Wat te onthouden van het weekeinde?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: AA Gent, dat de topper tegen Standard won en zo in de race blijft voor Play-off 1

SPELER VAN DE WEEK: Yohan Boli met zijn drie goals voor STVV had gekund, ware er niet dat de beste voetballer allertijden ook drie keer scoorde en de ene goal was al mooier dan de andere. Het was de 50ste(!) hattrick uit de carrière van Lionel Messi.

BELGIE

Het leek de speeldag van de status-quo te worden, tot STVV zondagavond Charleroi klopte. De Limburgers kwamen daarmee naast Standard en Antwerp en hebben nog vijf punten uit drie wedstrijden nodig om zeker te zijn van een plaats in Play-off 1. Het lijkt dan ook op een duel tussen AA Gent en Anderlecht uit te draaien voor het zesde en laatste deelnemingsbewijs voor PO1.

Gent bleef vrijdag in de race door een zwak Standard overtuigend te vloeren in de match van de laatste kans (2-1). Anderlecht was opgelucht dat het de Buffalo’s een puntje voor blijft dankzij het gelijkspel tegen Club Brugge, dat dus weer niet kon winnen in het Astridpark (2-2).

Gelukkig leverde de topper vier goals op, want voor het overige viel er weinig te beleven. Club was de dominante ploeg en dat was opvallend na de bolwassing in Salzburg, maar was maar wat blij dat het in de slotfase nog kon gelijkmaken. Anderlecht verdiende overigens de drie punten niet en kon alweer geen indruk maken. Ondanks de twee treffers van aanwinst Bolasie.

Bovenin veranderde er niets, want Racing Genk sleept zich richting play-offs en kon geen afstand nemen van een alweer stug Antwerp. Vorige week schreef ik hier al dat de affaire Pozuelo zo snel mogelijk moest opgelost worden, want de affaire rond hun sterspeler weegt als een zware rugzak.

Het moest opvallende feit van de speeldag was de aanwezigheid van spijtoptant Dejan Veljkovic in het Astridpark. Je moet maar durven en waarom zijn advocaat Kris Luyckx naast hem wilde zitten, is me helemaal een raadsel. Veljkovic heeft zelf toegegeven dat hij een voetbalgangster is. Er zijn mensen die voor minder een stadionverbod gekregen hebben.

Ook ronduit teleurstellend: het optreden van de videoref dit weekeinde. Het doelpunt van Charleroi op Stayen was een meter buitenspel. Dan is er echt wel sprake van een ‘clean error’. En nadien hadden de Karolingers een overduidelijke strafschop verdiend. Op Anderlecht werden twee elleboogstoten van Ivan Santini met de mantel der liefde bedekt. De Kroaat is zeer gelovig, maar gedraagt zich alles behalve katholiek met een tegenstander in de rug. Opvallend ook dat zij die beweren dat je niet een beetje zwanger kan zijn bij buitenspel wel van oordeel zijn dat je een beetje zwanger kan zijn bij een elleboogstoot. Dit moet altijd rood zijn en Santini is op dat vlak een recidivist.

EUROPA

*De League Cup (Carobao Cup tegenwoordig) stelt sportief weinig voor, maar werd het gespreksonderwerp van het weekeinde in Engeland. Niet dat de finale tussen Chelsea en Manchester City (met invaller Kompany) veel voetbalplezier opleverde (0-0). Na 120 minuten volgden dus strafschoppen. Doelman Kepa, met 80 miljoen de duurste doelman ter wereld, leek krampen te hebben, maar weigerde van het veld te gaan. Trainer Sarri duwde strafschoppenheld Willy Caballero het veld op en de vierde ref stond met het bord boven het hoofd, maar het vingerke van Kepa zei neen.

Scheidsrechter Jonathan Moss ging aan de zijlijn vragen wat de bedoeling was en liet betijen. Volgens mij had hij Kepa een rode kaart moeten geven. Als de vierde ref aangeeft dat je gewisseld wordt, word je gewisseld. Al had ook een Oscar voor slapstick van het jaar gekund.

City boekte dubbele winst. De achterstand op Liverpool bedraagt nog nauwelijks één punt. De Reds lijken stilaan op een langzaam leeglopende band. Nog niet lang geleden bedroeg de voorsprong zeven punten.

Liverpool geraakte niet voorbij Manchester United (0-0), dat nochtans ongeziene pech kende. Matic was op de laatste training uitgevallen en Herrera en Mata strompelden al in het eerste kwart van de match naar de kant. De ingevallen Lingard blesseerde zich ook al voor de rust, zodat Ole Gunnar Solksjaer de ook al aangeslagen Rashford negentig minuten op het veld moest houden. Om hem van al te veel loopwerk te sparen, verwees Solskjaer een verdienstelijke Romelu Lukaku naar de flank.

Liverpool had de bal, maar deed er niets mee. Mo Salah werd voortijdig naar de kant gehaald. Het was de eerste keer dat de Egyptenaar uit de achterzak van Luke Shaw kwam. Het gehavende United kwam nog het dichtst bij de zege in deze ook al terleurstellende topper. De eerste keer sinds 1991 overigens dat de zogenaamde Hate Game zonder goals eindigde. En met 26 punten uit zijn eerste tien wedstrijden als coach deed Solksjaer beter dan wie ook in de geschiedenis van de Premier League.

De verliezer van het weekeinde was Tottenham, dat zaterdag – ondanks de rentree van Harry Kane – kopje onder ging bij Burnley (2-1). De Spurs lijken uitgeteld in de titelstrijd. Batshuayi maakte zijn eerste goal voor Crystal Palace (1-4) bij Leicester City, dat coach Claude Puel naar de uitgang stuurde.

*In Spanje won Barcelona de topper in Sevilla met dank aan een alweer weergaloze Lionel Messi (2-3). De Argentijn maakte weer fabelachtige goals aan de lopende band. Real Madrid geraakte bij Levante moeizaam over de streep (1-2). Dankzij twee strafschoppen en de eerste was heel discutabel. Atletico Madrid bleef tweede na een 2-0 overwinning tegen Villarreal.

*Borussia Dortmund behoudt drie punten voorsprong op Bayern München. De Borussen wonnen het hoogst vermakelijke duel van Bayer Leverküsen (3-2), dat onder Peter Bosz vier keer op rij had gewonnen. Bayern had zaterdag de handen vol met Hertha (1-0). Het Borussia Mönchengladbach van Thorgan Hazard lijkt helemaal van slag en verloor nu ook van Wolfsburg (0-3).

*Juventus won moeizaam in Bologna met een doelpunt van Paul Dybala (0-1). Eerste achtervolger Napoli veegde de vloer aan met Parma (0-4). Mertens stond aan de aftrap, maar de Man van de Match was de Pool Milik die twee keer scoorde.

*PSG telt nu 17 punten voorsprong. Het klopte Nîmes (3-0), terwijl nummer twee Lille averij opliep in Straatsburg (1-1).

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

Leave A Reply