Krulbollen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gistermorgen even opgeschrikt door een tweet van Jef Van Baelen waarin hij het heeft over @FrancoisColin18 en @Hansvdw die elkaar in columnvorm bekampen en dat hij uitkeek naar mijn wederwoord. Ik wist werkelijk niet wat ik las, want ik lees De Morgen al een hele tijd niet meer. Ik lees Het Laatste Nieuws. En de column van Hans kan ik voorspellen: het voetbal draait alleen om geld.

Jef is de uitstekende sportjournalist van Knack en een ex-student van mij en moest een reden hebben om die tweet te versturen. Dan maar naar gopress.be, maar de column van Hans ging gisteren over Club Brugge, Racing Genk en Pozuelo. Zinspeelde Jef op DM van zaterdag misschien? Onwaarschijnlijk. Na de algemene vergadering van de Vlaamse sportpersbond heb ik het met een aantal collega’s gehad over de trofee van Sportploeg van het Jaar en niemand die refereerde aan de bijdrage van Hans van die ochtend. 

Toch nog maar eens naar gopress.be om DM van zaterdag te bekijken. En jawel, het ging (gedeeltelijk) over de trofee van Ploeg van het Jaar.

‘Een klein deel van de voetbalpers vond dat een aanfluiting. Deze week wonnen de Red Lions alle mondiale prijzen die ze maar konden winnen. De Rode Duivels pakten afgelopen zomer één prijs: de Golden Glove voor Thibaut Courtois. Beide ploegen kregen de Grote Markt van Brussel vol, de hockeyers nog wel op een midweekse werk- en schooldag.

Het argument dat voetbal door meer mensen wordt gespeeld en daarom meer aanspraak kan maken op een prijs is grotesk. Niemand

pleit ervoor om de winnaar van de Europese Spelen krulbollen op de Doornzeledries te bekronen, maar als de populariteit van twee olympische sporten het criterium wordt, dan moeten we voortaan alle prijzen altijd aan voetbalteams en voetbalspelers geven.’

Wat een eer voor een 70-jarige. In mijn column van begin januari in Sport/Voetbalmagazine heb ik de verkiezing van de Red Lions absoluut geen aanfluiting genoemd. Integendeel, het was een wereldprestatie. Maar is het verboden een bronzen medaille op een WK voetbal hoger in te schatten dan een wereldtitel in het hockey en Eden Hazard als Sportman van het Jaar en Roberto Martinez als Coach van het Jaar terechte winnaars te noemen?

Mijn column voor Sport/Voetbalmagazine was al binnengestuurd en papier is te kostbaar om het over krulbollen te hebben. Dan maar bloggen. Opmerkelijk is dat Hans slechts één van mijn argumenten vermeldt. In zijn ogen wellicht niet het sterkste argument. Ik heb bovendien de populariteit van een sport niet aangehaald als criterium, maar wel het aantal beoefenaars (leden, ploegen, landen). Als je dat niet zou meewegen, zou in Nederland het korfbalteam ieder jaar Ploeg van het Jaar zijn. Je moet toch echt niet doorgestudeerd hebben om te beseffen dat het veel moeilijker is aan de top te geraken in een kleinere dan in een globale sport. Vreemd ook dat hij zelf het argument van populariteit (‘de Grote Markt liep twee keer vol’) hanteert.

Hans verwijst ook naar het feit dat onze hockeyers door de internationale hockeyfederatie alle trofeeën (ploeg van het jaar, speler van het jaar, doelman van het jaar en jongere van het jaar) kregen toegewezen. Een ‘clean sheet’, indrukwekkend en wellicht volkomen verdiend. Maar totaal ondenkbaar in een sport als voetbal.

Voor wie er nog aan twijfelt dat hockey een kleinere sport is: de IHF stuurde de trofeeën met DHL naar Brussel. Erg veel belang werd er blijkbaar niet aan gehecht.

Ik moet Hans wel gelijk geven als hij schrijft dat in het voetbal alles om geld draait (ik klaag het al veertig jaar aan), maar in welke sport niet? Krulbollen misschien? Alle kwalen van het voetbal vind je in alle andere sporten terug. Google bijvoorbeeld eens op ‘matchfixing’ en je ziet alle sporten verschijnen. Ook het hockey. Het draait inderdaad in alle sporten om geld. Maar wat gezegd van de journalist waarover ik onlangs las dat hij extern communicatieadviseur is of was van … een voetbalclub?

Share.

About Author

Leave A Reply