Het grote gelijk van Franky Van der Elst

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Franky Van der Elst heeft groot gelijk. Als de Pro League nu toch nog de dertigste speeldag wil afwerken, is dit je reinste competitievervalsing. Maar in paniek maakt een kat vreemde sprongen. Alle uitwegen uit de ellende die de Pro League zelf heeft gecreëerd, behoren plots tot de mogelijkheden.

‘Je moeten voorbereiden op zo een belangrijke match na drie maanden van bijna stilliggen, zou zeer moeilijk zijn”, liet Franky Van der Elst optekenen bij Sporza. “Mentaal, fysiek en door de problematiek van de spelers die einde contract zijn.’

‘Op dit moment hebben we nog elf spelers die volgend seizoen nog een contract hebben. Een doelman hebben we gelukkig nog (Fabrice Ondoa)’, aldus de T2 van KV Oostende. ‘Misschien zullen contracten van spelers verlengd kunnen worden, maar dan nog is er een probleem.’

‘Ik vind het absurd om nu nog af te komen met de laatste speeldag. Ik zou het een vorm van competitievervalsing noemen. Ook al weet ik dat het veel problemen kan oplossen.’

Dat laatste valt zelfs te bewijfelen. Nu de laatste speeldag programmeren nadat de competitie al weken geleden afgesloten werd, zou wellicht alleen tot nieuwe rechtszaken leiden.

Je moet immers geen grote voetbalkenner zijn om te beseffen dat nu nog een wedstrijd spelen die je weken terug al helemaal uit je hoofd hebt gezet niet vanzelfsprekend is. Zeker niet voor jongens die beslist hebben hun geluk elders te gaan beproeven. ‘Ik zie het Wout Faes, die al getekend heeft bij Reims, niet doen’, vertelde Van der Elst nog. ‘Of andere spelers die uitzicht hebben op een andere club. Ik zou het zelf ook niet doen.’

Sporta heeft weliswaar toelating gegeven om contracten tot 2 augustus te verlengen, maar je kan van een speler die ergens afscheid genomen heeft niet verwachten dat hij zich alsnog wil en kan opladen voor een match met de club waar hij vertrekt. Wat als hij zich nog blesseert en aanvaardt zijn nieuwe werkgever dat hij tot 2 augustus afwezig blijft op de trainingen?

Hoe moeten trainers dit aanpakken? Zo’n zes weken trainen voor één wedstrijd met een aantal jongens die straks vertrekken en een week later aan het nieuwe seizoen starten met enkele spelers waarover hij slechts een handvol dagen beschikt.

Er is ook nog een praktisch bezwaar. Het reglement zegt dat de twee laatste speeldagen van de reguliere competitie op hetzelfde moment moeten worden afgewerkt. Dat betekent dat de bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge moet uitgesteld worden. Naar wanneer? Het is immers de bedoeling om in het weekeinde van 7 augustus het nieuwe seizoen af te trappen?

Nee, de dertigste speeldag valt niet meer op een rechtvaardige manier af te werken. En hetzelfde geldt dus ook voor de bekerfinale en de barragematch tussen OH Leuven en Beerschot.

Maar eigenlijk zijn alle competities, zoals die in Duitsland, Engeland, Spanje of Italië, die hernomen werden een vorm van competitievervalsing. Twee gevolgen van de coronacrisis bepalen immers de resultaten. Zonder toeschouwers pakken de bezoekers in de Bundesliga meer punten dan de thuisploegen. Het thuispubliek speelt overduidelijk een rol en helpt vooral de mindere teams.

Deze hebben nog een tweede nadeel. De nieuwe maatregel om vijf spelers toe te staan, betekent een geweldig voordeel voor de topclubs. Zij beschikken immers over een veel sterkere bank en kunnen met dat materiaal tactische ingrepen doen die de partij doen kantelen.

Voetbal verliest op die manier steeds meer van zijn onvoorspelbaarheid en dat was al het geval, omdat de rijken steeds rijker en de armen armer werden. Op den duur worden wedstrijden tussen topclubs en bescheidenere teams zinloos, want de winnaar is vooraf gekend.

Share.

About Author

Leave A Reply