OPEN BRIEF OVER HILLSBOROUGH AAN HANS VANDEWEGHE VAN JAN WILLEM SPAANS

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jan Willem Spaans is een Nederlandse zelfstandige journalist. Hij voltooide zijn journalistieke opleiding in Glasgow. Hij is kenner van Liverpool, the football and music city. Hij schreef het boek ‘Een dag uit het leven van Virgil van Dijk’. Hij richt zich in een open brief aan Hans Vandeweghe naar aanleiding van diens standpunten over de Hillsboroughtragedie.

De doorgaans  te respecteren krant De Morgen heeft een columnist in dienst die geen zin heeft om zich in te lezen, maar wel zin heeft om zich uit te spreken over een tamelijk beladen onderwerp. Meneer Vandeweghe heeft gelijk door te vermelden dat sommige supporters dronken waren en dat sommige supporters zonder kaartje naar binnen wilden glippen. Het eerste is nog steeds doodgewoon, het tweede was dat voor de elektronische ticketcontrole ook.

Hij vliegt uit de bocht, stellend dat er schuld is bij Liverpoolsupporters die een vol vak wilden betreden. Het openzetten van de poort was een idiote beslissing voor wie het stadion goed kent, zoals je wél van ordediensten, maar níét van bezoekende supporters kunt verwachten. Zo is ook geoordeeld in het rapport van Lord Taylor: ‘a blunder of the first magnitude’.  Meneer Vandewege beschikt niet over voortschrijdend inzicht, waar zelfs The Sun dat wél weet te vertonen. Zij het veel te laat, ze hebben hun excuses gemaakt voor hun berichtgeving.

Dronken fans? Uit rapporten blijkt dat van de 95 overledenen (pas jaren later kwam het dodental op 96) de helft niet of amper alcohol op had. Zes van de 95 slachtoffers waren dronken. Op een deur rammen? David Duckenfield, zo ferm verdedigd door meneer Vandeweghe, heeft allang toegegeven dat dit een leugentje was dat hem wel aardig uitkwam. Hooliganisme? Nonsens, aldus Lord Taylor, die nog noteert: “Een disbalans tussen de noodzaak om een minderheid probleemveroorzakers te temmen en de noodzaak om de veiligheid en het comfort van de meerderheid te verzekeren”

Meneer Vandeweghe is zowat de laatste die nog in de leugens van The Sun en Duckenfield trapt. Ze hebben ze te langen leste zelf al ontkracht. Al drie keer is er uitvoerig onderzoek geweest. In 1990, 2012 én 2016 concludeerden steeds andere onderzoekers: fans treft geen blaam. Zelfs in de uitspraak van vorige week, door Vandeweghe ‘justice’ genoemd, worden zijn beweringen in deze column onderuit gehaald. Duckenfield gaf de schuld aan het stadion en zijn politiemensen, terwijl het verdict ‘unlawful killing’ ongewijzigd is gebleven.

Meneer Vandeweghe begint zijn column met zijn optredens voor het gerecht. Natuurlijk moeten we hem niet voor de rechter slepen, maar de man zou er goed aan doen om zeker een dergelijk gevoelige zaak te volgen alvorens erover te schrijven. Dit is niet de eerste keer, namelijk. Op 3 mei 2016, nog in De Morgen, heeft meneer Vandeweghe het in een stuk met dezelfde Hillsboroughleugens ook over het Heizeldrama. Spreekt van 39 dode Italianen, vergeet van scoringsdrift te kijken of dat klopt. Dat zeven slachtoffers een andere nationaliteit hadden? Detail.

Ik sta als journalist pal voor vrijheid van meningsuiting: strafrechtelijke vervolging is zinloos. Wel is het onze taak om meneer Vandeweghe aan te spreken op zijn onzin en moet De Morgen zich afvragen of ze in tijden van fake news zo iemand een toneel willen geven. Tot zover. Misschien hebben FlemishReds of Alsin nog wat aan te vullen. Hoe dan ook een kwalijke zaak dat achterhaalde nonsens een krant als De Morgen bevuilt. Misschien moet meneer Vandeweghe toch ‘ns ‘in discussie met lezers’, zoals hij zelf aangeeft nooit te doen.

Share.

About Author

Leave A Reply