Het verdict van Eddy Snelders

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eddy Snelders maakte tijdens het WK in Rusland na elke interland van de Rode Duivels een verdict voor dewitteduivel.com. Hij zal dit seizoen elke woensdag bij ons zijn licht laten schijnen over de ontwikkelingen in ons voetbal.

Wat heeft de rammeling die Racing Genk in Salzburg kreeg ons geleerd?

‘Ik denk dat in ons land niet iedereen altijd juist inschat wat topploegen zijn. Genk bijvoorbeeld heeft zich in Salzburg overschat. Red Bull is een team dat tegen de Europese top aanleunt. Op alle fronten zag je het verschil: duelkracht, fysiek, snelheid, scorend vermogen.

‘Racing Genk staat na deze dreun weer met beide voeten op de grond. De bedragen die genoemd werden voor Sander Berge, 25 miljoen, of Samatta, 20 miljoen, zijn niet heel realistisch. Het zijn geen sterkhouders, maar jongens die sterk presteren naast sterkhouders. In het enthousiasme van het succes zijn een aantal jongens overschat. Genk dacht dat heel de ploeg goud waard was. Dit was een ontnuchterende avond.

‘Echte sterkhouders als Malinovskyi, Trossard en Pozuelo vervang je niet zomaar. Genk heeft zich verkeken op een aantal spelers. Goede voetballers volstaan niet om een ploeg naar een hoger niveau te tillen. Iedereen zegt nu: waar was de verdediging? Maar waar was ook het middenveld? Er werd niet gelopen, niet getackeld. Conclusie: er was te weinig grinta en kwaliteit. Misschien kunnen Hrosovsky, Nygren en Hagi de problemen oplossen eens ze geïntegreerd zijn.’

-Kan Club Brugge vanavond ook een opdoffer oplopen?

‘Club speelt thuis en tegen een haalbaardere tegenstander. Ook al zijn enkele jongens vertrokken, het geraamte van de ploeg staat er nog: Vormer, Rits en Vanaken. Blauwzwart is beter gewapend dan Genk. Er was geen sprake van een leegloop en wie vertrok is goed vervangen. Met Mignolet kwam er zelfs aanzienlijke versterking bij.

‘Alleen voorin heb ik twijfels of Wesley goed vervangen is. Ik ben nog niet overtuigd door Okereke, ondanks de positieve commentaren van sommige waarnemers. Misschien kan Diagne de oplossing brengen.’

-Club had de handen vol met Linz, Genk werd weggeblazen door Salzburg. Is onze competitie minder sterk dan de Oostenrijkse?

‘Red Bull staat op eenzame hoogte. Alleen Linz is min of meer competitief. Het heeft niet de frivoliteit van Salzburg, maar compenseert heel wat met loopvermogen en kracht.

‘Salzburg is nog van een ander kaliber. Het gaf vorig seizoen ook Club Brugge een pandoering en schakelde het seizoen voordien Borussia Dortmund uit. En ja, ook Linz is geen slechte ploeg. Het plaatste zich immers ten koste van FC Basel en de Zwitsers hebben de voorbije jaren enkele keren de knockout-fase van de Champions’ League gehaald.’

-Tot slot, hoe moet het verder met Anderlecht?

‘Er is nog geen sprake van een serieuze crisis, maar het komt toch aardig in de buurt. Als je Anthony Vanden Borre terughaalt, maak je je in de ogen van de buitenwereld toch net niet belachelijk. En dan is er nog de mogelijke knieval voor een aanjager als Trebel. Nee, er is nog geen paniek, maar dat komt door de aanwezigheid van Kompany. Verlies zondag bij Club Brugge is min of meer ingecalculeerd, maar nadien moet er gewonnen worden. Anders ontstaat er wel paniek.’

-Is het te vroeg om te stellen dat het experiment mislukt is?

‘De vraag is: wat is je doelstelling. Als je de jeugd wil laten doorstromen, hen tijd en krediet geeft om te slagen en de resultaten negeert, loopt alles naar wens. Maar dan moet je kunnen leven met een grijs seizoen en een achtste plaats. Als je Play-off 1 wil spelen en zelfs Europees voetbal afdwingen, dan is deze gang van zaken heel zuur.’ 

Share.

About Author

Leave A Reply