Het verdict van Eddy Snelders

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

-Is Club Brugge al kampioen?

‘Nee, dat ben je nooit in België met al die ingrepen die de competitie opnieuw kunnen oriënteren. Club domineert op dit moment met sprekend gemak de competitie, maar wat gebeurt er als er een mindere periode komt of als de punten door twee worden gedeeld? Vandaag verwacht echter negentig procent van de voetballiefhebbers dat blauw-zwart kampioen wordt.’

-Wat maakt hen zo sterk?

‘Ten eerste: het geraamte van de ploeg is behouden. Dan denk in aan Vanaken, Vormer, Mechele en Rits en ook de meeste flankspeler waren er vorig seizoen al.

‘Ten tweede: Club heeft een paar sterkhouders als Denswil en Wesley moeten laten vertrekken, maar heeft de Braziliaan op een andere manier vervangen. Met meer snelheid en beweging. En Deli doet Denswil helemaal vergeten.

‘Ten derde: Club heeft voor veel geld verkocht en met die centen heel goed ingekocht. Onder andere door de zwakke plekken, zoals die van doelman, weg te werken.

‘Kortom, Club is erin geslaagd te verkopen zonder aan kwaliteit in te boeten. AA Gent draagt nog altijd de gevolgen van de leegloop na het geweldige seizoen in de Champions’ League en Racing Genk heeft deze zomer minder goed of misschien te jong ingekocht.’

-Is Anderlecht eindelijk vertrokken na de zege in Charleroi?

‘Die overwinning is zeker een opsteker en zal het vertrouwen aanzwengelen. Vooral omdat op Mambour winnen niet vanzelfsprekend is. Bovendien komt er nu een haalbaar programma aan. Maar het belangrijkste is dat de club naast het elftal een aantal verschuivingen heeft doorgevoerd. Met Franke Vercauteren is er iemand gekomen met ervaring, iemand die het klappen van de zweep kent.’

-Wat betekent dit voor Vincent Kompany?

‘Vercauteren is niet naar Anderlecht gekomen om ja te knikken tegen Vincent. Frankie gaat de lakens uitdelen. Kijk, Kompany is binnengehaald als speler-manager. Als manager is hij echter door de mand gevallen. Hij heeft geen diploma en zijn inbreng bleek onvoldoende.

‘Vince kan nog een belangrijke rol spellen als speler, maar Vercauteren gaat de ploeg opstellen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Vraag is of Kompany zich kan schikken met alleen de rol van speler. Hij zal echter geen keuze hebben.’

-Er komen deze week nog twee onbelangrijke interlands aan.

‘Toch niet. De Rode Duivels hebben nog altijd één punt nodig om zich te kwalificeren. Maar met de huidige status van de Duivels zijn het eigenlijk overbodige matchen. Toen ik nog assistent-bondscoach was, hadden we dit soort tegenstanders graag. Het was een kans om punten te pakken en de jongens vertrouwen te laten opdoen. Tegen San Marino mogen we morgen toch een zege met minstens vijf goals verschil verwachten. Voor Kazachstan zal het enthousiasme niet groot zijn. Het is een lange reis voor jongens die met hun club al een zwaar programma hebben afgewerkt en die voor enkele cruciale weken staan.’

Share.

About Author

Leave A Reply