Wat te onthouden van het weekeinde?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Barcelona, dat twee keer de Clasico won in vier dagen, had gekund, maar het voetbal was niet sprankelend genoeg. Juve dat in Napels ging winnen was ook een mogelijkheid, maar mijn beste vriend heeft een oppepper nodig. Daarom wordt het Antwerp, omdat het op een zucht van Play-off 1 staat.

SPELER VAN DE WEEK: als het goed is, zeggen we het ook: Romelu Lukaku, die met twee goals in de twee jongste competitiematchen de succesreeks onder Ole Gunnar Solksjaer verlengde

BELGIE

Naast Racing Genk en Club Brugge lijkt ook Antwerp (na de zege tegen Eupen) zo goed als zeker van een plaats in Play-off 1. Voor de drie overige plaatsen blijven nog vier kandidaten over. Plots lijkt de kans reëel dat de Big Five het allemaal halen. STVV heeft immers nog een loodzwaar programma met een uitwedstrijd bij het stilaan onklopbare Moeskroen en een thuiswedstrijd tegen AA Gent. Die laatste match zou wel eens beslissend kunnen zijn, maar ook Standard moet nog oppassen.

Voorstanders van de play-offs zullen weer orakelen hoe spannend de strijd om een plaats bij de top-zes is. In werkelijkheid zou het nog veel spannender zijn als alles in de reguliere competitie werd beslist. Dan zouden er maar vijf Europese prijzen te verdienen zijn, min mogelijk één voor de bekerwinnaar. 

De speeldag moest het weer helemaal hebben van de spanning. Het voetbal was op de meeste velden behoorlijk beroerd. Lokeren-Anderlecht maakte vooral duidelijk waarom de Waaslanders na 23 jaar (tenzij buur Beveren gestraft wordt vanwege niet zo’n propere handen) naar beneden duikelen. En waarom Anderlecht het zo moeilijk heeft om bij de top-zes te eindigen. Wat een alweer belabberde prestatie, met als negatieve uitsmijter het wangedrag van Ivan Santini. Na de ellebogen van vorige week waande hij zich op Daknam een bokser. De videoref zat alweer te pitten, maar wie heeft bedacht dat de reviewcommissie niet meer mag ingrijpen bij matchen met een VAR? Alle middelen moeten aangewend worden om gangsters op voetbalnoppen hun verdiende loon te bezorgen.

Bovenin lijkt het steeds meer op een duel uit te draaien voor de titel. Een paar weken terug dacht ik nog dat Standard de derde hond kon worden, maar de Rouches stelden alweer teleur. Ze moesten blij zijn met een punt thuis tegen Moeskroen, de ploeg van 2019. Op en misschien ook naast het veld. Dat laatste helaas in negatieve zin. Er moet echt wel stront aan de knikker zijn als het gerecht al je bezittingen in beslag neemt.

In de titelstrijd begint het er steeds beter uit te zien voor Club Brugge. Het peuterde alweer twee puntjes af van zijn achterstand. De regerende kampioen kon nochtans slechts winnen dankzij een penalty omgezet door Hans Vanaken (1-0). Een uitermate domme strafschop. Wat bezielde Depetter om in de tijden van de videoref bij een hoekschop een heupworp uit te voeren?

Racing Genk leed alweer averij. Op zichzelf is een gelijkspel in Charleroi, dat zijn laatste kans verdedigde op Play-off 1, geen slecht resultaat, maar nog nauwelijks twee wedstrijden en Pozuelo is weg. Het wordt harken voor Philippe Clement.

EUROPA

*En na 38 speeldagen wordt Bayern München kampioen. De ploeg uit Beieren staat plots naast Borussia Dortmund. Het won met 1-5 (twee goals Lewandowski waardoor zijn totaal in de Bundesliga op 195 staat) van het stuurloze Borussia Mönchengladbach, dat de heenmatch nog met 0-3 had gewonnen. Het team van Thorgan Hazard verloor nu al drie keer op rij met zware cijfers.

Dortmund verloor bij Augsburg, dat zijn eerste zege in 14 wedstrijden won (2-1). Extra pijnlijk was dat beide goals van de thuisploeg gemaakt werden door de Koreaan Ji, een ex-speler van Dortmund. De titeldroom van Axel Witsel in co is ernstig in het gedrang na één zege in vijf wedstrijden.

*Juventus is nu helemaal zeker van een nieuwe titel. Het vloerde immers Napoli in eigen huis (1-2). Doelman Meret zag rood na een strafschopovertreding op CR7 en Pjanic zorgde voor 0-1 van op elf meter. Can verdubbelde de voorsprong en de Napolitanen – intussen met Mertens in het veld – knokten na de pauze en de uitsluiting van Pjanic terug. Callejon scoorde, maar Insigne verkwanselde een penalty. De voorsprong van de Oude Dame bedraagt nu al 16 punten.

*Nog altijd één minder dan PSG in Frankrijk. De ploeg uit Parijs won bij Caen (1-2). Monaco blijft na het ontslag van Thierry Henry punten pakken (2-2 bij Angers) en is uit de degradatiezone geklommen.

*Liverpool speelde voor de vierde keer in zes wedstrijden gelijk. Dit keer in de Merseyside derby tegen Everton (0-0). Manchester City haalde het bij Bournemouth (0-1 Mahrez) en boog zo een zeven punten achterstand om in een voorsprong van één punt. Het verloor echter Stones en De Bruyne, die dit seizoen al 22 wedstrijden miste.

De meest sensationele wedstrijd was Man United-Southampton. De Red Devils haalden het met 3-2 dankzij hun Belgische inbreng: goals van Andrea Pereira en Romelu Lukaku (twee keer).

*De Clasico stelde teleur, maar Barcelona zette Real Madrid nu al op twaalf punten. Rakitic zorgde voor het enige doelpunt. Het enige gevaar voor Barcelona komt nog van Atletico, dat op zeven punten blijft. Alvaro Morata bezorgde Real Sociedad met twee rake kopballen de eerste nederlaag van 2019 (0-2)

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE.  

Share.

About Author

Leave A Reply