Wat te onthouden van het weekend ?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Speler van de week België: Jari Verschaeren (17), nog maar eens een bewijs dat er bij de jeugd van Sporting Anderlecht niet alleen talent zit maar ook dat er goed mee gewerkt wordt. Een pluim op de hoed van Jean Kindermans die eerder ook al Amuzu, Bornauw, Kayembe en Saelemaekers hun weg naar de A kern zag maken. Verschaeren, na de rust goed aangestuurd door aanwinst Zulj, was een lichtpunt bij paarswit.

Ploeg van de week België: Moeskroen (1-2 zege bij leider Racing Genk) dat onder zijn nieuwe trainer Bernd Storck ongeslagen is tegen de G5. Het totaalpakket Bernd Storck klopt. Op alle niveaus een voorbeeld voor alle trainers van de Proleague. Wat een verschil (naast het veld) met die hautaine Laszlo Bölöni die niemand nog ernstig kan nemen. (zie verder)

Speler(s) van de week buitenland: Kevin De Bruyne die met een goal en twee assists City vlot voorbij Burnley loodste naar de achtste finales van de FA Cup. En Romelu Lukaku met twee assists vrijdagavond op Arsenal verkozen tot man van de match.

Ploeg buitenland: Feyenoord dat onder leiding van een zalige Robin Van Persie in de klassieker over Ajax walste (6-2)

België

Een weekend met opnieuw een hoofdrol van de VAR; nu in Anderlecht waar de winnende treffer tegen Eupen tot stand kwam dankzij Obradovic van wie de buitenspelpositie niet werd opgemerkt. Niet door de assistent-scheidsrechter (tot daar aan toe), maar ook al niet door de VAR (onbegrijpelijk). De VAR worstelt met groeipijnen maar blijft zonder twijfel een meerwaarde want zorgt voor meer eerlijke beslissingen. Moeten we de fase van gisteren afdoen als een structurele fout of als één van puur menselijk falen? Maar dan wel één van drie man tegelijk. Onaanvaardbaar. Daarnaast was er opnieuw wrevel over de inconsequentie bij het beoordelen van handspel. Meer en meer neigen we zelf naar de regel: bal tegen de arm, altijd handspel! Het zou alvast voor aanzienlijk wat meer duidelijkheid zorgen.

Duidelijkheid is er bij het grote publiek al evenmin over de strafmaat bij gele en rode kaarten in het bekervoetbal. Ook hier dringt zich erg snel een vereenvoudiging van het reglement op. Want dat de twee rechtstreeks uitgesloten spelers van AA Gent wel speelgerechtigd zijn voor de bekerreturn in Oostende en de speler van Oostende (rood na twee keer geel) niet, is nefast voor de geloofwaardigheid van ons voetbal.

Wie ook de lachers op z’n hand krijgt, is Antwerp-coach Lazslo Bölöni. Maar het zijn intussen vooral uitlachers geworden. Wie neemt deze verwaande Roemeen nog ernstig nadat hij vrijdag voor de camera toegaf dat hij de overigens volledig terechte beslissing van de VAR niet had begrepen. Het is al even erg als de uitspraak van voorzitter van een club uit de Proleague (1A !!) dat hij niet op de hoogte was van de meldingsplicht bij (poging tot) omkoping. Zijn vrouw heeft een zaak in keukens… zorgwekkend.

Bij de buren van Lokeren hoeven ze zich niet langer zorgen te maken over de degradatie. Die staat nu wel vast. Des te meer zorgen blijven er over de toekomst van de club.

Ook de speeldag in 1B ging niet onopgemerkt voorbij. Niet alleen vanwege het feit dat OHL nog eens won, wel omwille van het kinderachtig gedoe tussen de trainers van Beerschot-Wilrijk en KV Mechelen na hun ontgoochelende onderlinge ontmoeting. Verwijten vlogen heen en weer. Vrancken stapte vroegtijdig op, Vreven riep hem nog wat na. Kunnen beide heren tot het einde van het seizoen gestraft worden voor het in diskrediet brengen van ons voetbal?

Snel naar het buitenland. Oef wat een verademing.

Nederland: Robin Van Persie geeft een masterclass voetbal in de Kuip, schrijft Willem Vissers in de Volkskrant. Hij was getuige van een zinderende wedstrijd in een zinderende klassieker in de Kuip. Ajax dat volgens nogal wat waarnemers de kampioen voor de komende vijf jaar zou worden, kreeg een pak voor de broek van Feyenoord (6-2) en telt nu 5 punten minder dan PSV. Na afloop smeekte Vissers Van Persie om na dit seizoen dan toch geen afscheid te nemen. ‘Robin, blijf toch voetballen, blijf bij ons.’

Engeland: zestiende finales van de FA Cup voor wie grote trainers hun neus ophalen. Mauricio Pochettino wijzigde zijn elftal op Crystal Palace op maar liefst zeven plaatsen en bracht spelers aan de aftrap die anders nooit aan een wedstrijd beginnen. De Spurs verloren dan ook terecht met 2-0. Daarnaast onthouden we de manier waarop Kevin De Bruyne Man City (5-0 tegen Burnley) en Romelu Lukaku Man Utd (1-3 op Arsenal) naar de volgende ronde loodsten. Vooral de prestatie van United vrijdagavond bij Arsenal was knap. Lukaku werd met twee heerlijke assists verkozen tot man van de match. Het was al de zevende opeenvolgende zege van de Red Devils sinds de aanstelling van Ole Gunnar Solskjaer als nieuwe coach. Straf. Intussen steelt José de show in de studio’s van Bein Sports. Als trainer zitten we nog niet meteen terug op hem te wachten.

Geen verrassingen of opmerkelijke uitslagen in Spanje, Italië en Duitsland. In Frankrijk raakt Monaco ook na het ontslag van Thierry Henry maar niet weg uit het sukkelstraatje… en verloor nu ook van Dijon (15de) met 2-0. Voor Youri Tielemans zou er interesse zijn uit Leicester. Toch maar eens over nadenken?

Share.

About Author

Leave A Reply