Wat te onthouden van het weekeinde?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: AA Gent, dat dankzij een negen op negen uitzicht behoudt op Europees voetbal

SPELER VAN DE WEEK: Vincent Kompany en niet alleen omdat hij met Manchester City de FA Cup won

BELGIE

Dit was de week waarin Racing Genk kampioen werd. Oververdiend. De ploeg die het beste voetbal bracht en de competitie vanaf oktober domineerde. Even ging de perfect geoliede machine van Philippe Clement sputteren toen Alejandro Pozuelo naar Toronto wilde. De Limburgers verspeelden in de herrie wat punten, maar Clement verving één van de beste spelers uit de competitie alsof hij nooit had meegespeeld. Een echte topprestatie van de coach.

De hele club verdient echter in de bloemen gezet te worden. Vooral de scoutingstaf, die bewees dat je hoegenaamd geen makelaars nodig hebt om een goed team samen te stellen. Integendeel. Wie met eigen ogen kijkt, ziet wie echt goed is en wordt ook financieel niet belazerd.

Het mooiste bewijs is Sanneh, de verdediger die Anderlecht vorige zomer voor acht miljoen euro wegplukte in Denemarken. Racing Genk was ook geïnteresseerd, maar het rapport van hun scout was vernietigend: ‘Los van de transferprijs niet goed genoeg voor Genk’. Marc Coucke geloofde het verkooppraatje van de makelaar wel en gooide miljoenen weg.

Coucke sloeg gisteren indrukwekkend terug. Het nieuws van de vierde titel van Racing Genk werd naar het achterplan verwezen door de terugkeer van Vincent Kompany. Een PR-stunt van formaat. De Anderlecht-supporter was het delirium nabij en dat op de dag dat zijn ploeg voor de vijftiende keer (15de!) dit seizoen verloor. Sporting won slechts zestien van zijn veertig wedstrijden en behaalde dus niet eens de helft van de punten. Het eindigde troosteloos laatste in Play-off 1 en mag voor het eerst in ruim een halve eeuw Europa niet in.

De terugkeer van Kompany is een huzarenstukje van Coucke en Verschueren junior. Vooral straf is dat, Anderlecht kennende, het nieuws niet voorbarig uitlekte. Nu nog de lekken op het veld dichten.

Euforie in het park dus. Maar is die gewettigd? Speler-trainer op dit niveau? Het doet aan derde provinciale denken. Bovendien is Vince the Prince een coach zonder ervaring en moet hij zelf ook nog op niveau presteren. En wie wordt zijn rechterhand? Wellicht een buitenlander die het Belgisch voetbal niet kent. Dat geldt in mindere mate ook voor Kompany die al bijna anderhalf decennium geleden vertrok.

Dat het niet vanzelfsprekend wordt, bleek gisteren in de voetbalpraatshow Rondo op de Nederlandse betaalzender Ziggo. Jack van Gelder zat aan tafel met Youri Mulder, Wim Kieft, Dick Advocaat (ex-bondscoach van Kompany) en Ruud Gullit (ex-speler-trainer bij Chelsea).

Onze uitstekende collega Henk Mees noteerde het volgende:

Hoe de rol van Kompany bij Anderlecht wordt ingevuld wisten ze niet, een
mening hadden ze er wel over, als echte Nederlanders. Frank Arnesen noemden ze in dat verband niet. Ze refereerden wel meteen aan de rol die Bert van Marwijk en Guus Hiddink (beiden bij PSV) als adviseur hebben uitgeoefend en hoe Advocaat in het eerste seizoen van Van Bronckhorst bij Feyenoord hem terzijde heeft gestaan.
Hierbij wat flarden die ik heb opgetekend:
Ruud Gullit: ‘Trainer zijn is al lastig, speler-trainer nog meer. Dan moet je
beslissingen nemen over spelers met wie je een paar maanden eerder nog
samenspeelde.’
Gullit haalde het voorbeeld aan van Spencer, speler in zijn tijd bij Chelsea:
‘Als hem iets niet zinde, kwam hij langs en zong dan een deuntje,
bijvoorbeeld: ’I don’t love you anymore’ of ’Please release me’. Daar moet je als trainer-speler maar mee omgaan.’
Dick Advocaat: ‘Kompany kan toch nooit hoofdtrainer worden, hij heeft het diploma niet eens.Als Kompany hetzelfde gaat doen als Ruud Gullit deed, is hij binnen twee à drie maanden speler af.’
Youri Mulder vroeg aan Advocaat: ‘Wat doe jij als ze jou vragen Kompany te
begeleiden bij Anderlecht?’
Advocaat: ,’Stel me die vraag svp niet, dan moet ik nog een antwoord
geven ook.’

Genoeg over de hekkensluiter van Play-off 1 die gisteren in de Ghelamco Arena alweer verloor (2-1). AA Gent behoudt daarmee een waterkansje op Europees voetbal en dan nog slechts de tweede voorronde van de Europa League, wat betekent dat het een heel lang seizoen kan worden. Maar eerst moet KV Mechelen dus nog gestraft worden en moet Antwerp de barragematch winnen tegen KV Kortrijk of Charleroi.

Club Brugge nam afscheid van Ivan Leko (zoals hier al in november aangekondigd) en Wesley met een 3-2 overwinning tegen Antwerp. Daardoor zakte de Great Old naar de vierde plaats, want Standard speelde gelijk tegen een fel verjongd Racing Genk (0-0). Stamnummer 1 speelt zeker Europees voetbal (maar niet op de Bosuil). Ook als het van Kortrijk of Charleroi verliest. Het enige wat op het spel staat, is of het naar de tweede of derde voorronde van de Europa League gaat. Hoe dan ook, Ivan De Witte kan best Ghelamco-baas Gheysens deze week eens uitnodigen voor een etentje. Antwerp heeft wellicht het Europese lot van AA Gent in handen.

EUROPA

*Bayern München werd dan toch voor de 29stekeer kampioen. Het verbrijzelde Eintracht Frankfurt (5-1) en nam afscheid van Arjen Robben en Franck Ribéry, die negen titels pakte in de Bundesliga. Robben en Ribéry vielen in en konden allebei scoren. Bayern gaat samen met Borussia Dortmund, Leipzig en Bayer Leverkusen naar de Champions’ League.

*In Spanje verloor Real Madrid (met Navas in doel) nog maar eens en in eigen huis: 0-2 tegen Betis. Valencia mag als vierde samen met Barcelona en de twee Madrilenen naar het kampioenenbal.

*In Italië hebben Atalanta (met Castagne) en Inter (met Nainggolan) met nog één wedstrijd te gaan de beste kansen om Juventus en Napoli te vervoegen op het hoogste niveau. Inter verloor dit weekeinde nochtans zwaar in Napels: 4-1, met een goal en een assist van Dries Mertens.

*In Frankrijk won Monaco van Amiens (2-0), maar is met nog één wedstrijd te gaan nog niet helemaal zeker van het behoud.

*Manchester City won de FA Cup Final met 6-0. Een evenaring van het record van Bury, dat in 1903 (!) met gelijkaardige cijfers van Derby County won. Invaller Kevin De Bruyne scoorde, maar de hoofdrol was voor Raheem Sterling met drie goals. Hij is pas de tweede speler die een hattrick maakt in een Cup Final. Stan Mortensen ging hem in 1953 voor. Hij besliste de eindstrijd tegen Bolton Wanderers (dat de voorbije weken failliet ging) met 4-3. Desondanks staat deze finale bekend als de Stanley Matthews-finale. Hij maakte maakte de goals panklaar voor Mortensen.

*Benfica werd in Portugal op de slotspeeldag voor de 37stekeer kampioen na een 4-1 zege tegen Santa Clara.

*In Turkije is met één wedstrijd te gaan de kampioen ook gekend. Dankzij de zege tegen Basaksehir (de ploeg van president Erdogan) nam Galatasaray een driepuntenvoorsprong (2-1 met de beslissende goal van Henry Onyekuru, ex-Eupen en -Anderlecht). De onderlinge duels waren beslissend (2-1 en 1-1). Het is de 22stetitel voor de studentenclub.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE    

Share.

About Author

Leave A Reply