WERELDVOETBALZOMERS VAN BELGIE 1920 TOT BRAZILIE 1970 – RAF WILLEMS. Een cultuurgeschiedenis van het spel om de bal, deel 1.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deze week brengt Willems Uitgevers ‘Wereldvoetbalzomers van België 1920 tot Brazilië 1970’ uit. [LS1] Dit is mijnveertigste boek over ‘voetbal, met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’.

Voor de anekdote: mijn eerste boek was ‘De beker met de grote oren. Veertig jaar Europacup, een persoonlijke kroniek’.  Dat verscheen in 1995. Sindsdien ontwikkelde ik mij als ‘voetbalfeuilletonschrijver’, die de bijzonder eigenaardige ‘planeet voetbal’ trachtte te vatten in blogs en publicaties.

De ‘Wereldvoetbalzomers van België 1920 tot Brazilië 1970’ krijgt als redelijk zware ondertitel mee: ‘Een cultuurgeschiedenis van het spel om de bal, deel 1.’

Voetbal is inderdaad meer dan de wedstrijd op het veld. Het gaat heel vaak om invloeden vanuit de samenleving en omgekeerd. En de populairste sport op aarde is uiteraard ook een onderdeel van de menselijke cultuurgeschiedenis.

Ik begon hieraan te schrijven in de winter van 2007, nadat de ‘ongeneeslijke ziekte kanker’ bij hem was vastgesteld. Elk nadeel hep zijn voordeel!  Zo sprak Johan Cruijff.

Ik rondde het boek af in de zomer van 2018, nadat hij ‘officieel genezen’ werd verklaard. Ik beschouw het dus als mijn levenswerk. In 2020 zal ik hopelijk deel twee presenteren: ‘Van Nederland 1974 tot België 2020’.

Neem je tijd voor dit boek en maak kennis met belangrijke persoonlijkheden uit de historiek van zowel voetbal als politiek van de twintigste eeuw. Zoals José Leandro Andrade, Matthias Sindelar, Ferenc Puskas, Garrincha, Lev Yashin en Bobby Charlton. Maar ook met bevlogen regeringsleiders als Tomas Masaryk (Tsjecho-Slowakije), José Batlle y Ordonez (Uruguay), Imre Nagy (Hongarije), Konrad Adenauer (West-Duitsland), Julescolin Kubitschek de Oliveira (Brazilië), Kwame Nkrumah (Ghana) en Nelson Mandela (Zuid-Afrika). Zij ontdekten de positieve kracht van het voetbal. Helaas lieten ook fascistische uit Italië (Mussolini), Spanje (Franco) en Brazilië (Medici) en stalinistische dictators uit Hongarije (Kadar) en de Sovjet-Unie (Beria) zich niet onbetuigd en spanden ze de sport voor hun propagandamachine.

Het is een boek tegen de stroom in. Dat een andere kijk op het voetbal biedt, in het ‘tijdperk der schandalen’.

Info over het boek:
Titel: Wereldvoetbalzomers van België 1920 tot Brazilië 1970
Auteur: Raf Willems
ISBN: 978 949 2419 35
Uitgever:  Willems Uitgevers
Prijs: € 24,95
[LS2] 

Het boek is nu al beschikbaar.


 [LS1]Verwerk ook in de titel. Nieuwswaarde in de titel en de eerste 3 zinnen.

 [LS2]toevoegen

Share.

About Author

Leave A Reply