WAT TE ONTHOUDEN VAN HET WEEKEND? – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Internazionale Milaan dat zich de sterkste toonde in de Milanese derby en zonder puntenverlies de Italiaanse competitie aanvoert.

SPELER VAN DE WEEK: Romelu Lukaku. Hij liet het racistisch gejengel van de voorbije weken aan zich voorbij trekken, was over het hele veld aanspeelbaar en tekende het tweede doelpunt aan dat AC Milan knock-out sloeg. Nadien spurtte hij naar de camera en sprak de woorden ‘Maman, je t’aime’.

BELGIE

Is het Sint-Truiden van coach Marc Brys toch sterker dan iedereen denkt? Met een spectaculaire 0-3 zege speelde STVV de ‘vloek van Mambour’ weg. Voor de eerste keer sinds 2005 wonnen de Kanaries in het Zwarte Land. Jordan Botaka scoorde de belangrijke 0-2 maar toonde zich vooral als bindmiddel en inspirator van de geelblauwen. Het team van Brys, troosteloos onderaan na vier matchen, klimt intussen naar de zevende plaats.

KV Mechelen pakte ook een driepunter (2-3) uit een moeilijke verplaatsing. Het Guldensporenstadion gaf de Maneblussers in het verleden zelden reden tot lachen. Aan de pauze leek KV Kortrijk de buit binnen te hebben, maar drie prachtige doelpunten van respectievelijk Van Zeir, Schoofs en Van Zeir veranderden het spelbeeld. Dante Van Zeir mag nu al een aanwinst voor het hoogste niveau worden genoemd.

De ‘Great Old New Look’ zette zijn remonte verder. Didier Lamkel Ze ontdekte het samenspel met Steven Defour en kreeg het Antwerppubliek op de oude banken met tweede doelpunten (3-1). Het ‘tussendoortje’ van de voormalige Gouden Schoen op DLZ spleet de groenzwarte defensie op een manier die in drie jaar ‘Bölöni’ nog niet was vertoond op de Bosuil.

Standard. Soliditeit. Een amper te ontmantelen blok dat ook het voetballen meester is. Zo definieerden de Rouches zichzelf al in de tijd van Wilfried Van Moer rond 1970 met drie landstitels op rij. Daar was de jongste jaren geen sprake meer van. Labiliteit leek eerder synoniem voor Standard. Keerde deze week het tij: 1-4 op Oostende, 2-0 in Europa League tegen Guimaraes? En 3-0 tegen Eupen, dankzij twee goals van de Montenegrijnse aanvaller Boljevic. De jonge Zino Vanheusden keerde meteen als aanvoerder terug in het elftal en hield de clean sheet mee op het bord. Drie keer winst in acht dagen, zonder topvorm te etaleren. In het recente verleden zou Standard minstens een keer zijn gestruikeld. De koppositie is dus verdiend voor het elftal van Michel Preud’homme.

Krépin Diatte forceerde de beslissing in de Klassieker. Chadli strafte een onoplettendheid van Mignolet af in de vijfde minuut maar zestig seconden later duwde Diatte, via de paal en het achterste van keeper Van Crombrugge de gelijkmaker tegen het net. Van dan af was het al Van Crombrugge wat de klok sloeg. Net zoals tegen Galatasaray verzuimde Club Brugge te scoren. Het duurde tot in de 69 ste minuut vooraleer Diatte blauwzwart verloste. Ondanks de voorsprong kon Anderlecht geen moment aanspraak maken op de zege. Bevoorrechte waarnemers vrezen intussen het ergste voor de recordkampioen. Staat er volgende week met de komst van Waasland-Beveren écht een degradatietopper op de agenda in het stadion aan het Astridpark?

Tijdens een aangenaam kijkstuk in de streekderby tussen Zulte Waregem en AA Gent vielen vier doelpunten. De Buffalo’s dienden op een sterke Jaremtsjoek te rekenen om aanspraak te maken op een punt. De ploeg van Francky Dury verdiende net iets meer de zege en heeft de zwakke seizoenstart helemaal uitgevlakt.

EUROPA

Wordt dit het toch het seizoen van FC Liverpool? Pakken The Reds dertig jaar later nog eens de landstitel? Ondanks de nederlaag in de eerste wedstrijd van de Champions League in Napels, gaf het team van Jürgen Klopp geen krimp op Stamford Bridge tegen Chelsea (1-2). Zesde match, zesde zege. Achttien op achttien en vijf punten voorsprong op achtervolger Manchester City, dat met een schitterende Kevin De Bruyne voor een achtklapper zorgde tegen het zwakke Watford.

Manchester United lijkt op zijn zevende opeenvolgende ‘magere jaar’ af te stevenen. De Red Devils gingen kleurloos ten onder in Londen tegen West Ham United (2-0) en verbetering lijkt niet in zicht. Paul Pogba dreigt definitief het etiket ‘wereldtopper’ te verliezen.

In Spanje lijkt Barça buiten het vertrouwde Camp Nou volledig te ontsporen. Na twee swingende 5-2 overwinningen (Betis Sevilla en FC Valencia) in eigen huis eindigde ook de derde uitwedstrijd op een sof van jewelste: een verdiende 2-0 nederlaag tegen Granada confronteren de blaugrana met hun slechtste seizoenstart in meer dan een decennium: 7 op 15 en 1 op 9 op ‘verplaatsing’. Granada klimt naar de derde plaats met liefst elf doelpunten uit vijf matchen.

In de topper tegen leider FC Sevilla toonde Real Madrid zich lange tijd in hetzelfde bedje ziek als Barça: als een elftal op de dool (3-0 verlies op PSG ter illustratie). Hazard verkeek de beste kans van de match door van dichtbij op de doelman te besluiten. Verder drukte hij zelden zijn stempel. Uit het niets opende Benzema op de 65 ste minuut toch de score. Even voor tijd zag Sevilla de gelijkmaker wegens buitenspel geannuleerd worden. En zo klimt een zwak Real naast Athletic Bilbao naar de eerste plaats.

In het ‘Calcio’ stond de Italiaanse Derby in het teken van de strijd tegen het racisme. Milan was niet echt een partij voor Internazionale dat verdiend met 0-2 won. Romelu Lukaku speelde uitstekend en scoorde de goal die de match in het spreekwoordelijke slot legde. Een mooi doelpunt bovendien waardoor Inter autoritair de leiderspositie pakte: twaalf op twaalf na vier partijen. Juventus overtuigde alweer niet en won zeer ‘zuinig’ met 2-1 van Hellas Verona. Ook Napoli, zonder Dries Mertens, blijft in het spoor van Inter dankzij een 1-4 op Lecce.

In de Bundesliga maakte Bayern brandhout van FC Köln (4-0). Met dank aan Lewandowski, intussen aan…negen doelpunten in vijf matchen. Borussia Dortmund, met een scorende Witsel, leek de lastige verplaatsing tegen Eintracht Frankfurt in het eigen voordeel te beslechten, tot in de 88 ste minuut Delaney in eigen doel devieerde (2-2). Voor de tweede keer in vijf dagen verspeelde een sterk opererend Borussia de overwinning door eigen falen. Tegen FC Barcelona miste Marco Reus vanop de stip en bleef het in de Champions League 0-0. Lachende derde blijft RB Leipzig dat geen problemen kende met Werder Bremen (0-3).

De topper in Nederland tussen PSV en Ajax bleef steken op 1-1. In een aangenaam duel sleepte seizoenrevelatie Donyell Malen twaalf minuten voor tijd een punt uit de brand voor de Philipsformatie nadat Quincy Promes een kwartier eerder had geopend voor Ajax.

Share.

About Author

Leave A Reply