‘FIFA, IFAB, word wakker’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De bestraffing van hands met een gele kaart roept steeds sterker de ergernis op van Marco van Basten. ‘FIFA, IFAB’, word wakker’, luidde zondag zijn oproep. Van Basten wees op de Nederlandse tv-zender FOX Sports naar de sancties voor Joël Veltman, verdediger van zowel Ajax als Oranje.

In anderhalve week tijd werd Veltman bij een onvrijwillige handsbal twee keer bestraft met een penalty plus een gele kaart. In het Champions League-duel bij Chelsea betekende dat een tweede gele kaart wat hem toen tevens op rood kwam te staan. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland (0-0), waarin Oranje de eindronde van Euro 2020 bereikte, kreeg Veltman opnieuw ongelukkig een bal tegen zijn arm waarop een (gemiste) penalty volgde.

,,Iedereen ziet dat Veltman dat niet expres doet. Het overkomt hem, heel ongelukkig, zonder enige opzet. Houd eens op om dan een gele kaart te trekken”, aldus Van Basten. Volgens de oud-spits van Oranje blijft de IFAB, het spelregelorgaan van de FIFA, ten onrechte hardnekkig vasthouden aan de sanctie.

Tot oktober 2018 was Van Basten (55) twee jaar werkzaam bij de FIFA als Chief Officer for Technical Development. In die rol moest hij bijdragen aan maatregelen die het voetbal aantrekkelijker kunnen maken, onder meer met adviezen voor spelregelwijzigingen en de invoering van de videoscheidsrechter (VAR).

Van Basten: ,,In de IFAB die over de spelregels gaat, zitten veel te veel scheidsrechters die vasthouden aan die gele kaart. Gelukkig is wel het triple punishment aangepast met minder rode kaarten in zulke situaties, maar de gele kaart is nog veel te vaak een belachelijke straf. Over hands kun je al vaak twisten, maar om dan ook nog eens geel te trekken, gaat mij veel te ver.”

Share.

About Author

Leave A Reply