De Europese kampioen komt thuis

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Liverpool moest maar liefst dertig jaar wachten op zijn negentiende landstitel. Journalist en Reds-fan Jan Willem Spaans maakte het seizoen van op de eerste rij mee en schreef er een boek over. In preview presenteert DWD u een paar verhalen uit zijn boek. We beginnen met de openingsmatch van het seizoen. 

Liverpool 4, Norwich City 1 

De jacht begint. Had Liverpool nog meer spotlights nodig? Sky Sports weet ook wat hun kijkers willen zien. De televisiezender kiest Liverpool – Norwich City op de vrijdagavond als openingswedstrijd van 2019-20. Alle ogen zijn gericht op de grote uitdager. Kan de kampioen van Europa na dertig jaar weer eens kampioen van Engeland worden? Het enthousiasme is van de omliggende straten rondom Anfield te scheppen. In alle pubs en alle eettentjes is het duidelijk. Geen gedoe over ‘meedoen’ of ‘bij de eerste vier eindigen’, er is maar één doelstelling en die is zo vanzelfsprekend dat hij amper hoeft te worden uitgesproken. Het bezoek van het gepromoveerde Norwich is een cadeautje van de speelschemacomputer. De tegenstander, getraind door Daniel Farke, is enkel als figurant aanwezig. Het is de eerste thuiswedstrijd sinds het winnen van de Champions League, het is een eerste mogelijkheid om de titelaspiraties kracht bij te zetten. De kandidatuur voor de landstitel is zo evident dat hij amper met woorden hoeft te worden bekrachtigd. Vorig seizoen 97 punten, wat moet je nog meer zeggen? Nadat het publiek de kampioenen heeft onthaald, gaan we voetballen. Het verzet van Norwich houdt op deze vrijdagavond nog geen zeven minuten stand. Een komisch eigen doelpunt breekt de ban. Aanvoerder Grant Hanley raakt een voorzet helemaal verkeerd. Alles zit mee. De competitie thuis mogen beginnen tegen een kleintje, en dan ook nog zo in het zadel worden geholpen. Ook het tweede doelpunt is wat fortuinlijk. Salah wil een dribbel beginnen, maar verliest de bal. Via twee Norwich-verdedigers komt de bal voor Firmino, die met een piekfijn passje de Egyptenaar vrij voor het doel zet. Hij faalt niet. Faalt hij ooit? 2-0. Binnen het half uur is deze wedstrijd definitief beslist. Norwich voetbalt leuk mee, maar geeft de doelpunten hier wel heel makkelijk weg. Het kan eens gebeuren dat de grote, sterke Virgil van Dijk een corner binnenkopt, maar de Nederlander hoeft in dit geval amper van de grond te komen om tamelijk vrijstaand te kunnen scoren. Ook de vierde treffer valt nog voor de pauze. Prachtige voorzet van Trent Alexander-Arnold, slim gelopen van Origi die binnenkopt. Toch laat de gele achterhoede zich hier ook wel weer heel makkelijk in de luren leggen. Firmino zakt in en trekt de aandacht, zodat de Belg vrije doortocht krijgt. De enige flinke smet op de avond komt vlak voor rust: keeper Alisson glijdt uit bij het trappen en blesseert zo zijn lies. De Braziliaanse sluitpost is enkele weken uit de roulatie. Na zo’n eerste helft zou je een slachting kunnen vrezen tegen deze wankele achterhoede, maar da’s nergens voor nodig. In de tweede helft mist Liverpool nog een paar grote kansen, de scherpte en honger om er echt een monsterscore van te maken ontbreken. Omdat de teugels wat minder strak worden aangetrokken, komt Norwich zelfs tot scoren. Teemo Pukki maakt er 4-1 van en dat is eigenlijk best verdiend voor de manier waarop de ploeg probeerde mee te spelen. De uitsupporters zingen zelfs plagerig ‘1-0 in de tweede helft’. Ze hebben geen ongelijk. Mede door nog een paar mooie reddingen van Tim Krul blijft de stand op 4-1 staan. Al op de eerste avond van het seizoen verovert Liverpool de koppositie, met de relativering dat al het andere ook een zeer slecht resultaat was geweest. De wedstrijd zal vooral de geschiedenis ingaan als de eerste competitiewedstrijd in Engeland waarin gebruik werd gemaakt van de videoscheidsrechter. Of ja, gebruik, het spel werd nooit stilgelegd voor de VAR. Behalve aan het begin van de tweede helft, als een technologisch defect een vertraging van zo’n vijf minuten veroorzaakt. Het zijn voetnootjes in de geschiedenis, zoals dit misschien wel een voetnootje in het seizoen wordt. Na een eerste helft waar de wind meezat, met enkele mooie doch ietwat fortuinlijke doelpunten, zijn de eerste drie punten binnen. De enige zorg voor Klopp en de 53.333 toeschouwers: hoe is het met Alisson? Het verdict blijkt ernstig, maar ook weer niet rampzalig: ruim twee maanden toekijken. 

Share.

About Author

Leave A Reply