Duivels zetten Schotten voor schut

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben het nieuwe seizoen ingezet met een even overtuigende als ruime zege tegen een zwak Schotland: 0-4. De zwakke thuisploeg werd in Hampden Park voor schut gezet. Of er veel conclusies kunnen getrokken worden uit deze vriendschappelijke interland is onduidelijk. Hoewel debutant Timothy Castagne aangaf tot een waardige vervanger van zijn streekgenoot Thomas Meunier te kunnen uitgroeien.

De algemene verwachting was dat Roberto Martinez in het vooruitzicht van de interland van dinsdag in IJsland in de nieuwe Nations League met zijn basiselftal zou starten en na een uur de kersverse Rode Duivels speelgelegenheid zou gunnen.

De bondscoach verraste met startbewijzen voor Thorgan Hazard, Dedryck Boyata – de Celtic-speler die in eigen stad aantrad – en vooral debutant Timothy Castagne. Alderweireld, Witsel en Meunier keken vanuit de dug-out toe.

Het Schotse voetbal is al twintig jaar op de dool ( de laatste aanwezigheid op een EK- of WK-voorronde dateert van 1998) en onder Alex McLeish ( ex-trainer van Racing Genk) wordt nog maar eens een nieuwe start genomen. De jonge, internationaal onervaren formatie begon behoorlijk behoudend aan de opdracht tegen de bronzen Belgen, waarvoor het legendarische Hampden Park alles behalve was volgelopen.

De wedstrijd begon dan ook gezapig, met nauwelijks of geen doelgevaar. Even voor het halfuur klungelde de Schotse defensie er echter op los en het balverlies vlak voor de eigen zestien was dodelijk. Thorgan Hazard bediende Romelu Lukaku en die haalde nog maar eens met succes de trekker over.

Het derde kwartier maakte het niveauverschil tussen beide ploegen echt duidelijk. De Duivels schakelden een versnelling hoger en een kopbal van Kompany aaide de bovenkant van de deklat. Op slag van rust moest doelman Craig Gordon binnen een paar seconden zowel Hazard als Lukaku van de 0-2 houden.

Het wisselfestival begon al meteen na de rust. Martinez voerde maar liefst vier vervangingen door. Kompany, Mertens, Lukaku en Castagne bleven in de kleedkamer. Zij werden opgevolgd door Vermaelen, Batshuayi, Carrasco en Meunier. Ze hadden hun plaats nog maar net ingenomen toen de thuisploeg te laat rampenplan Z uitriep. 0-2 dankzij Eden Hazard, die vernietigend uithaalde. De Schotten hingen uitgeteld in de touwen en Batshuayi strafte nog maar eens hun defensieve incompetentie af: 0-3.

Hampden Park gaf met een indrukwekkende ovatie van het thuispubliek de fakkel door aan Hans Vanaken, de tweede debutant van de avond. Het maakte nauwelijks wat uit. Nog voor het uur stond er 0-4 op het scorebord, dankzij de tweede treffer van invaller Batshuayi. Aan de overkant verscheen Steven Naismith, ook een invaller, oog in oog met Thibaut Courtois, die de thuisploeg zelfs de eerredder ontzegde. Een lot dat in de slotfase ook Fraser en Snodgrass beschoren was. Intussen mocht ook Birger Verstraete zich een echte Rode Duivel noemen.

De Rode Duivels mogen dinsdagavond in Reykjavik meer tegenstand verwachten. Vooral verdedigend is IJsland veel sterker dan het arme Schotland. We kregen zelfs medelijden met de uitvinders van het voetbal. Terwijl de Engelsen aan het einde van de 19de eeuw kick-and-rush- speelden, introduceerden de Schotten de passing game, de voorloper van tikitaka. Deze generatie is echter, net als de vorige, mossel noch vis.

 

Share.

About Author

Leave A Reply