PROPERE HANDEN IN HET BELGISCH VOETBAL? – ROLAND LEBUF, EX-VOETBALJOURNALIST

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mag ik een voorspelling doen?
Honderden pagina’s, duizenden minuten klank en beeld werden al gespendeerd aan de schande van het Belgisch voetbal. God en Klein Pierre heeft er al zijn mening over kunnen spuien in teksten die uitpuilen van verontwaardiging en woede, maar ook van voorkennis. Het was al vele jaren duidelijk dat die stinkende beerput eens zou open klappen, weet plots iedereen. Terecht. Maar goed, nu de interesse al een goed stuk is verminderd in de media, omdat uiteraard nu pas het echte werk van Justine kan beginnen en daar nogmaals uiteraard weinig of niks over naar buiten komt, valt af te wachten wat er uiteindelijk zal gebeuren om deze wantoestanden in de toekomst in het beste geval zwaar in te perken. Wel, mag ik een voorspelling maken? Weinig of niks. Alles hangt af van de doortastendheid en de volharding van de dienstdoende onderzoeksrechter of met dat dossier iets wezenlijk kan worden veranderd aan de huidige toestand. Och ja, enkele makelaars zullen wat boetes en voorwaardelijke straffen krijgen. Enkele club-bestuurders en misschien zelfs één of meerdere clubs zullen in de problemen geraken, maar als het er om gaat om de stal echt uit te mesten, zal allicht blijken dat de onderzoeksrechter te weinig middelen en manschappen ter beschikking heeft (krijgt?) om tot het bot te gaan, zoals dat heet. Zullen advocaten van het slag van Sven Mary en Walter Van Steenbrugge op alle mogelijke manieren het onderzoek belemmeren, de beschuldigingen met procedurefouten proberen ontkrachten en zelfs procederen tégen Justitie. Zullen anderen de louche zaken van de gestraften over nemen (of als dekmantel dienen) en zal er na een paar maanden betrekkelijk stilte niemand nog over het schandaal praten. Al helemaal de echte voetballiefhebbers niet. ‘Beetje belastingen ontduiken, dat doen we toch allemaal hé!!!’ Die zullen bij het begin van het nieuwe seizoen weer een abonnement kopen en hun clubliefde demonstreren. Misschien dat er wat ‘neutrale’ voetballiefhebbers zullen afhaken, gedegouteerd door de geld- en machtswellust van makelaars en clubbestuurders, maar dat zullen er niet zo veel zijn vrees ik. Waarom zo pessimistisch? Geleerd door de geschiedenis, simpel. Ik was actief sportjournalist toen onderzoeksrechter Bellemans met vuile voeten door het voetballandschap ploeterde op jacht naar zwart geld. Nationaal EN provinciaal zou hij de stal uitmesten. Maar al snel bleven de provincies gespaard en betaalden wat clubs en spelers uit de hogere regionen boetes. Waarna Bellemans gepromoveerd werd en parmantig ere-gast werd op de VIP-tribune van Anderlecht. Want laat ons wel wezen, we weten al langer met z’n allen dat er gesjoemeld wordt met transfer-gelden dat het niet mooi is, maar we weten net zo goed dat politieke en commerciële invloed ook niet onbestaande zijn. Ik ben echt benieuwd naar hoe het verder gaat evolueren en hoop dat ik straks moet bekennen dat mijn voorspelling mis was. Dat prachtige spel dat voetbal is verdient een eerlijke kans op zuiverheid.

PS – Heeft trouwens geen enkele profvoetballer boter op het hoofd? Heeft advocaat Sven Mary gelijk en is Leko vrij ondanks de beschuldiging van witwassen, omdat hij anderen aan de galg heeft gepraat? Ik las dat onze nationale trots Vincent Kompany er voor pleit om de lonen van de profvoetballers openbaar te maken. Waar wacht hij op? En tenslotte: professioneel voetbal ZONDER makelaars? Utopie, zo lang clubbestuurders te lui zijn om het zelf te doen of te gierig om voldoende bekwame en eerlijk betaalde mensen daarvoor in dienst te nemen.

 

Roland Lebuf, voormalige voetbaljournalist bij Het Nieuwsblad

Share.

About Author

Leave A Reply