VOETBALGEDACHTEN OP VRIJDAG (8) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In deze rubriek geef ik elke vrijdag enkele voetbalgedachten over de voorbije week mee. Ik verwijs graag terug naar mijn basisprogramma: Pleidooi voor de Open Voetbalclub. Zeven uitgangspunten om het Belgisch voetbal een nieuw elan te geven. Met dank aan denktank De Witte Duivel. U vindt die terug in pdf onderaan de tekst.

Wat te denken van…een Belgische voetbalcanon die begint met ‘België, de eerste wereldkampioen voetbal 1920’?

Laten we het ook eens hebben over een canon, een voetbalcanon met name en een Belgische nog wel. Wat hoort elke Belgische voetballiefhebber met fierheid uit te dragen? De titel van…mijn nieuwste boekje: ‘België, de eerste wereldkampioen voetbal’. 36 pagina’s voor amper 5 euro. Enkel te koop op de boekenbeurs of via www.dewitteduivel.com en bestel bij raffe.willems@telenet.be.

Op zondag 10 november interviewt Sven Massart mij van 16 u 30 tot 17 uur over dit thema op podium Woordenhoek, hal 1, stand 135. Ik licht een tipje van de sluier. Hoezo, België de eerste wereldkampioen voetbal? Wel ja! Net geen honderd jaar geleden dansten Belgen ook op het ritme van de Rode Duivels. Die wonnen in de zomer van 1920 in Antwerpen – tussen 28 augustus en 2 september – het Olympisch voetbalgoud. De internationale pers doopte hen tot ‘wereldkampioenen’. Het zou de eerste ‘voetbalzomer’ uit de geschiedenis worden, die door duizenden mensen werd gevolgd. Maar er kleefde een zeer merkwaardige story aan vast. De smaakmaker van het elftal heette Armand Swartenbroeks, speler van landskampioen Daring Brussel, geneeskundestudent én humanist. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog spoorde Swartenbroeks vanuit Brussel naar de ‘Flanders Fields’ rond Ieper. Als beginnende dokter redde hij duizenden soldaten het leven of hielp hen over de grens naar de dood. Hij stichtte mee ‘The Front Wanderers’, een team van internationalen dat in Groot-Brittannië benefietwedstrijden speelde ten voordele van…Belgische oorlogsvluchtelingen en van de frontsoldaten in de loopgraven. Drie jaar later kroonden de Rode Duivels, met de basis van de Front Wanderers, zich tot Olympisch kampioen. Maak kennis met het meest unieke verhaal uit de geschiedenis van het voetbal. Over de dag dat België werd uitgeroepen tot ‘eerste wereldkampioen’.  Zou dit geen mooie start zijn van een voetbalcanon? En iets dat elke Belgische voetballiefhebber vol trots kan afdreunen: ‘Maar wij waren wel de eerste wereldkampioen voetbal!’

En ik eindig mijn ‘Voetbalgedachten op vrijdag’ vanaf nu met steeds hetzelfde statement. Ik ben van oordeel dat het standpunt uit de Open Brief van Voetbal Vlaanderen aan de KBVB en de Profliga, zoals ook terug te vinden op deze website, bij hoogdringendheid moet worden uitgevoerd: ‘Meer ethiek, meer solidariteit en, meer kansen voor de jeugd in ons Belgisch voetballandschap.’ We drukken het hier nog eens vetjes af. Tot het werkelijkheid is geworden. Hopelijk dus niet tot het einde der tijden.

Prettig weekend,

Raf Willems, voetbalschrijver

Share.

About Author

Leave A Reply