Wat te onthouden van het weekeinde?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: ik heb jullie vorige week gewaarschuwd: KV Mechelen zou wel eens de verrassing van deze competitie kunnen worden. Wat een zege, wat een goals, wat een sfeer tegen Racing Genk.

SPELER VAN DE WEEK: Simon Mignolet, zijn terugkeer is het nieuws van het weekeinde en dat zonder een bal te stoppen. Al moeten we nu ook weer niet overdrijven. Geert De Vliegers had het in SLN over ‘in tegenstelling tot Kompany een Europese topper die nog aan de top staat’. Vince the Prince schoot Man City in mei nog letterlijk naar de Engelse titel, terwijl Mignolet niet meer of niet minder was dan de tweede keeper van Liverpool. Echte Europese toppers zijn vaste titularissen.

BELGIE

Dit zou wel eens de saaiste reguliere competitie in vele jaren kunnen worden. Clubs als STVV, Waasland-Beveren, Zulte Waregem, Eupen en Cercle Brugge lijken ontiegelijk zwak, terwijl Antwerp, Club Brugge, Standard en (dit weekeinde) ook AA Gent al draaien als een tierelier. Over de samenstelling van Play-off 1 zou de spanning wel eens al voor nieuwjaar kunnen verdwenen zijn, tenzij Anderlecht blijft stotteren.

Zware nederlagen zijn schaars in de Pro League, omdat alle ploegen redelijk aan elkaar gewaagd zijn. In tegenstelling tot Nederland, wordt er vaak aan toegevoegd. Het lijkt echter de omgekeerde wereld. Ajax, PSV en Feyenoord begonnen met een gelijkspel aan de competitie, terwijl onze toppers aan de lopende band scoorden: Club 6-0 tegen STVV, AA Gent 6-1 tegen Eupen, Antwerp 4-1 tegen Beveren en Standard 4-0 tegen Zulte Waregem.

Is dit een momentopname, omdat deze ploegen al snel top moeten zijn vanwege de nakende Europese opdrachten of is er meer aan de hand? Dat zou wel eens het geval kunnen zijn. De financiële verschillen tussen de topclubs en de rest zijn groter dan ooit. De recettes zijn groter en het tv-geld is vier keer hoger tussen top en bodem, maar er is meer. Clubs als Racing Genk en Club Brugge baden in het geld, dankzij de uitstekende transfers die ze deden. 

Vroeger gingen onze topclubs vaak shoppen bij de mindere goden, die telkens weer ongeslepen diamanten (of toch niet veel minder) ontdekten. Het gevolg was trickledown economics. De topclubs hielden zo de rest in leven. De jongste jaren zijn het echter de toppers die het beste scoutingswerk verrichten. Zij kunnen duurdere spelers aantrekken, waardoor de kans op mislukken kleiner is en de winst bij verkoop groter. Dit zou wel eens een nieuwe trend kunnen worden en dan ziet het er niet zo best uit voor de kleinere jongens. Geld maken van eigen jeugd lukt ook niet, want de talenten zijn al weg voor ze hun eigen schoenen kunnen knopen. Positief is dat na Brexit jonge spelers pas vanaf 18 en niet meer 16 in aanmerking komen voor een transfer naar Engeland.

In Brugge spreekt alvast niemand meer van Ivan Leko. Maar laat mij hem voor één keer toch verdedigen. Mats Rits staat nog steeds in de basis van het blauw-zwart van Philippe Clement. Dat zal dus niet alleen te maken hebben met het feit dat hij uit de stal (letterlijk) van Veljkovic kwam, zoals zonder ook maar het minste bewijs of kennis van zaken geschreven werd.

Morgen gaan we meer weten over de sterkte van Club Brugge, want ook al is Dinamo Kiev geen Europese topper het is wel van een heel ander kaliber dan de hapjes die FCB in eigen land al kreeg voorgeschoteld. Ook Standard, Antwerp en AA Gent kunnen nog niet correct worden ingeschat vanwege de povere tegenstand. De Buffalo’s lijken voorlopig echter slechts tot één knappe match per week in staat: of in Europa of in eigen land. Afwachten tegen Larnaca, hoewel Cypriotische clubs in het verleden niet meteen tot onhaalbare tegenstanders werden verklaard.

Dé afknapper van het seizoenbegin is ongetwijfeld Anderlecht. Eén schamel punt uit twee wedstrijden en dan nog tegen KV Oostende en Moeskroen. Vorige week was er nog de leuke eerste helft om de burger moed te geven, maar op Le Cannonier bleef ook daar niets van over. Ik hoor nu dat Kompany de tijd heeft om te constateren wie het niveau aankan voor ‘het proces’ (het woord alleen al). De kans is niet onbestaande dat nu jonge jongens door de mand vallen omdat ze te vroeg gebracht worden of te veel gewicht op hun schouders moeten nemen, vanwege onvoldoende kwaliteit in het team.

Anderlecht-fans staan voor zware tijden. De eens zo trotse club is slechts de nummer zes in de verkoop van abonnementen en heeft behalve de dertiger Kompany nauwelijks vaste waarden. Wie de ene week in de ploeg staat, kan een week later op de tribune zitten. Dit Anderlecht is niet meer of minder dan een experiment en geen mens die kan voorspellen welke richting het uitgaat.

Ook Racing Genk kreeg een flinke draai om de oren. Twee weken geleden veegde het in de Supercup nog de vloer aan met KV Mechelen, maar Achter de Kazerne incasseerde het een stevige uppercut. De ploeg speelde lusteloos en werd weggespeeld door een enthousiaste thuisploeg, die gesteund werd door het beste publiek van België. Alleen Club Brugge en Standard kunnen op dat vlak wedijveren.

Hoe dan ook, het is opmerkelijk dat KV Oostende en KV Mechelen samen met Club Brugge, Standard en Antwerp met het maximum van de punten pronken. En dat ondanks het feit dat ze al één van de Big 5 moesten bekampen.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

Leave A Reply