Het verdict van Eddy Snelders

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

-Na een diepe zucht gisteravond op weg van Liverpool naar Parijs?

‘De Genkse spelersgroep heeft goed gereageerd, maar soms ook bij de gratie van Liverpool, dat niet scherp was voor doel. Maar als je vreest voor een pandoering mag je blij zijn als je de Europese bekerhouder heel eventjes hebt doen zweten. De belangrijkste vaststelling was dat Genk weer een samenhangend geheel was.’

-Mazzu kan opgelucht ademhalen?

‘Toch tot zondag tegen AA Gent. En dat blijft een groot vraagteken. Mazzu veranderde de veldbezetting. Van vier naar vijf achterin. 5-3-2, heette het. Volgens mij was het allemaal vanachter. De groep is opgestaan en dat stemt misschien hoopgevend, maar je kan tegen AA Gent zo niet spelen. Zondag wordt een groter en moeilijker examen.’

-Ondanks de positieve stemming lijkt Europees overwinteren verder weg dan ooit na het gelijkspel van Salzburg in Napels?

‘Ook zonder dat punt voor Salzburg was het voorbij. Genk is de minste van de vier in de groep en moet zich daarnaar schikken. Je denkt toch niet dat Salzburg in de Luminus Area zal opgepeuzeld worden?

‘Het enige winstpunt na gisteren is dat Racing Genk ontspannen naar huis kan terugkeren, maar morgen neemt de druk weer toe. Het gezicht van Felice Mazzu zal zondag even vertrokken zijn als de voorbije weken. Het verbond tussen technische staf en het bestuur is verstoord en het wordt niet eenvoudig om dat te herstellen.

‘We hebben nu vier wedstrijden in de Champions’ League achter de rug en mijn conclusie is dat geen enkele speler, op uitzondering misschien van Samatta, een meerwaarde betekent voor een Europese club. De transfers hebben nog niet veel bijgebracht. Ik denk dat de dromen een jaar in de koelkast mogen. Het wordt straks weer investeren en opnieuw beginnen.’

-Kan Club Brugge vanavond aangenaam verrassen in Parijs?

‘Dat zou het moeten kunnen, ook al ontbreekt Vormer en wordt Mata gemist. Club zal wel heel anders voetballen dan Genk en proberen om ook zelf iets te laten zien. Bij blauw-zwart zal de angst voor een grote nederlaag minder aanwezig zijn dan bij Genk, maar laat ons realistisch blijven. Anderlecht speelde enkele jaren terug gelijk in het Prinsenpark, maar dat was de laatste wedstrijd van de poule. Alles was beslist. Nu wil PSG de zekerheid verwerven dat het zich plaatst.’

-Wat is je de voorbije dagen opgevallen?

‘Tot nu toe is het relatief rustig gebleven op het trainerskerkhof, maar dat zou volgende week wel eens kunnen veranderen. Een interlandbreak wordt vaker aangegrepen om van trainer te wisselen.’

-Denk je dan aan Laszlo Bölöni?

‘Er was in het tussenseizoen al druk op de Roemeen. Heel wat spelers waren uitgekeken op zijn manier van werken. Er is toen voor de trainer gekozen, waardoor Jelle Van Damme is vertrokken. De kleedkamer zit echter nog steeds vol grote ego’s. De eigen prestatie staat voor heel wat jongens voorop. Nee, het is niet de gezelligste kleedkamer van het land.

‘Het verwachtingspatroon is inmiddels ook veranderd. Gheysens en D’Onofrio hebben ingekocht om te wedijveren met clubs als Standard en Club Brugge. Dat verwachten ook de supporters. De vorige seizoenen was alles goed, maar antivoetbal kan niet meer. Nu worden resultaten én beter voetbal geëist. Wat niet simpel is omdat heel wat sterkhouders, zoals Sinan Bolat, niet de vorm hebben van de twee voorbije campagnes. Dringende puntenwinst dringt zich op en dan is het pech dat je Club Brugge op bezoek krijgt. Als Antwerp verliest, zit Bölöni in de rats.’

-Niet alleen Bölöni moet de komende dagen voor zijn plaatsje in de dug-out vrezen?

‘In St.-Truiden wordt de druk op Marc Brys ook opgevoerd. AA Gent deed het dit weekeinde heel goed tegen Standard, waardoor Jens Thorup weer rustig kan ademen. AA Gent is echter een club waar vaker snel werd ingegrepen.’

Share.

About Author

Leave A Reply