Wat te onthouden van het weekeinde?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Sporting Charleroi, dat AA Gent zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen aansmeerde

SPELER VAN DE WEEK: Bruno Fernandes, die week na week voor een metamorfose op Old Trafford zorgde

SCHLEMIEL VAN DE WEEK: Swinkels (KV Mechelen) leek het geruime tijd te gaan halen, maar dat was niet naar de zin van doelman Ederson (Man City)

BELGIE

Spannend die play-offs wordt alom geroepen. Niets is minder waar. Ja, de strijd om het laatste ticket voor Play-off 1 is met nog negentig minuten voetbal voor de boeg helemaal open, maar waar gaat het over? De zesde plaats, op 26 punten van Club Brugge. Zelfs na de belachelijke deling van de punten is dat nog altijd dertien.

Nee, de spanning is weer wat verminderd. Het gaat immers om de titel, al de rest in spielerei – troostprijzen, en de kloof tussen leider Club Brugge en AA Gent bedraagt nu vijftien punten. Een ravijn dus, maar Club moet volgende week de helft van zijn buit inleveren.

Club haalde het in de derby van Cercle, dat zijn eerste nederlaag in vijf wedstrijden leed (2-1). AA Gent daarentegen leed tegen Charleroi zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen (0-3), dat tot op één punt van de Buffalo’s nadert. Het is onwaarschijnlijk wat coach Belhocine blijft presteren met dat vreemdelingenlegioen van Zebra’s. En bij Gent komt er niets meer uit de kraan. De Europese uitschakeling tegen AS Roma is blijkbaar hard aangekomen. De Buffalo’s speelden ook al 45 wedstrijden en er volgen er nog elf. Maar daar is vooral Ivan De Witte, de geestelijke vader van de play-offs, verantwoordelijk voor. Dus, niet ‘neute’.

Anderlecht leeft nog. En hoe. Het maakte in zijn drie laatste wedstrijden meer goals dan in de dertien partijen voordien. Met dank aan Zulte Waregem, dat open deur hield in het Astridpark (7-0). Vlap onderstreepte zijn goede vorm met een hattrick.

Veel belangrijker voor de Brusselaars was het gelijkspel van Eupen in Mechelen. De thuisploeg had de match en de zege in handen na de knappe goal van De Camargo, maar Swinkels trapte monumentaal over de bal (1-1).

De situatie is klaar en duidelijk: als Racing Genk en KV Mechelen zondag gelijk spelen, kan Anderlecht – mits winst in St.-Truiden – alsnog een deelnemingsbewijs aan Play-off 1 bemachtigen. De winnaar van Genk-KVM zit bij de beste zes.

Of PO 1 sportief een goede zaak is voor Sporting valt af te wachten. Misschien zit er een betere kans in Europees voetbal via Play-off 2. Ja, in ons voetbal kan dat allemaal. Het play-offsysteem wordt elke keer weer zotter. De laatste twee van 1B zullen dit seizoen negen (!) keer tegen elkaar gespeeld hebben. Op voorwaarde dat Lokeren straks nog voetbalt.

EUROPA

*In Italië werd nauwelijks gevoetbald en waar er gespeeld werd, was het achter gesloten deuren. Gelukkig, zou je bijna zeggen na de topper tussen Juventus en Inter. De fraaie goal van invaller Dybala was het schaarse hoogtepunt van de partij (2-0). Romelu Lukaku kwam, zoals zo vaak tegen topploegen, niet in het verhaal voor en werd voortijdig gewisseld. Juve springt door deze zege weer over Lazio.

*In Spanje speelt Barcelona ook weer haasje-over. Het won moeizaam van Real Sociedad dankzij een strafschop van Messi (1-0), die zijn derde gele kaart op rij incasseerde.

De zege van Real Madrid in de Clasico leek gisteren een accident de parcours. Het verloor bij Real Betis (2-1), dat zijn eerste zege boekte in acht wedstrijden.

*Bayern München nestelt zich weer wat steviger aan de leiding in de Bundesliga na winst tegen Augsburg (2-0). RB Leipzig was een dag eerder immers niet voorbij Wolfsburg geraakt (0-0). Borussia Dortmund is de nieuwe nummer twee dankzij een zege bij Borussia Mönchengladbach (1-2). Eén van de treffers kwam van de voet van Thorgan Hazard.

*In Engeland kon Liverpool weer winnen, maar veel overschot had het tegen Bournemouth alweer niet (2-1). De Liverpudlians staan echter op zes punten van de eerste landstitel in dertig jaar. Manchester City verloor immers al voor de zevende keer dit seizoen. Een nederlaag die stevig aankwam, want bij buur United dat dit seizoen dus twee keer de derby won.

City domineerde aanvankelijk de partij, maar met tikikaka-voetbal. Dat wil zeggen: doelloos balbezit. Toen de Red Devils doorhadden dat ze tegenover een hond stonden die niet beet, kwamen ze steeds beter in de match. Bruno Fernandes, alweer hij, lobde een vrije trap over de muur en Martial schoot in de vlucht binnen. Met dank aan doelman Ederson. De bezoekers ontsnapten nog aan een strafschop voor een overtreding op Fred, die echter geel kreeg.

Na de rust kreeg City opnieuw de bal, maar creëerde nauwelijks gevaar. De gelijkmaker van Agüero werd afgekeurd vanwege nipt buitenspel. Het was al de tiende wedstrijd (alle competities meegerekend) zonder nederlaag op rij van United, dat op drie punten van Chelsea blijft dobberen. The Blues wonnen overtuigend van Everton (4-0).

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

Leave A Reply