UNION SOIXANTE: EEN HISTORISCHE WANDELING LANGS HET DUDENPARK (3) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op dinsdag 29 januari 2019 speelt Union de terugwedstrijd van de halve finale voor de Beker van België tegen KV Mechelen in het vernieuwde Dudenpark. Het is voor Les Jaunes et Bleus de belangrijkste match uit de naoorlogse geschiedenis. Want het is geleden van de jaren dertig van de vorige eeuw dat Union nog een prijs op het allerhoogste niveau kon pakken. Een historische wandeling door het Dudenpark naar de tijd van ‘Union Soixante’. Aflevering 3.

In 1922 luistert men de viering van de vijfentwintigste verjaardag op met het predikaat Société Royale. De betere Brusselse kringen schureken zich intussen gretig aan tegen Union. Het ko­ningshuis toont zijn sympathie toen in hetzelfde jaar de vereniging haar stadion dreigt te verliezen. Er volgt een grote rel tussen de leiding van de Belgische voetbalbond en het gemeen­tebestuur van Vorst, waar Union sinds de Eerste Wereldoorlog vertoeft. In Vorst aast men men een nieuw Hotel de Ville  – het oude dateert nog uit de Hollandse tijd – precies op de plaats van het terrein. Het Hof springt in de bres en schenkt een deel van haar romantische Dudenpark weg, genoemd naar de Duitse baronVon Duden. Die staat het park als erfenis af aan Leopold II. Het is de groene long van Sint-Gillis-Vorst. In 1926 pronkt het bestuur met zijn hypermoderne in­frastructuur. PrinsKarel en de hele Bel­gische beau monde huldigden het nieu­we stadion plechtig in.

Het Dudenpark zou in de jaren dertig uitgroeien tot de tempel van het nationa­le voetbal. Na een vernederende 4-0-nederlaag bij Beerschot op kerstdag 1932 zweert aanvoerderJules Pappaert een dure eed aan voorzitterJoseph Marien : ‘Président, ik beloof u dat we hier vanaf nu tot het eind van het kam­pioenschap geen match meer zullen ver­liezen’ En zo geschiedt. In de volgen­de wedstrijd tikt linksbuitenWeydischenkele seconden voor tijd de bal uit de handen van Lierse-keeperChristiaens en brengt ultiem de 2-2 op het bord. Jules Pap­paert voegt de daad bij het woord. Hij stuurt zijn schip de volgende ne­genenvijftig wedstrijden ongehavend door de storm. De stunt gaat de geschie­denis in als het legendarische Union Soixante, Union Zestig.

De president, die aan Pappaert en zijn ploegmaats een gouden horloge heeft be­loofd, zal het niet meer beleven. Joseph Marien overlijdt onverwacht, in 1933, op de ochtend van de altijd beladen derby tegen Daring. Het stadion in het Dudenpark krijgt meteen zijn naam. Hij mist de mooiste periode uit de clubhistoriek. Union wacht al tien jaar op een nieuwe landstitel. In de jaren 1933, 1934 en 1935 grijpt de club met groots machtsvertoon naar de kroon. Antwerp, Daring en Lierse blijven achter op respectievelijk zeven, acht en vijf pun­ten.

De Belgische samenleving ver­keert in paniek. De economi­sche crisis verteert het leven van middenstand, boeren en arbeiders. Stakingen leggen het land lam. Een mijnramp eiste zevenenvijftig levens. De dood van koningAlbert en prinses Astrid dompelen België in rouw. Al­leen Union zorgde voor zekerheid en stabiliteit.

Ruim dertigduizend toeschouwers verdringen zich in het Dudenpark. Het is het Brussel vanJacques Brel: Brussel was toen nog een bruisende stad, Brusselend Brussel was vrij en vro­lijk.Van Caelenberg en Weydisch speelden alle zestig wedstrijden.Van deWeyer, Kommens, Welkenhuyzen, Bastin treden in negenenvijftig partijen aan enSmellinckx in achtenvijftig. De overige spelers Pappaert,Claessens, Van Landeghem enVan den Eyndezitten vijfenvijftig keer in de vaste kern. Union Zestig wint vierenveertig matchen en dikt zijn doelpuntentotaal aan tot 201 -68. De Brit Griffith coachte zijn team op onortho­doxe wijze naar het succes. Hij spreekt geen woord Frans en leidt twee trainin­gen per week. De andere dagen zit hij in Rijsel, waar hij bij het plaatselijke Olympique Lille hetzelfde doet ! Hij woont slechts dertig van de zestig par­tijen bij omdat hij afwisselend in Frank­rijk en België op de bank zit. In 1933 presteert hij het om zowel de Belgische als de Franse landstitel te verwerven !

Union geniet eigenlijk een semi-profstatuut: de spelers verdienen tijdens een seizoen bijna 11.000 frank bovenop hun wedde, vergelijkbaar met het hele jaar­loon van een arbeider destijds. De in België niet meer geëvenaarde reeks overwinningen eindigt abrupt in de derby met Daling op 12 februari 1935: 2-0. Het sprookje is voorbij. Daring neemt de scepter over. De rivaliteit in Brussel tussen het volkse Daring en het mondaine Union groeit naar ongeken­de hoogten en verdeelt de stad in twee. Het humoristische toneelstuk Bossemans en Coppenolle lokt volle zalen. Het verhaalt met typisch Brusselse zwans de strijd tussen de twee supportersclans.

De Tweede Wereldoorlog wijzigt de machtsverhoudingen in Brussel en in België. Sporting Anderlecht begrijpt veel beter de nieuwste trends in de sport dan het conservatieve, door heimwee naar betere tijden verteerde bestuur van Union. De massa zakt tot midden jaren zestig nog af naar het stadion want Unioniste un jour, Unioniste toujours.

Share.

About Author

Leave A Reply