Wat te onthouden van het weekeinde?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: uiteraard KV Oostende, de eerste zege sinds augustus en dat uitgerekend tegen het Anderlecht van Marc Coucke

SPELER VAN DE WEEK: Leon Bailey, ex-Racing Genk, die met twee goals Bayern München in eigen huis vloerde

BELGIE

Club Brugge won alweer, dit keer tegen Moeskroen (1-0). Het verloor tot nu toe slechts negen punten. Dat is evenveel als Paris Saint-Germain dat twee matchen minder heeft gespeeld in wat we al enkele jaren de saaiste competitie van Europa noemen.

Standard blijft tweede op zes punten en met een wedstrijd meer gespeeld. De Rouches konden echter pas in de slotfase de zege veiligstellen tegen Cercle Brugge (2-1), dat na de rust zelfs uitzicht had op de zege. Sclessin keerde zich, tot woede van Michel Preud’homme, tegen de eigen ploeg.

AA Gent blijft op drie op één punt van de Luikenaars. De Buffalo’s haalden het zonder veel problemen maar ook met weinig franje bij KV Kortrijk (0-2).

Charleroi, dé verrassing van het seizoen, handhaaft zich in de top na winst tegen Waasland-Beveren (2-0). Ook Antwerp klampt aan: 1-0 tegen KV Mechelen. Met een doelpunt van Kevin Mirallas, die een week geleden nog boos naar de kleedkamer stapte.

En dan de twee probleemgevallen. Eerst de landskampioen. Racing Genk verloor nu ook in eigen huis van buur STVV (1-2). Beide gouwgenoten staan nu in het klassement naast elkaar. Opmerkelijk als je weet dat de Kanaries volgens het eigen bestuur in crisis verkeerden en hun trainer de laan uitstuurden. Hannes Wolf, de nieuwe sportieve baas van Genk, nam een dramatische start. Woensdag ging zijn ploeg immers al met de billen bloot tegen Salzburg (1-4).

En tot slot, de schlemiel van eerste klasse: Anderlecht. Paars-wit staat nu zeven punten achter op nummer zes Zulte-Waregem. Na de komst van Frankie Vercauteren leek Sporting de remonte ingezet te hebben en alsnog op weg te zijn naar Play-off 1. Na een gelijkspel in het Astridpark tegen KV Kortrijk volgde dit weekeinde een nederlaag bij KV Oostende (3-2), dat evenveel punten (drie dus) pakte als in zijn vorige elf wedstrijden.

Marc Coucke werd tot op het bot vernederd door de mensen die twee jaar terug nog door een vuur zouden zijn gegaan voor hem. De miljardair trok dan maar boos naar huis. Hij was niet opgezet met ‘het ophitsende’ interview van de huidige KVO-voorzitter in de Zevende Dag.

Ophitsend? Frank Dierckens klonk eerder als een bezadigde opa die de problemen schetste waardoor zijn club zo in de problemen verzeilde. Of beter gezegd: de putten die Coucke Marc heeft gegraven.

Coucke noemt zich de schuldeiser, maar vergeet dat hij ook de schuldveroorzaker is. Hij schuift gewoon de rekening voor zijn wanbeleid door naar zijn opvolgers en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor de doldwaze beslissingen die hij aan de kust nam.

EUROPA

*Barcelona blijft ook na de topper in het Wanda Metroplitano leider in de Primera Division. Atletico Madrid koos voor een keer voor goed voetbal en de bezoekers hadden een uitstekende doelman André Ter-Steegen nodig om de nul te houden. Aan de overkant maakte Lionel Messi in de slotfase het verschil na een wondermooi één-tweetje met Luis Suarez (0-1). Real Madrid, met Thibaut Courtois op de bank, haalde het moeizaam bij Deportivo Alaves (1-2). 

*Liverpool geraakt niet meer onder stoom, maar pakte toch weer de volle pot tegen Brighton (2-1), dankzij twee kopbaldoelpunten van Virgil van Dijk. Na de uitsluiting van doelman Allison Becker scoorden de bezoekers echter tegen en werd het nog spannend.

Leicester City blijft tweede na een moeizame zege tegen Everton (2-1). Manchester City leed alweer puntenverlies. Kevin De Bruyne zette de Citizens nochtans op 2-1 met een knappe volley, maar Shelvey zorgde voor een even fraaie gelijkmaker voor Newcastle (2-2). City kijkt nu al tegen een achterstand van elf punten aan.

Nummer vier Chelsea verloor thuis van West Ham (0-1). Arsenal moest tevreden zijn met een 2-2 gelijkspel bij Norwich City en Manchester United met een gelijkaardige eindstand thuis tegen Aston Villa.

*Borussia Mönchengladbach zorgde tegen Freiburg voor een spektakelstuk (4-2) en blijft aan de kop in de Bundesliga. Embolo was de uitblinker met twee goals. Dat hadden er drie kunnen zijn, want hij miste nog een strafschop.

RB Leipzig had de handen vol bij hekkensluiter Paderborn (2-3) en blijft op twee. Het neemt zelfs voorsprong op Bayern München dat een counterdemonstratie kreeg van Bayer Leverkusen met telkens Leon Bailey als eindstation (1-2).

*In Italië tuimelde Juventus van de eerste plaats. Het dreigde zelfs te verliezen na een Comedy Capers-goal met Cuadrado, De Ligt en Buffon in een glansrol. Cristiano Ronaldo redde met een strafschop een punt (2-2).

De nieuwe leider heet Inter, dat nochtans weinig overschot had tegen staartploeg SPAL (2-1). Martinez nam beide goals voor zijn rekening. Napoli verloor nog maar eens: 1-2 tegen het bescheiden Bologna.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

Leave A Reply