Wat te onthouden van het weekend?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ploeg van de week: Racing Genk. De Limburgers zetten de voorbije week zonder meer de beste Belgische prestatie in Europa neer en zorgden zondagavond voor een mijlpaal in de clubgeschiedenis. Na de 2-5 zege op Cercle is Genk negentien wedstrijden op rij ongeslagen.

Speler van de week: Leandro Trossard. Laat ons maar in Limburg blijven. De ploeg van Philippe Clement nam pas laat afstand van Cercle Brugge met dank aan de hattrick van Leandro Trossard. Ook Wesley Moraes (drie goals voor Club Brugge op AA Gent) en Casper De Norre (goal en assist voor STVV tegen Antwerp) verdienen meer dan een gewone vermelding.

België: de zogenaamde eerste Supersunday van het seizoen kon de verwachtingen deels inlossen. De slag om Vlaanderen in de Ghelamco arena was tot aan de rust meer dan het aankijken waard, erna verdween alle spanning uit de topper die voor de Buffalo’s met een geweldige kater eindigde.

Op het moment dat u dit leest is zijn lot mogelijk al bezegeld want na afloop was er nog maar eens crisisvergadering over het al dan niet aanblijven van trainer Yves Vanderhaeghe. Maar of het Gentse clubbestuur meer het eigen transferbeleid dan wel de kwaliteiten van de coach in vraag zal stellen, valt te betwijfelen.

In het Astridpark werd dan weer een crisis vermeden met dank aan de Gambiaanse centrale verdediger Bubacarr Sanneh. “Zijn goal verandert plots alles”, hoorden we uit de mond van voorzitter Mark Coucke, waarmee hij vooral de perceptie rond de zijn ploeg bedoelde. Nochtans waren de twee doelpuntenmakers niet aan hun beste wedstrijd bezig. Sanneh stapelde de foute inspeelpasses op als een rekkenvuller blikjes tonijn in de Delhaize. En Ivan Santini bleef ook zonder Landry Dimata aan zijn zijde, ver beneden zijn niveau dat hij enkele weken haalde.

Antwerp verloor voor het eerst dit seizoen met dank aan enkele klasseflitsen van belofteninternational Casper De Norre  van STVV die door bondscoach Roberto Martinez al meermaals werd bestempeld als een speler om in het oog te houden. Dat laatste deden ze bij de Great Old net niet voldoende.

Onderin lijkt de heropstanding van Excelsior Moeskroen ingezet. 4 op 6 onder de nieuwe coach Bernd Storck die afgaande op zijn interviews een nieuwe verademing in het vaak opgeblazen trainerswereldje lijkt.

Het kwalijkste nieuws komt deze week uit 1B waar de Thaise eigenaars van OH Leuven zich nu ook met de ploegopstelling bemoeien en naar aanleiding van hoog bezoek uit hun land niet Gillekens maar de Thai Thamsatchanan onder de lat wilden. De laatste plaats is alvast hun verdiende loon. Dat Nigel Pearson dit zomaar over zich heen zou laten gaan, zou ons verwonderen.

Van de grote traditieclubs uit de Proximus was er vooral goed nieuws voor KV Mechelen dat leider Westerlo versloeg. Een opsteker in het vooruitzicht van de bekeraffiche woensdag tegen Antwerp.

 

Buitenland:

 

Engeland: Het beste nieuws kwam er uit Old Trafford. Niet vanop het veld, wel vanuit de tribune waar Sir Alex Ferguson voor het eerst na zijn hersenbloeding zijn opwachting maakte. Op het veld bleef United steken op een 1-1 tegen promovendus Wolverhampton Wanderers waar Rode Duivel Leander Dendoncker opnieuw ontbrak op het wedstrijdblad.

Chelsea verloor na een scoreloos gelijkspel bij West Ham zijn eerste punten en terrein op de ongeslagen leider Liverpool dat na een 3-0 zege tegen Southampton met het maximum  aan de leiding blijft. Volgende week is het Chelsea-Liverpool.

 

Nederland: PSV bezorgde het ongenaakbaar gewaande Ajax een pak voor de broek 3-0 en Dick Advocaat leed met zijn nieuwe club FC Utrecht meteen een nederlaag bij Feyenoord (1-0).

 

Duitsland: eerste goal voor Thorgan Hazard die echter niet kon verhinderen dat zijn Gladbach met 4-2 de boot inging bij Hertha Berlijn. De Berliners blijven de eerste achtervolgers van leider Bayern. In de top vier staat ook Werder Bremen dat zijn fans opnieuw van de oude tijden laat dromen. Zorgwekkend is dan weer de laatste plaats van het puntenloze Schalke 04.

 

Frankrijk: vreugde was er bij de Belgen vooral voor Thomas Meunier die met een doelpunt de zege bij Rennes mee gestalte gaf. Lille, tweede op twee punten van PSG mag zich stilaan weer een topclub noemen. Monaco, de ploeg van Youri Tielemans en Nacer Chadli staat met 6 op 18 maar net boven de degradatiezone.

Spanje: FC Sevilla is bijzonder goed bij schot met elf goals uit zijn jongste twee wedstrijden. Na de 5-1 vorige donderdag tegen Standard gingen de Andalusiërs nu met 2-6 winnen bij Levante. Aan de top van la Liga moet Barcelona na een 2-2 gelijkspel in de derby tegen Girona opnieuw Real Madrid naast zich dulden. Bij de Koninklijke stond Thibaut Courtois, na een Champions League-break opnieuw onder de lat en behield tegen Espanyol een clean sheet.

 

Italië: Juventus  en Napoli wonnen allebei hun uitwedstrijd en blijven de nummers 1 en 2 in de klassering. Dries Mertens werd op het veld van Torino (1-3 zege) als diepe spits uitgespeeld en lag met een assist aan de basis van de 0-1. Timothy Castagne speelde 90 minuten met Atalanta bij Milan (2-2), Kevin Mirallas mocht een halfuur voor tijd invallen bij Fiorentina (3-0 tegen SPAL) en Radja Nainggolan werd bij Sampdoria (0-1 winst) waar Dennis Praet na een uur werd gewisseld, vijf minuten voor tijd naar de kant gehaald.

 

Share.

About Author

Leave A Reply