Vendu ,vendu …..

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ik las en ik hoorde deze en vorige week heelwat reacties op ‘de bom die insloeg in het Belgisch voetbal’ en die misschien -laat ons hopen -zal resulteren in de uitzuivering, stap voor stap, van een sporttak , geregeerd door wanpraktijken en tonnen geld.

Ik las zojuist de volledige getuigenis van Karel Michiels , gastschrijver bij De Witte Duivel ….een eerlijk maar onthutsend feitenverslag ….de moeite waard om te lezen.

Ik las gisteren Roland Lebuf in hogervermelde ‘De Witte Duivel ‘en zijn visie klopt wel degelijk. Nochtans ben ik van mening dat voetballeiders niet te lui of te gierig zijn om ernstig clubbeleid te voeren en zodoende gemakkelijkheidshalve makelaars aantrekken. Ik vermoed dat ze eerder zoveel mogelijk graantjes willen meepikken van het gesjacher van diezelfde makelaars.

Ik las Patje Goots in de GvA van vorige maandag en ook zijn oordeel klopt als een bus: “ Alle clubs uit onze hoogste afdeling hebben reeds te maken gehad met één of andere vorm van matchfixing, ze mogen dat eerlijkheidshalve toegeven.”

Ik beluisterde vrijdag jl. Marc Coecke bij Ivan De Vadder en de Voorzitter van de Brusselse club gaat er alles aan doen om -zo snel mogelijk- orde op zaken te stellen. Laat mij toe hieraan te twijfelen. Ik vermoed dat hij bedoelde:” Ik zal – met de hulp van de Pro League ,de Europese voetbalbond en de Wereldvoetbalbond- de macht van de malafide makelaars snel trachten te breken om daarna over te gaan tot de orde van de dag. Spraakzame Marc vergeet immers te vermelden dat voetballeiders o zo graag mistige zones betreden.’

Ik hoorde gisteravond Jan Hauspie in De Afspraak en hij beweert dat sommige sportjournalisten – benaderd door één of andere makelaar met een aanlokkelijk voorstel – gemakkelijk door de mand vallen en alle beroepsethiek laten varen. Ongehoord maar daarom niet onverwacht.

Ik hoorde ons, supporters in de zeventig- en tachtigerjaren, geregeld ‘vendu’ roepen aan het adres van de scheids omdat we hem – bij nadelige beslissingen – verdachten van omgekocht te zijn door de tegenstrever. Vandaag laten sommige refs zich in de luren, of moet ik zeggen in de watten leggen, door bevriende makelaars. Nochtans wordt die ref, anno 2018, fatsoenlijk vergoed voor zijn prestaties.

Ik hoorde echter niets van onze Gouden Generatie … totaal geconcentreerd op de interlands tegen Zwitserland en Nederland!? Of gaan zulke banale feiten aan onze Nationale Trots voorbij ? Wie zal het zeggen?

Voetballiefhebbers die zelf competitievoetbal gespeeld hebben weten dat er in België aan matchfixing wordt gedaan van 1ste nationale tot 4de provinciale ….trouwens in alle landen waar er betaald voetbal wordt gespeeld. Reden: er gaat van boven tot onder te veel geld om in het voetbal en noch de spelers, noch de Voorzitter, noch de makelaars, noch de supporters zien hun club graag degraderen ….no time for losers !!

Dit probleem oplossen is niet eenvoudig , wel dringend en de oplossing moet van buitenaf komen want de KBVB stelt in zijn huidige vorm en samenstelling niets voor. Een dringende opdracht voor alle politieke partijen, want voetbal is de belangrijkste bijkomstigheid in België, nietwaar ?

 

Jan Daelemans

Share.

About Author

Leave A Reply