Goodwill spelers gericht op fans en politiek

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eén voor één zetten clubs en spelers in het Nederlands voetbal hun stapjes, ook al wordt er niet gespeeld. Bij de helft van de 18 clubs in de Eredivisie is inmiddels een akkoord bereikt over een tijdelijke verlaging van de spelerssalarissen als gevolg van de corona-crisis. Van de vier hoogst geklasseerde clubs ontbreekt alleen AZ (nog) in deze goodwillactie waarbij de clubs ook een beroep doen op het niet-voetballende deel van het (kantoor)personeel.  

De medewerking van de spelers moet ze sympathiek maken bij de supporters die hun abonnement nog moeten verlengen. Maar ondertussen is het eigenbelang in het Nederlandse voetbal nog niet verjaagd door het coronavirus. De bereidheid van de spelers is wel alvast een antwoord op de afkeurende reacties in de politiek op de eerste bedelverzoeken vanuit het voetbal.

Dit seizoen gaat er 96 miljoen verloren, berekende de KNVB eind april, plus nog eens 204 miljoen schade in het volgende seizoen, vooralsnog zonder publiek op de tribunes. Bovenop die 300 miljoen becijferde de voetbalbond nog 60 tot 100 miljoen euro aan misgelopen transferwinsten. Of de KNVB het voetbal tegemoet kon komen, luidde de smeekbede.

Die wanhoopkreet uit de losse pols viel slecht in het regeringscentrum in Den Haag. ,,Ik heb geen zak geld klaarliggen voor het betaald voetbal. Ik heb ook nog geen plan of protocol  voor een oplossing vanuit het voetbal zelf gezien”, reageerde minister Van Rijn (Medische Zorg en Sport).

Hij kreeg steun vanuit het parlement. ,,Als je alleen maar aangeeft dat je 400 miljoen schade lijdt zonder een fatsoenlijk plan neer te leggen, dan sta je achteraan in de rij. Dus clubs, KNVB, terug naar de tekentafel”, sprak Klaas Dijkhoff, fractieleider van de grootste politieke partij (de liberale VVD) en seizoenkaarthouder bij PSV.

SOCIAAL AKKOORD

Die boodschappen uit de politiek werden begrepen in het voetbaldomein. Binnen twee weken hamerden werkgevers en werknemers vervolgens een sociaal akkoord in elkaar. Ze waren tot elkaar gekomen op initiatief van nota bene Rob Jansen, een van de invloedrijkste en meest vermogende voetbalmakelaars.  

Het pakket omvatte zowel aanbevelingen als bindende afspraken:

Aanbevelingen:

  • Salarisreductie, voorlopig tot 1 januari 2021, beginnend vanaf 2,5 procent voor jaarsalarissen tot 25.000 euro, oplopend tot maximaal 20 procent.
  • Aanpassing van collectieve bonussen en restanten van vakantiedagen.

Bindende afspraken:

  • Aangepaste collectieve arbeidsvoorwaardenovereenkomst (cao) tot 30 juni 2023.
  • Vermindering van het aantal verplichte contractspelers in Eerste Divisie van 16 naar 14 in 2020/2021 en 15 in 2021/2022
  • Inkomenscriterium voor niet-EU spelers handhaven op 422.000 euro.

UITLEG AAN SPELERS   

Nadat de afspraken waren gemaakt, gingen alle clubs met hun spelers in conclaaf. Dat gebeurde met uitleg. PSV zette hiervoor de financieel directeur in die de spelers inzicht gaf in de inkomsten en uitgaven van de clubs en in wat de club nu zoal aan inkomsten misloopt. Dit seizoen betreft dat  nog de entreegelden van losse bezoekers en de horeca-inkomsten bij thuiswedstrijden.

Voor het nieuwe seizoen is nog veel onzeker, met name wat betreft sponsorinkomsten en toeschouwersopbrengsten. Met het oog daarop deed PSV een klemmend beroep op de abonnees om trouw te blijven aan de club. De fans kregen arrangementen aangeboden, die  door oud-spelers in telefoongesprekken met seizoenkaarthouders werden gepromoot. PSV betrok ook de media in de campagne om begrip te vragen voor de situatie waarin de club is komen te verkeren.

Ook de spelers van Feyenoord werden meegenomen in het huishoudboekje van de club. ,,Dat ook wij als spelers een bijdrage zouden leveren, stond voor ons vanaf het eerste moment vast. De directie heeft ons helder uiteengezet hoe zwaar Feyenoord het op dit moment al heeft en komend seizoen nog krijgt’, verklaarde aanvoerder Steven Berghuis, die te horen kreeg dat Feyenoord de begroting voor volgend seizoen met zo’n 25 miljoen euro terugschroeft.

VERZET TEGEN BESLISSINGEN KNVB

Wie denkt dat met het trots bezongen sociaal akkoord solidariteit tot uitdrukking komt binnen het Nederlandse voetbal, vergist zich. AZ, FC Utrecht, Cambuur Leeuwarden en De Graafschap blijven zich fel verzetten tegen beslissingen die de KNVB nam over promotie, degradatie en toewijzing van Europese tickets.

AZ en FC Utrecht hebben zich beide tot de UEFA gewend met bezwaren. AZ vecht de beslissing aan om Ajax aan te wijzen als deelnemer aan de Champions League. Beide clubs stonden in punten gelijk toen de competitie negen ronden voor het einde werd stilgelegd. Ajax kreeg de voorkeur omdat het doelsaldo acht goals beter is.

AZ beklaagde zich pas deze week bij de UEFA, zo kwam plotseling naar buiten. FC Utrecht deponeerde een lijvig dossier bij de UEFA waarin het wil aantonen op twee fronten te zijn benadeeld. Het stond op de vijfde plaats, met drie punten én één wedstrijd minder dan Willem II, bovendien  met een veel gunstiger doelsaldo. Daarnaast had FC Utrecht zich geplaatst voor de finale van het KNVB-bekertoernooi met Feyenoord als tegenstander.  

Voor de aanmelding van Nederlandse clubs bij de UEFA hanteerde de KNVB de ranglijst van de onvoltooide competitie. Met hun onbegrip vonden AZ en FC Utrecht geen gehoor in Zwitserland. Beide clubs zijn in eerste instantie terugverwezen naar de nationale bond. Ze willen  de moed nog niet opgeven. Zeker in het geval van FC Utrecht lijkt nog een rechtszaak op komst, ook al hebben de supporters van Willem II hun Europese kwalificatie al uitbundig gevierd in Tilburg.

RECHTSZAAK

Bij de rechtbank heeft de KNVB de eerste procedure over het coronaseizoen al achter de rug. In de Eerste Divisie hadden Cambuur Leeuwarden en De Graafschap al zo ruim afstand genomen van de concurrentie dat beide clubs vast rekenden op promotie. Ze hadden hun voorbereidingen al getroffen en investeringen gepleegd, zo betoogden ze in de rechtszaak.  Cambuur noemde daar een bedrag van 1,5 miljoen euro aan extra investeringen, gebaseerd op nieuwe spelerscontracten op basis van de Eredivisie. Zonder heldere uitleg hield de KNVB in dit geval vol  dat de competitie niet was uitgespeeld en ADO en Haag en RKC Waalwijk daarom niet tot degradatie konden worden veroordeeld.

De rechter zag geen aanleiding om in te grijpen. De reglementen boden de KNVB deze mogelijkheid, oordeelde hij. Dat de peiling onder de clubs over promotie en degradatie een andere uitslag had laten zien, telde niet in de rechtbank. Van de 34 clubs hadden 16 clubs zich voor het doorvoeren van promotie en degradatie uitgesproken, 9 waren er tegen, 9 blanco waaronder alle topclubs uit de Eredivisie die zich hier niet mee wensten in te laten. De KNVB negeerde de peiling omdat het draagvlak niet breed genoeg werd gevonden.

NA DE SLAG BIJ WATERLOO

‘In België zouden ze wel raad geweten hebben die uitslag’, schreef een lezer van het Eindhovens Dagblad in een ingezonden brief. ‘Een meerderheid ‘tegen’ kun je alleen construeren door de blanco’s op te tellen bij de tegenstemmen. Met precies zo’n truc heeft koning Willem I na de slag bij Waterloo het huidige België bij Nederland ingepalmd. De stemming in de volksvertegenwoordiging leverde als uitslag op 32,9 procent voor, 49,6 tegen en 17,5 blanco. Conclusie van de koning: 50,4 procent is niet tegen en accepteert mijn koningschap. Hopelijk kent de KNVB zijn klassieken, want Nederland heeft België uiteindelijk los moeten laten.’  

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Leave A Reply