Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Olympique Lyon, dat PSG na 20 competitiewedstrijden op rij zijn eerste nederlaag toediende

SPELER VAN DE WEEK: Kun Agüero, die met zijn 14dehattrick de topper tegen Arsenal besliste in het voordeel van Manchester City

BELGIE

Super Sunday. Zullen wie die woorden nooit meer gebruiken? Club Brugge-AA Gent was een veldslag, waarin het er geregeld brutaler aan toe ging dan in de Super Bowl. Met twee terechte rode kaarten als gevolg (met dank aan de VAR, die wel een huizenhoge strafschop voor Club over het hoofd zag maar die zou zonder videoref ook niet gefloten zijn). Vreemd dat de Gentse supporters het (wan)gedrag van Esiti blijven vergoelijken. Het is niet omdat Jelle Van Damme en Ruud Vormer coulanter zouden aangepakt worden dat hem onrecht wordt aangedaan.

Over Vormer gesproken: de ex-Gouden Schoen werd alweer gewisseld en was daar niet blij om. Geen verrassing, wel dat de Brugse fans zich massaal tegen Ivan Leko keerden. Dit zou wel eens het einde van de Kroaat op Jan Breydel kunnen inluiden, want ook in de bestuurskamer groeit de onvrede. Logisch, met vijf overwinningen in de laatste vijftien competitieduels dreigt blauw-zwart zijn titelkansen te verkwanselen.

AA Gent mocht zelfs een beetje ongelukkig zijn met het gelijkspel bij de landskampioen. Het was een uur de betere ploeg en lijkt zich dankzij de wintertransfers van een plaats in Play-off 1 te gaan verzekeren.

Dat zou weleens ten koste van Anderlecht kunnen zijn. Paars-wit viel na de nederlaag op Sclessin uit de top-zes en dat is toch wel het belangrijkste feit van het weekeinde. STVV, dat Eupen kansloos naar de Oostkantons terugstuurde (4-1), wipt immers over Gent en Anderlecht. Sporting staat dus onder druk, maar heeft op papier nog een gemakkelijk programma en moet Play-off 1 kunnen halen. De vraag is echter of het ook een Europees ticket kan afdwingen. Misschien zijn er zelfs betere kansen via Play-off 2.

Standard staat stilaan weer waar Michel Preud’homme de Rouches wil krijgen. Na een slappe eerste helft zetten de Luikenaars Anderlecht het mes op de keel. De winnende treffer viel pas net voor tijd en het was doodjammer dat de wonderlijk mooie goal van Carcela werd afgekeurd voor een voorafgaande fout. Maar ook hier alweer goed werk van de VAR. Onmisbaar gewoon en wie tegen de voetbalref is, is of achterlijk of vindt eerlijkheid in het voetbal onbelangrijk.

Maar terug naar de Rouches. Zouden zij de belangrijkste concurrent kunnen worden van Racing Genk voor de titel? Wellicht weten we vrijdag meer als Standard naar de Luminus Arena trekt. Een belangrijke test ook voor de Limburgers, die in Beveren de drie punten slechts moeizaam over de streep trokken.

EUROPA

*Borussia Dortmund kwam tegen Eintracht Frankfurt niet verder dan een gelijkspel (1-1), maar diept zijn voorsprong desondanks uit. Bayern München verloor immers bij Bayer Leverkusen (3-1). Leon Bailey (ex-Genk) zorgde met een vrije trap voor de 1-1.

Borussia Mönchengladbach won dankzij twee assists van Torgan Hazard bij Schalke 04 (0-2).

*Manchester City won de topper tegen Arsenal (3-1), waardoor Liverpool vanavond bij West Ham onder druk staat en de Gunners hun vijfde plaats verliezen. Manchester United komt voor het eerst dit seizoen in de top-vijf postvatten en nadert tot op twee punten van Chelsea. De Red Devils wonnen bij Leicester City (nog zonder Tielemans) dankzij alweer een schitterende goal van Marcus Rashford na alweer een briljante voorzet van Paul Pogba. En er is dus nog meer goed nieuws voor de echte fans van Man U: Fellaini is weg, geen hoge ballen meer, geen elleboogstoten meer.

Tottenham geraakte pas via een late goal van Son voorbij Newcastle (1-0). Chelsea gaf Huddersfield een pak voor de broek: 5-0, met twee goals van Higuain en van Hazard. Dendoncker scoorde voor Wolves: 1-3 bij Everton. Crystal Palace vloerde Fulham, met Benteke in de basis en Batshuayi als invaller.

*Real Madrid deed met de zege tegen Alavés 3-0) goede zaken. Atletico Madrid verloor immers bij Betis Sevilla (1-0) en Barcelona kwam in Nou Camp niet verder dan 2-2 tegen Valencia. De azulgrana kwamen zelfs twee goals achter, maar Lionel Messi zette orde op zaken en is nu alweer aan 21 goals toe.

*Napels had geen kind aan Sampdoria (3-0). Mertens zat op de bank en Praet in de ziekenboeg. Het was de eerste keer in twaalf opeenvolgende matchen dat Quagliarella niet tot scoren kwam. De Napolitanen komen twee punten dichter bij leider Juventus. De Oude Dame liep met twee goals van Cristiano Ronaldo 3-1 uit, maar kwam in de slotfase adem te kort. Twee doelpunten van Gervinho (ex-Beveren) zorgden voor een verrassende 3-3 eindstand.

*PSG leed in zijn 21stecompetitiewedstrijd zijn eerste seizoensnederlaag (2-1). Moussa Dembélé (niet onze Mousa) en Fekir scoorden. Winst dus voor Denayer en verlies voor bankzitter Meunier. Maar Parijs hoeft niet te panikeren: het telt nog steeds tien punten voorsprong op Lille en heeft nog twee inhaalwedstrijden voor de boeg.

Monaco won zonder Belgen van Toulouse (2-1) en klimt naar de 18deplaats, een barrageplaats.     

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

Leave A Reply