MANCHESTER UNITED, MATT BUSBY & THE BUSBY BABES: DE EEUWIGE 6 FEBRUARI 1958 (4) – RW

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Manchester United is back! Dankzij Ole Gunnar Solskjaer voetballen de Red Devils opnieuw volgens het aanvallende en creatieve evangelie van The Theatre of Dreams. Solskjaer treedt qua spelstijl in de voetsporen van Alex Ferguson. Die haalde op zijn beurt zijn invloed bij Matt Busby.

Matt Busby (1909-1994) wordt beschouwd als de man die het moderne Manchester United bedacht en de fundamenten legde voor Old Trafford als ‘Droomtheater’. Op 20 januari 1994 overleed hij, dat is precies 25 jaar geleden. Op 6 februari 1958 crashte het vliegtuig van Manchester United in München. Het drama ging de geschiedenis in als ‘The day a team died’ en wordt jaarlijks herdacht door de club. Deze week nemen we u mee in de leefwereld van Matt Busby, Duncan Edwards en The Busby Babes. Zij tekenden de patronen uit voor de filosofie achter ‘The Manchester United Way of Football’.  Aflevering 4.

Matt Busby rust niet op zijn lauweren en zet vervolgens een doordachte meestergok op: hij ontmantelt zijn te oud geworden successelectie en vervangt ze door de meest getalenteerde groep jonge spelers binnen één generatie in dezelfde club uit de Engelse voetbalgeschiedenis.

Johan Huizinga schrijft in Homo Ludens: ‘Het creatieve brein breekt door de vastgelegde regels van het meesterschap en herdenkt ze.’ Busby verkondigt dat artiesten zich niet mogen laten binden door theoretische concepten. De echte artiest negeert sommige regels en bevrijdt zich van alle vooroordelen: ‘Young players must be allowed to be more creative, inventive and original in their thinking.’

Het ideaalbeeld van Busby ligt vervat in de ontdekking van jonge voetballers wier totale persoonlijkheid hij onder de loep neemt. Hij herhaalt steeds: keep the ball flowing! Hij doorziet de ideale balans tussen verbeelding en schoonheid en overgave en fitheid. Hij zoekt de terugkeer naar de esthetiek van het spel: the beautiful play!

Busby en Murphy nemen de hele selectie mee naar Engeland-Hongarije op Wembley. De Magic Magyars houden de Busby Babes een spiegel voor. Van 1952 tot 1957 rolt het wonderbaarlijke United Youth Team alle tegenstand op: vijf keer de zege in de nationale Youth Cup, 46 wedstrijden, 1 nederlaag en 191 doelpunten voor, 43 tegen.

Iedereen gelooft heilig dat The Busby Babes tot diep in de jaren zestig de competitie zouden domineren. Manchester is op dat moment een zeer mistige en mistroostige stad met veel armoede, met één groot lichtpunt: ‘But one shining light was Manchester United and particularly the young players.’

De ambitieuze Busby richt zijn vizier op Europa.

Naast Attlee boort hij nog een andere inspiratiebron aan: Billy Meredith. De Manchester Unitedvedette uit zijn jeugdjaren organiseert het verzet voor de rechten van de profvoetballer. Zijn strijd voor emancipatie van de topspeler gaat gepaard met opstandigheid, die vaak niet loont. Merediths wedervaren dwingt Busby tot twee conclusies. Hij verkiest psychologisch inzicht boven rebellie en verbindt evenwichtig de moeizame combinatie van individuele dromen met teambelang.

Het talent faalt niet. De opmars van Manchester United is niet te stuiten en Old Trafford viert de opeenvolgende titels van 1956 en 1957, de laatste met 11 punten voorsprong. Matt Busby zoekt vervolgens Europese roem en opent de aanval op het ongenaakbare Real Madrid. In 1957 strandt United nog in Bernabeu, tijdens de halve finale. In 1958 ligt de weg naar de eindstrijd open, ware er niet de verschrikkelijke crash.

De zogenaamde Busby Babes, vanwege hun piepjonge leeftijd, schieten in de jaren vijftig als een komeet naar de Europese top. Hun dramatische dood op het vliegveld van München in 1958 velt het vermoedelijk beste Engelse elftal aller tijden. De dood van de Babes tast Busby’s toch al tanende geloof in de mensheid onherroepelijk aan.

In het Münchense ziekenhuis Rechts der Isar zweeft hij weken tussen leven en dood. Hij wordt gered door de Oostenrijkse dokter Frank Kessel. De ironie van het lot wil dat deze arts in 1938 zijn vaderland ontvlucht voor de oprukkende nazi’s. Hij vindt een thuis in Manchester, waar hij gedurende tien jaar werkt in de Royal Infirmerie en als voetballiefhebber heeft genoten van het spel van … Matt Busby bij… Manchester City en Liverpool. Kessel herkent hem meteen als de voormalige international van Schotland.

Busby put moed uit het werk van zijn redder. Met een uiterste krachtinspanning prevelt hij vanuit zijn zuurstoftent in het ziekenhuis beslissende woorden tegen zijn trouwe assistent Jimmy Murphy: ‘Keep the flag flying, Jimmy.’

Jimmy Murphy verlost Manchester United uit de chaos.

Share.

About Author

Leave A Reply