FRAGMENT UIT EEN DAG UIT HET LEVEN VAN VIRGIL VAN DIJK – JAN WILLEM SPAANS

Pinterest LinkedIn Tumblr +

We ronden ons weekje ‘Liverpool’ af met een fragment uit het onlangs verschenen boek ‘Een dag uit het leven van Virgil van Dijk’ van auteur Jan Willem Spaans. Virgil werd verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar en tot Premier League Player of the Year. Daarnaast eindigde hij tweede achter Lionel Messi bij de verkiezing om de ‘Gouden Bal’. Hij werd ook uitgeroepen tot ‘beste verdediger ter wereld’ en is de drijvende kracht achter het succes van FC Liverpool.

‘Voor Liverpool moet het op deze 1 juni gebeuren. Twaalf maanden na de pijnlijke finale in Kiev is dit de kans om die demonen te verjagen. De mogelijkheid om af te rekenen met de macabere heupworp waarmee Sergio Ramos Mohamed Salah buiten strijd plaatste, af te rekenen met het gegrabbel van Loris Karius en af te rekenen met de acrobatiek van Gareth Bale. Hoe pijnlijk is een groots kunstwerk als het voor de ogen van de hele wereld wordt gemaakt en je er zelf het slachtoffer van bent? Trainer Klopp gebruikte het trauma uit de Oekraïense hoofdstad om de ploeg nog hongeriger en sterker te maken. Aanvankelijk ging dat op de achtergrond. In een, toegegeven, zware groep was het aan een wereldredding van nieuwe sluitpost Alisson te danken dat Liverpool en niet Napoli samen met Paris Saint-Germain naar de knock-outfase ging. In de achtste finales wachtte Bayern München. Niet het supersterke Bayern München van de afgelopen jaren, maar als kampioen van Duitsland nog altijd een geduchte opponent. Virgil mist de heenwedstrijd: een harde tackle op Dries Mertens kost hem een gele kaart en een wedstrijd schorsing. Het treffen op Anfield is om snel te vergeten: de Engelsen noch de Duitsers lijken bereid de risico’s te nemen om het tweeluik open te breken. In de Allianz-Arena is Virgil erbij en dat is meteen te merken. Sadio Mané zet de bezoekers op 0-1 na een dieptepass van de Nederlander, al moet gezegd worden dat het doelpunt bijna volledig op het conto van Mané komt: hij neemt de bal over zeventig meter feilloos aan, ziet dat Manuel Neuer om onverklaarbare reden besloten heeft zijn doel te verlaten en stift de bal prachtig binnen. Het duurt dan een minuut of tien voordat de spanning terugkeert. Joël Matip, die verder een uitstekende wedstrijd speelt, scoort in eigen doel. Waar je verwacht dat Bayern in de tweede helft doordrukt, kunnen ze amper druk zetten. Halverwege de tweede helft beslist Virgil zelf dan maar de wedstrijd. James Milner trapt een hoekschop, de koppeltjes zijn gevormd. Mats Hummels, toch geen kinderachtige verdediger, moet Virgil bewaken. Javi Martinez, eveneens boven de 1,90, komt hem nog helpen. Kansloos zijn ze. De man uit Breda wint het duel glansrijk en de bal verdwijnt achter Neuer voordat de doelman er iets van merkt. De ijle, winterse lucht boven Beieren wordt met deze granaatinslag aan flarden gescheurd. Mané maakt even later nog 1-3 en de kwartfinale is binnen. Daarin wacht FC Porto voor een ongelijke strijd. Liverpool maakt thuis al het verschil: zonder uit de tweede versnelling te hoeven schakelen worden de Portugezen met een 2-0 nederlaag naar huis gespeeld. In het Estádio do Dragão is het na 25 minuten over als Mané, weer hij, 0-1 maakt. The Reds winnen simpeltjes met 1-4, het laatste doelpunt komt op naam van Virgil van Dijk en is slechts voor de statistieken. Het was slechts het voorprogramma voor de grandioze halve finale tegen Barcelona. De veerkrachtigheid en vindingrijkheid waarmee de 3-0 nederlaag werd weggepoetst zullen nog wel een tijdje voor gespreksstof zorgen, maar het is op deze zaterdag dat het Wonder van Anfield eeuwigheidswaarde kan krijgen. Daarvoor moeten Virgil en Wijnaldum de eerste Nederlanders worden die de Champions League winnen sinds Arjen Robben dat in 2013 deed. Daarvoor moet worden afgerekend met Tottenham Hotspur. Een gewonnen halve finale is zonder de bijbehorende finalezege tenslotte niets waard.’

Uit ‘Een dag uit het leven van Virgil van Dijk’ – Jan Willem Spaans: 100 pagina’s, 10 euro, nu te koop in de boekhandel en via internet. Of via deze weg en ‘word Supporter’ van www.dewitteduivel.com

Share.

About Author

Leave A Reply