Dan maar naar Patro Eisden

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spelers en trainers uit Nederland infiltreren al als vanouds in het Belgische voetbal. Scouts en makelaars grasduinen ook graag in Vlaanderen. Nieuw in deze stroom van gelukszoekers is een Nederlandse clubeigenaar; in dit geval Salar Azimi, de dikbuikige voorzitter van Patro Eisden Maasmechelen die afgelopen weekeinde van zich deed spreken door als invaller een strafschop te benutten.

Het toeval wil dat zijn persoonlijke succesnummertje samenviel met onthullingen in Nederland over de argwaan bij de KNVB over de herkomst van zijn geld. Publicaties in NRC maakten duidelijk dat al drie Nederlandse clubs door de voetbalbond zijn gewaarschuwd voor hem.

Het advies aan NAC Breda, Roda JC Kerkrade en FC Dordrecht liet weinig te raden over. NAC en Roda JC verbraken de banden, FC Dordrecht ging nog wel met Azimi in zee als sponsor van de rugzijde van het shirt. Bij zoveel tegenwind zocht Azimi Salari dan maar zijn heil in België, bij Patro Eisden Maasmechelen.   

WAARSCHUWINGEN KNVB

De waarschuwingen aan de Nederlandse clubs kwamen rechtstreeks van Gijs de Jong, de huidige secretaris-generaal van de KNVB.  In een verklaring aan NRC liet de KNVB weten dat het besluit van toenmalig operationeel directeur Gijs de Jong om te bellen met de betrokken clubs ,,past in het beleid van de KNVB in dezen”.

De KNVB zegt in NRC te strijden voor een transparant, oprecht en integer voetballandschap. ,,We verwachten dan ook van clubs en spelers dat zij hun sportieve plicht vervullen en verdachte zaken melden bij de KNVB. Andersom informeren wij onze clubs en verenigingen pro-actief over mogelijke dreigingen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het voetbal schoon blijft. We willen de bedrijfstak betaald voetbal beschermen tegen onwenselijke situaties.”

De voetbalbond besloot tot actie inzake Azimi toen het vanuit overheidskringen de tip kreeg dat er vragen leven bij de herkomst van het vermogen van de zakenman. Hij zou  structureel meer uitgeven dan hij op papier verdiende, zo stellen volgens NRC bronnen binnen de opsporing en het openbaar bestuur. In het artikel in NRC wordt niets gemeld over een eventuele waarschuwing vanuit de KNVB aan de Belgische voetbalbond of rechtstreeks aan Patro Eisden Maasmechelen.

VETO FC DEN BOSCH

De actie van de Nederlandse voetbalbond past in de aangescherpte waakzaamheid voor buitenlandse geldstromen in het Nederlandse voetbal. Vijf weken geleden werd in deze rubriek al gewezen op het verbod van de KNVB, die weigert in te stemmen met de overname van FC Den Bosch door een investeerder uit Georgië. FC Den Bosch verzet zich nog tegen dat veto. In de bezwaarprocedure is nog geen vonnis geveld.

De KNVB weigert de overname vooralsnog omdat FC Den Bosch volgens de bond niet duidelijk genoeg heeft aangetoond waar het geld vandaan komt, of de investeerder geen  verdachte transacties heeft gepleegd en of er geen gevaar voor witwassen bestaat.

Beschuldigingen van die aard worden door de eigenaar van Patro Eisden Maasmechelen  luchthartig bestreden. In NRC reageerde hij onaangedaan op de handelingen van de KNVB. ,,Het doet me niks. Mijn geldstromen zijn zo eerlijk als wat. Ik ben gecontroleerd door de Belastingdienst en die weet precies waar het geld vandaan komt en hoe ik het heb verdiend. Alles is uit te leggen, alles is legaal. Ik ben erg verbaasd dat de KNVB die clubs heeft gewaarschuwd.”

LAMBORGHINI

In de Nederlandse voetbalwereld deed Salar Azimi voor het eerst van zich spreken toen hij in 2017 met een goud bespoten Lamborghini het trainingscentrum van NAC Breda opgereden kwam en de spelersgroep een premie van 110.000 euro beloofde indien promotie naar de Eredivisie zou worden afgedwongen. De promotie werd een feit, de belofte kwam hij na, maar kort daarna zag NAC toch af van nauwere banden met de zakenman die ook wel interesse had om clubeigenaar te worden in Breda. Naar nu blijkt, trapte NAC op de rem na ruggenspraak met de KNVB.

NAC Breda is de dichtstbijzijnde Nederlandse profclub vanuit zijn huis in Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen). In Zeeland bezit Azimi de hotels De Elderschans en Du Commerce. In 1995 kwam hij als asielzoeker vanuit Iran naar Nederland. Wat begon met een telefoonwinkel is uitgegroeid tot een onderneming waarin naast de hotels ook een restaurant, een partyboot een computerzaak en een designwinkel zijn ondergebracht. Zijn bezittingen vertegenwoordigen een waarde van 16 miljoen euro.

LEGE BEURSHULS

Bovendien maakte Azimi eind 2018 zijn opwachting als grootaandeelhouder en CEO van de lege beurshuls Lavide Holding, genoteerd aan de effectenbeurs van Amsterdam. Onderdeel van Lavide is The Lambo bv waarin het bezit van voetbalclub Patro Eisden Maasmechelen is ondergebracht.

Een eigen voetbalclub, ook al is het dan op het vierde niveau in België, was altijd al een droom van Salar Azimi. ,,Om te bewijzen dat je die ook winstgevend kunt maken.” Eind oktober 2018 kreeg hij Patro Eisden, de club van de mijnwerkers, in handen nadat de vorige eigenaar, Wayne Woo uit Hongkong, de schulden had zien oplopen tot bijna 3 miljoen euro.

STIJN STIJNEN

Bij Patro Eisden was Salar Azimi tot dan voornamelijk bekend van zijn deelname aan het tv-programma The Sky Is The Limit. Trainer Stijn Stijnen, tevens ondervoorzitter van de club, kende hem al twee jaar.  ,,Ik leerde Salar twee jaar geleden kennen en wist dat hij een passie heeft voor voetbal. Toen ik hem het hele verhaal van Patro uitlegde en ook al een plan kon tonen, was hij meteen geïnteresseerd. Na maanden voorbereiding met heel wat diepgaande gesprekken stemde Salar toe.”

Onder Azimi bloeide Patro Eisden op. De belangstelling schoot omhoog; van een handvol toeschouwers afgelopen november tot zo’n duizend mensen nu. Medio april werd de titel binnengehaald. ,,Sinds ik hier president ben, winnen we bijna elke wedstrijd. Wie doet me dat na?”, roept hij uit in NRC.

LICENTIE?

Toch is promotie nog lang niet zeker. De Belgische voetbalbond aarzelt nog met het verstrekken van een licentie, die vereist is op een hoger niveau. Want Patro heeft nog schulden bij oud-spelers en trainers onder wie Danny Boffin.  De hoop van Azimi is nu gevestigd op het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). Azimi haalt er tegenover lokale media zijn schouders over op. ,,Ik heb hier voor ruim 600.000 euro aan rotzooi opgeruimd. Over die laatste 183.000 ga ik ook niet moeilijk doen.”

 TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Leave A Reply