Roger Schmidt, een nieuw ‘wereldwonder’ bij PSV?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wervende wapenspreuken zijn hem al vooruitgesneld. En hoelang de Nederlandse Eredivisie nog moet wachten op Roger Schmidt staat niet eens vast in deze onzekere corona-tijden. Maar het toekomstige spel van PSV onder een nieuwe coach in het nieuwe seizoen wordt nu al geïdealiseerd in veel Nederlandse media.

Vollgas-Fussball   – Gegenpressing – Dauerpressing – Umschaltfussball. Het zijn zomaar wat kreten waarmee het voetbal onder Roger Schmidt is getypeerd. ‘Het lijkt wel dat PSV een nieuw wereldwonder in huis heeft gehaald’, reageerde Willem van Hanegem smalend.

De 53-jarige Duitser wordt al met zulke moderne voetbaltermen geassocieerd sinds Ajax in februari 2014 werd weggeblazen door Red Bull Salzburg. Met Sadio Mané als belangrijkste kracht was Red Bull Salzburg in de Europa League onder leiding van Schmidt twee keer veel  te sterk voor Ajax, dat toen nog door Frank de Boer werd gecoacht.

Het machtsvertoon van de Oostenrijkse club maakte zoveel indruk in Nederland dat drie jaar later Hans van Breukelen als technisch directeur van de KNVB  Schmidt wilde aantrekken als bondscoach van Oranje. Schmidt voelde zich nog te jong, nog niet ervaren genoeg op het hoogste niveau, nog te veel clubcoach. Daarom koos hij na zijn ontslag bij Bayer Leverkusen liever voor een avontuur in China waar jaarlijks 5 miljoen euro netto te verdienen viel bij Sinobo Guoan In Peking.

PRIJZEN

Behoudens de Chinese beker heeft Schmidt ook in China geen tastbare prijzen binnengehaald. Net als bij Bayer Leverkusen werd hij in Peking na ruim anderhalf jaar op straat gezet. In Leverkusen gebeurde dat omdat de resultaten tegenvielen, ook al waren onder Schmidt talenten als Heung-min Son, Julian Brandt en Kai Havertz tot bloei gekomen. In China werd het hem vooral kwalijk genomen dat hij niet langer wilde blijven na afloop van zijn contract eind 2019.

Zijn gedwongen, voortijdige vertrek vorige zomer werd met name door de Chinese fans betreurd. Opmerkelijke beelden zijn bewaard gebleven op YouTube waar te zien is hoe supporters hem massaal en geëmotioneerd uitgeleide doen op de luchthaven van Peking. Ook Schmidt kon zijn tranen niet bedwingen.

‘CLUB VAN NAAM’

Schmidt wilde simpelweg terug naar Europa, waar zijn vrouw in Neuss (bij Düsseldorf) was blijven wonen (op slechts 112 kilometer van Eindhoven!). ‘Hij wilde niet vergeten worden Hij wilde weer bij een club van naam in Europa gaan werken’, vertelt Huub Stevens, ex-trainer van onder meer PSV, in NRC.

In april vorig jaar had  Stevens als commissaris technische zaken bij Schalke 04  hem terug willen halen naar de Bundesliga. Té vroeg was dat nog. Sinds hij terug was in Duitsland kwamen geen andere grotere clubs naar buiten met interesse in Schmidt. Totdat Hans van Breukelen in het najaar wel een geslaagde gooi naar hem kon laten doen, nu als commissaris technische zaken van PSV.

MAANDENLANG GEHEIM

In december toonde Schmidt zich geïnteresseerd in PSV. Begin februari bekeek hij de Eindhovense ploeg bij de nederlaag (1-0) in Amsterdam tegen Ajax. Al die tijd bleef de wederzijdse interesse geheim. Pas vorige week ging de kogel door de kerk. Zonder dat Schmidt in Eindhoven kwam toelichten hoe hij PSV weer allure denkt te geven, wat hij aan wil met de huidige spelersgroep met zoveel miskopen. ,,Roger Schmidt wil pas op zijn eerste werkdag naar buiten treden. Dit seizoen wil hij Ernest Faber niet voor de voeten lopen”, licht PSV-woordvoerder Thijs Slegers toe.

Eerder al, in mei, verschijnt er in Duitsland een boek van Roger Schmidt met als titel Trainer. Peter Bosz hoeft niet te wachten daarop. De huidige trainer van Bayer Leverkusen kreeg via het computersysteem van de club al enig inzicht in zijn opvattingen, zo vertelde hij vorige week in het Algemeen Dagblad.

Bosz: ‘Hij werkte hier met een hoop spelers die er nu nog zijn. Hij heeft goed werk geleverd, hoor je. In het computersysteem van de club heb ik een paar trainingen van hem opgezocht en hoe hij het druk zetten trainde. Interessant om te zien. Ik ben gewend dat je dat met het hele elftal doet en dat je dan tegen spelers zegt: je loopt naar voren, maar daar of daar stop je. Bijvoorbeeld tegen je spitsen, die geven druk, maar tot op een halve meter van de verdediger. Bij Schmidt gaat dat anders. Die zegt: je moet blijven dóórlopen. En nooit stoppen. En dan kan het zijn dat jij als spits uitgespeeld wordt door een tegenstander, maar dat is niet erg, want kort achter je staat de volgende golf van ploeggenoten alweer klaar. Op die manier kunnen tegenstanders echt overrompeld raken. Er zijn zeker gelijkenissen met  hoe wij spelen, al zie je bij mijn teams meer opbouw van achteruit en meer balbezit.’

4-2-2-2

In cijfers uitgedrukt wordt het systeem-Schmidt als 4-2-2-2 gemodelleerd met als belangrijkste doelstelling de tegenstanders naar de zijkanten te dwingen. ‘Voor PSV wordt dat een cultuuromslag. De laatste jaren zag je daar voornamelijk reactievoetbal vanuit een gesloten defensie’, meende Wim Kieft in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

Net als Van Hanegem nuanceert Kieft de nogal gezwollen verwachtingen. Beiden wijzen op de patronen die Co Adriaanse langer geleden al en Danny Buys recent in de speelwijze van respectievelijk AZ en FC Groningen integreerden. Van Hanegem: ‘Wat is dat toch? Dat we altijd maar menen achter een nieuw wereldwonder aan te moeten lopen. Schmidt is eruit gegooid bij Preußen Münster en Bayer Leverkusen. Wat hij in China heeft gedaan, weet helemaal niemand. Ik vind het allemaal zo vreselijk overdreven. Schmidt heeft vast een speelstijl die mensen aanspreekt. Maar dat gedweep met een trainer die graag wil aanvallen, ik kan er slecht tegen.’

EXPLOSIEF GEDRAG

Niet alleen de door hem gepropageerde speelwijze heeft Schmidt bekendheid gegeven. Ook zijn gedrag tegenover arbitrage én journalisten heeft tot de verbeelding gesproken.  In Duitsland zeurde hij zo vaak  over de arbitrage dat hij al eens vijf duels werd geschorst. Toen zijn ontslag bij Bayer Leverkusen nabij was, liep hij boos weg van een persconferentie met de woorden: ‘Ik heb het nu vijf keer uitgelegd. Bent u mij aan het provoceren?’

Zulk explosief gedrag maakt duidelijk hoezeer het topvoetbal mensen kan veranderen. Als speler, voornamelijk als semiprof bij SC Verl, deed Schmidt nooit van zich spreken. Met zijn studie werktuigbouwkunde leek voor hem een vrij anonieme baan als ingenieur weggelegd. Alles werd anders en groter voor Roger Schmidt toen hij na trainersbanen bij Delbrücker SV, Preußen Münster en Paderborn door Ralf Rangnick in 2012 naar Red Bull Salzburg werd gehaald.

Het spel van Paderborn had zoveel indruk gemaakt dat Rangnick hem graag op Red Bull Salzburg wilde loslaten. Vanuit diezelfde gedachte hoopt PSV nu op meer spektakel in Eindhoven.

TWITTER: @hmees      

Share.

About Author

Leave A Reply