Straffe verhalen (13)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wonderkind, brandstichter, celmaat

Breno Vinicius Rodrigues Borges, het schrijnende verhaal van een Braziliaans wonderkind. Hij was één van de jongste spelers uit de selectie van de U-23 die België op de Olympische Spelen van 2008 van het brons hield. Hij leek op weg naar een roemrijke loopbaan bij de Goddelijke Kanaries, maar belandde een paar jaar later echter in de cel.

Breno (30) leek in Shanghai op weg naar een bliksemcarrière. Een jaar voor de Spelen had hij als 18-jarige Sao Paulo ingeruild voor Bayern München, nadat hij Real Madrid, Juventus, Milan en Fiorentina had afgehouden.

Zijn eerste officiële wedstrijd voor Bayern was in de Uefacup tegen Anderlecht. In het Astridpark werd met 2-1 verloren, maar de Duitsers hadden de heenmatch met 5-0 gewonnen. De toekomst lachte Breno toe, maar na twee jaar en slechts 22 wedstrijden werd hij uitgeleend aan 1.FC Nürnberg. In maart 2010 liep hij bovendien een zware knieblessure op. In de zomer van 2011 keerde hij vervroegd terug naar Bayern, maar kwam dat jaar niet meer in actie.

Zijn droomcarrière leek op een nachtmerrie uit te draaien. Er werd getwijfeld of hij nog op het hoogste niveau zou kunnen acteren. Bayern raadde hem aan om psychiatrische hulp in te roepen, want mentaal ging het van kwaad naar erger met de Braziliaan.

In september 2011 werd hij opgepakt op verdenking van brandstichting. De villa die hij huurde van Bayern was in verdachte omstandigheden in de fik gegaan en de schade bedroeg anderhalf miljoen euro. Zijn advocaat pleitte dat hij onder invloed was van gevaarlijke medicatie, maar hij kreeg desondanks een celstraf van bijna vier jaar die hij mocht uitzitten in Brazilië.

Na twee jaar kwam hij vrij en had het geluk dat Bayern München hem niet liet vallen. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge bezorgde hem een baan als trainer van het beloftenelftal van de Recordmeister. Breno was echter nog vrij jong en voelde zich weer in staat zelf op hoog niveau te voetballen. Na een afwezigheid van vier jaar keerde de centrale verdediger terug naar zijn oorspronkelijke club in Sao Paulo, maar werd na twee seizoenen uitgeleend aan Vasco da Gama uit Rio de Janeiro waar hij nog steeds op de loonlijst staat. 

Share.

About Author

Leave A Reply