Duurzaamheid: de Duitse voetbaltoekomst kleurt groen! – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

  Meer dan 70.000 mensen stapten op zondag 27 januari 2019 in de gietende regen door Brussel ten voordele van ‘het klimaat’. Mijn steun hebben ze. Ik bepleit al drie decennia maatregelen ten voordele van de ‘ecologische duurzaamheid’. Ik sta dus achter de ‘klimaatspijbelaars’ en de deelnemers aan de ‘Klimaatmars’. De wetenschap is ter zake duidelijk. Ik ben het grondig oneens met de zogenaamde ‘klimaatsceptici’. Zoals Jean-Marie De Decker, die als een religieuze fanaticus te keer gaat. Ze doen me denken aan ‘Middeleeuwers’ die mordicus bleven beweren dat de aarde ‘plat’ was, alle wetenschappelijke bewijzen van het tegendeel ten spijt. Wie dwaze standpunten verkondigt, krijgt geheid aandacht. Dat lijkt een vastgeroeste mediawet. Ook als het over de opbouwende maatschappelijke rol van het voetbal gaat, behoort JMDD tot de ontkenners. Steevast mag hij zijn acherhaalde riedel komen afdraaien in de praatprogramma’s van de openbare omroep. Niet gehinderd door enige kennis van zaken. Zonde van de zendtijd. Iemand moet het zeggen, ik zal het hier op deze plaats doen. Laat nu net ‘duurzaamheid’ en ‘voetbal’ twee thema’s zijn die in Duitsland al vijftien jaar een uitstekende combinatie vormen, een scorende één-twee als het ware. Ik beschreef het in mijn boek ‘Weltmeister’ en haal het hier nog eens op, tegen de achtergrond van de actualiteit. In de hoop dat ook onze voetballeiders hier de inspiratie vinden voor een ‘groene toekomst’.  

Zal ik u even over Nachhaltigkeit vertellen? Nachhaltigkeit? Ontdek het bij Wikipedia: duurzaamheid, duurzame ontwikkeling. Geen land heeft de voorbije twee decennia meer geïnvesteerd in dit denkproces dan… Duitsland. De Duitsers hebben er zelfs een driehoek voor ontworpen: drei-Säulen-Modell. Het driezuilenmodel van de duurzame ontwikkeling zoekt naar de balans tussen het ‘economische’, het ‘sociale’ en het ‘ecologische’. Wie dit evenwicht vindt, leeft in de duurzame samenleving. Zo simpel is dat, al is dit helemaal niet zo simpel. De DFB heeft van duurzaamheid één van zijn belangrijkste instrumenten gemaakt. In het voorjaar van 2012 zet men in dezen het licht echt op groen: Auf dem Weg zur Nachhaltigkeit. Die soziale und gesellschaftliche Verantwortung des organisierten Fussballs. Een heel begrip, voor een duidelijke koers. Te weten, die van de Duitse voetbaltoekomst. Want die zal groen kleuren.

Hoe zal men de voetbaltoekomst groen kleuren? Eens te meer ligt de sleutel bij de wereldbeker van 2006, het alfa en omega van de change van het Duitse voetbal.

Dat WK stond voor het eerst in het teken van de duurzaamheid. Met een echt Umweltprogramma. Uitgangspunt: spring zo milieuvriendelijk mogelijk om met energie, water, afval en mobiliteit. Zodoende heeft men verschillende stadions uitgerust met installaties voor zonne-energie en het opvangen van regenwater.

Voor mijn en uw gemak, en voor een goed besef in deze, sommen we even de maatregelen op in de twaalf wereldbekerstadions:

 • In Dortmund werd het regenwater opgevangen in een grote tank, waar in het werd gezuiverd om het te gebruiken als drinkwater. Zonnepanelen leverden 550.000 kilowattuur aan schone energie. Het Signal Idunapark won hiermee de Europese Prijs voor Zonne-energie in 2006.
 • In Frankfurt legde men de daken van het stadion zo aan dat het water via zuiveringsinstallaties in het gewone leidingnet stroomde, ten gunste van andere delen van de stad.
 • In Gelsenkirchen plaatste Ökoprofit, een systeem van ecologiemanagement, rond de Arena AufSchalke liefst 835 zonnepanelen, goed voor 70.000 kWh.
 • In Hamburg heeft men speciale kranen, met beperkt verbruik, en specifieke urinoirs met een soort droger waardoor zich verdamping ontwikkelt. Naast het stadion werd een biogasinstallatie gebouwd. Via het afval levert de biomassa warmte aan 12.000 woningen en de AOL-Arena.
 • Kaiserslautern heeft een zonne-energiesysteem van 1 megawatt, met 5000 zonnemodules op het dak.
 • In Hannover gebruikte men bij de bouw recycleerbaar materiaal. Dankzij deze besparingen kon men een dak ontwerpen, waardoor het verwarmingsvolume daalde.
 • In Keulen warmt men het water met behulp van de zon. Het systeem bevindt zich onder de grasmat.
 • In München bespaart het revolutionaire regenwaterreservoir jaarlijks 300.000 euro.
 • Berlijn zorgt met een ‘Park&Ride’ voor een stadionbezoek van 70 procent van de fans met bussen, trams en treinen.
 • In Stuttgart plantte men onder het Neckarstadion een grote tank voor het opslaan van regenwater ten behoeve van urinoirs en besproeiing. Dat scheelt jaarlijkse vier miljoen liter leidingwater.
 • Nürnberg schreef zich als eerste club in om volledig de regels te volgen het Europese Eco Management Audit Schema.

Het organisatiecomité van de wereldbeker spendeerde ten behoeve van de klimaatneutraliteit  voor 1,2 miljoen euro aan Gold Standard Projects – een investering in schone lucht – in India en Zuid-Afrika.

Zwitserse waterkrachtcentrales hebben voor 13 miljoen kWh groene stroom aan de stadions geleverd. Een nieuwe hergebruikdrankbeker uit kunststof hield de afvalberg binnen de perken. Het uitgebreide aanbod deed 75 procent van de toeschouwers kiezen voor het openbaar vervoer om wedstrijden te bezoeken. Slechts 25 procent verplaatste zich met de auto naar het stadion.

In het Abschlussbericht zur Umweltkampagne der FIFA Frauen-Weltmeisterschaft 2011 geeft Claudia Roth haar visie op de verrichtingen met Green Goal. Fussball hinterlässt Spuren: ‘De DFB had bij het WK 2006 met het Öko-Institut op een experimentale basis een duurzaam plan opgesteld: zonne-energie, regenwater voor de grasmat, hergebruikbeker en openbaar vervoer. In 2011 volgde het eerste klimaatvriendelijke wereldkampioenschap uit de geschiedenis. De 40.000 tonnen koolstofdioxide, die ondanks alle aanbevelingen toch nog vrij zijn gekomen, worden door de FIFA in het kader van de Gold Standardgoedgemaakt met een investering van 600.000 euro in onder meer biogasintallaties in India, wind- en waterkrachtbronnen in Nicaragua en koelapparatuur in Ghana en Mali.’

We citeren haar verder: ‘De stadions heeft men omgebouwd tot klimaatvriendelijke bedrijven. Men bood voor het eerst ook voedsel op basis van bio-producten aan en maaltijden uit de eigen regio. In Frankfurt werd zelfs de Biobratwurst op de markt gebracht. En de hergebruikdrankbeker!’

Voor de goede orde: Claudia Roth was de woordvoerdster van het projectteam Green Goal 2011. Ze is in het dagelijks leven voorzitter van de partij Bündnis 90/ Die Grünen.

In het tijdschrift Natur+Kosmos, das Magazin für Natur, Umwelt, nachhaltiges Leben onthulde DFB-president Theo Zwanziger zijn plan in de reportage Grün gewinnt, der Deutsche Fussball geht in die Umweltoffensive: ‘De DFB zal met een groot groen sensibiliseringsplan komen voor alle verenigingen. We willen hen uitleggen hoe je een klimaatneutrale voetbalclub kunt zijn, met respect voor de leefomgeving. Van het wereldkampioenschap naar het amateurvoetbal: Green Goal! Dat is onze doelstelling.’

Zeven jaar later, anno 2019, is het ‘Umweltprogramma’ een vast onderdeel van het Duitse voetbal geworden. Is er iemand die dit in België weet?

Share.

About Author

Leave A Reply