HET BELGISCH VOETBAL IS DOOD, LEVE HET BELGISCH VOETBAL! ‘Pleidooi voor ‘the magnificent seven van de open voetbalclub’ – RW

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De schaduw van het schandaal hangt over het Belgisch voetbal: huiszoekingen bij onze clubs en topfiguren die worden meegenomen voor verhoor. Thema’s: matchfixing en belastingontduiking! Dit gelooft u toch niet? Welnee!

Maar, stel: waar rook is, is vuur zegt het spreekwoord. Dan is het misschien – eindelijk – tijd voor een stevige hervorming van ons voetbal. Ik schreef hier enkele maanden geleden reeds een pleidooi voor ‘The Magnificent Seven van de Open Voetbalclub’ en herhaal dat op deze plaats. Wat zou je immers niet met het geld kunnen doen dat nu naar overbodige handelingen van vaak even overbodige makelaars gaat. Of dat niet terechtkomt waar het hoort: bij de overheid.

The Magnificent Seven van de Open Voetbalclub. Zeven uitgangspunten om het Belgisch voetbal een nieuw elan te geven. Met dank aan denktank De Witte Duivel.

 

THE MAGNIFICENT SEVEN VAN DE OPEN VOETBALCLUB

 

Breng stadion, supporters, spelers & staf, sponsors, stedelijke overheid, samenleving & sloebers (mensen die uit de boot vallen en via het voetbal er opnieuw in klauteren) in algemeen overlegorgaan bij elkaar en je krijgt de Open Voetbalclub.

 

 * Pleidooi voor een duurzaam en maatschappelijk verantwoorde stadion!

Een nieuwe stadionpolitiek is noodzakelijk. De bouw leidt tot tewerkstelling. Transparantie bij de aanbesteding is vereist. Een stadion moet letterlijk en figuurlijk een centrum van beweging worden: duurzaam, maatschappelijk verantwoord, multi-sport-functioneel.

 * Pleidooi voor de  multisportclub!

 

Sport hoort een topprioriteit te zijn in de samenleving van de 21 ste eeuw. Breng in de nieuwe stadions de plaatselijke afdelingen onder het dak van de multisportclub.

 * Pleidooi voor supportersparticipatie en fancoaching!

 

Supporters vormen het DNA van elke voetbalvereniging. Het Duitse model van eigenaarschap is het gezondste van de wereld: de 49 procent eigendomsregel verhindert faillissementen en ondemocratische overnames van clubs. En het verzekert inspraak van de supporters in de besluitvorming.  Een supportersparlement bij elke club! En via psychosociale coaching begeleidt men de fans naar volwassenheid.

 * Pleidooi voor een sociaal departement!

 

Het bewijs is geleverd dat voetbal zowel kan verbinden als veel kan betekenen voor mensen in probleemsituaties. Ontwikkel een sociaal departement in elke vereniging ter ondersteuning van emancipatorische projecten uit de wereld van welzijn, onderwijs, cultuur en diversiteit.

 * Pleidooi voor zes spelers uit de opleiding in het eerste elftal!

 

De droom van Johan Cruijff: het eerste elftal stelt verplicht zes spelers op uit de eigen opleiding. Op die wijze wordt de eigen jeugdwerking gewaardeerd en versterkt. En het verhindert dwaze transfersommen voor overbodige aankopen.

 

  • Pleidooi voor een vrouwenvoetbalafdeling met fatsoenlijke financiering!

 

Voetbal is de snelst groeiende vrouwensport ter wereld. Tijd voor een vrouwenafdeling bij elke profclub en voor een fatsoenlijke herverdelende financiering. Minder geld richting makelaars is een stap in de goede richting.

  • Pleidooi voor Rode Duivelspleintjes & benefietinterland!

 

We herhalen een oude oproep. Naar het voorbeeld van de Cruijff Courts in Nederland: een Rode Duivelspleintje in steden en dorpen waar de Rode Duivels (of ex-Rode Duivels) vandaan komen. Met steun en opvolging van de overheid. Ter versterking van het buurtleven. Met ruimte voor sport, cultuur, amusement en educatie.

Een tweejaarlijkse benefietinterland waarvan alle inkomsten – ticketverkoop, merchandising, televisierechten – worden besteed aan de sociale projecten van het voetbal.

 

 

En vanzelfsprekend: schaf de play-offs af. Maintenant, nu, heute godverdomme!

Share.

About Author

Leave A Reply