deze maand zal het Pallieter Supporterscollectief een versnelling hoger schakelen en de vereniging openstellen voor lidmaatschap. Elke individuele supporter van K. Lyra-Lierse kan vanaf dan toetreden tot het Supporterscollectief en verwerft door zijn/haar lidmaatschap ook de stemrechten op verschillende thema’s (zoals de identiteit van de club) en krijgt inzage in de werking van de club.

 

 

 

Gesteund door een internationaal netwerk

Het Pallieter Supporterscollectief krijgt de actieve steun van SD Europe, een non-profitorganisatie die in 2007 werd opgericht met de steun van de UEFA en momenteel actief is in 38 landen. SD Europe is een autoriteit inzake fanparticipatie helpt clubafgevaardigden en supportersinitiatieven om op een duurzame, democratische manier en via goed bestuur hun clubs stappen voorwaarts te laten zetten.

 

  1. Lyra-Lierse komt zo mee in het gezelschap van onder andere Schalke 04 (Duitsland), F.C. Sankt Pauli (Duitsland), Malmö F.F. (Zweden), Cork City F.C. (Ierland), F.C. United of Manchester (Engeland) en vele andere clubs waarmee SD Europe samen werkt.

Gelijkaardige structuren omtrent fanparticipatie zien we ook in België (zoals bijvoorbeeld bij YR KV Mechelen, Eendracht Aalst en Yellow-Blue SK Beveren).

 

 

 

Wie is wie?

 

Antonia Hagemann, CEO SD Europe

Antonia is CEO of SD Europe, a non-profit organisation which meets the need for meaningful supporter involvement in the running of football clubs. Active in 38 countries, SD Europe represents grassroots and national supporters organisations, as well as amateur and professional member-run football clubs. SD Europe also supports the implementation of the supporter liaison officer (SLO) licensing requirement on behalf of UEFA.

Apart from the daily work with football activists, football authorities, EU institutions and other stakeholders, Antonia has led a number of EU-funded projects for the organisation, with the overarching goal of improving governance standards in football by involving supporters in decision-making processes.

Currently the organisation is managing its third EU funded project, which is a collaboration between supporters organisations, football associations, leagues and other relevant football authorities from eight EU member states.

 

Niamh O’Mahony, Development & Communication Manager

Coming from a background of involvement with member-run Cork City FC, Niamh joined the SD Europe team in 2016. Providing insight into the operations and development of both member-run clubs and supporters organisations, Niamh also oversees communications activities.

 

Matthias Hendrickx, Joris Adriaensen, Serge Verheeken

Drie drijvende krachten achter ‘Lierse Voor Altijd’ en het Pallieter Supporterscollectief.

 

Wim Verhoeven

Adviseur Communicatie

0475/370057

wverhoeven11@icloud.com

 

Sfeerfoto’s van onze club en onze supporters: fotograaf Glen Deckers 0468/195580

Share.

About Author

Leave A Reply