Het verdict van Eddy Snelders

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

-Laat ons met het negatieve beginnen. Twee competitiewedstrijden werden stilgelegd vanwege herrie op de tribunes.

‘Ik noem dat de macht van de harde kernen, waar de clubs niet tegenin durven gaan. Anderlecht heeft nu een vergadering belegd met de supporters met de smeekbede geen vuurpijlen af te steken in Charleroi. Te gek voor woorden.

‘Waar gaat het naartoe? In alle supportersgroepen zitten wel enkele primitieve geesten die denken dat ze met hun gedrag een wedstrijd kunnen stilleggen en daardoor het resultaat bepalen. Het is intriest. De clubs moeten harder optreden, maar durven niet.’

-Nog negatief: Anderlecht?

‘Paars-wit kan de negatieve trend niet omkeren. Dit stemt tot nadenken. Je moet je de vraag stellen hoe dit gaat aflopen. Eind juli was het beter dan eind september. En nu komt de moeilijkste periode aan voor al die jonge spelers. De zware velden zullen de opdracht geenszins verlichten.

‘In normale omstandigheden zou het crisis zijn in het Astridpark, maar Vincent Kompany houdt dat tegen. Maar wat heeft hij te bieden, behalve miserie? Er zijn geen resultaten, er worden geen consequente keuzes gemaakt en er is geen spektakel. Iedereen zegt dat Vincent geen schuld treft, maar hij speelt lang genoeg voetbal om te kunnen inschatten wat de kwaliteiten van zijn spelers zijn. Dat hij voor de jeugd kiest, strekt tot eer. Er is echter te veel jeugd ineens gebracht en, zoals ik al aangaf, hun fysieke paraatheid wordt er de komende maanden niet beter op. Nu is Kompany verplicht een knieval te doen voor Trebel en zelfs Vandenborre, maar welke zekerheid biedt hij. Nee, Kompany heeft 35 spelers maar weet na de voorbereiding, een mercato en twee maanden competitie nog steeds niet hoe hij zijn ploeg moet samenstellen. 

‘Verschueren, Coucke, iedereen heeft de paraplu opengetrokken en de verantwoordelijkheid bij Vincent Kompany gelegd. Gaat hij het doen? En gaat het lukken als het zelfs niet kan tegen Waasland-Beveren.’

-Club Brugge is een heel ander verhaal en steekt met kop en schouders boven de rest uit. Of is dit overdreven?

‘Nee, dat is zo. De andere Belgische clubs hebben het geluk dat blauw-zwart Europese verplichtingen heeft en daardoor al eens wat minder geconcentreerd is en punten verliest, zoals tegen Eupen. De ploeg zit goed in elkaar en er is goed ingekocht, zodat bijna alle posities dubbel bezet zijn en dat leidt tot resultaten.’

-Je was gisteren in Madrid.

‘Een aangename belevenis. Clement pakte het tactisch goed aan door in te spelen op de zwakke punten van Real. En de spelers voerden het goed uit. De twee beweeglijke spitsen, de verdediging en de doelman mogen de grootste verdienste opeisen. Nog maar eens bleek hoe cruciaal de rol van een keeper is. Mignolet brengt een meerwaarde. Nog maar eens is gebleken dat een ploeg samenstellen begint met de doelman.

‘Alles bij elkaar dus een knap resultaat, maar wat levert het op? Club had beter één van de kansen tegen Galatasaray benut en gisteren verloren. In geval van verlies in Istanbul wordt kan het Europese seizoen voorbij zijn.’

-Je had het over Mignolet, wat met Courtois?

‘Het is me een raadsel. Ik volg Real niet van zo dichtbij, maar het is duidelijk dat Thibaut niet erg geliefd is in Bernabeu. Ik ken de achtergrond niet, maar misschien heeft het te maken met zijn concurrentie met de populaire Navas die naar PSG is vertrokken.

‘Ik vond niet dat hem schuld trof bij de twee tegentreffers, maar hij had de pech dat zijn vervanger wel een bepalende redding kon brengen. Dat hij ziekjes was en toch speelde, is de verantwoordelijkheid van de medische staf.’

-Het Europese resultaat was de 2-7 nederlaag van Tottenham tegen Bayern München.

‘Het draait niet bij de Spurs, ook niet in de eigen competitie. De ploeg krijgt te veel goals tegen en werd tegen een sterke ploeg met de neus op de feiten gedrukt.’

-En dat met een defensie met Alderweireld en Vertonghen.

‘Zij delen in de malaise, maar naar de nationale ploeg toe zou ik me geen zorgen maken. Dan spelen ze in een andere omgeving en de tegenstanders volgende week zijn slechts San Marino en Kazachstan.’

-Vanavand ga je naar Genk. Wat verwacht of wat hoop je?

‘Punten pakken wordt moeilijk, maar Genk moet zich tegen Napoli tonen, het moet er een wedstrijd van maken. Geen schijnvertoning zoals tegen Salzburg. Maar wie in tien minuten drie goals slikt in St.-Truiden moet zich zorgen maken.’

Share.

About Author

Leave A Reply