BIJ HET AFSCHEID VAN IKER CASILLAS: DE VOET VAN DE DOELMAN – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iker Casillas. Spanje – Nederland 1-0, 11 juli, finale World Cup 2010 Zuid-Afrika.

De voet van Casillas, de voet van ‘San Iker’. In de 61 ste spurtte Arjen Robben tussen twee Spaanse verdedigers alleen op het doel. Op volle snelheid niet te stuiten, hij lichtte hem op met links, net buiten het bereik van de keeper. Buiten het bereik van ongeveer elke keeper. Buiten het bereik van élke keeper? Ineens zwierde een voet in de voor Robben verkeerde richting en gaf de bal een afschampend effect mee. Hoekschop. Weg doelpunt. Weg World Cup. Libero Carles Puyol, buiten adem van zijn mislukte inspanning om Robben te achterhalen, sloeg met de handpalm op de ‘handschoen’ van Casillas. De beroemde handschoen, die zelfs zijn plaats kreeg in het museum van het Estadio Bernabeu. In die ‘high five’ van Puyol met Casillas zat alles vervat: Barça meets Real. Respect van de ene aanvoerder voor de andere, maar toch net dat ietsje meer vanuit de zijde van de libero. Vanuit het besef: de doelman verrichtte het wonder. Hij redde wat niet te redden leek, hij redde voor zijn land de wereldbeker. Onklopbaar in de knock-outfase: 1-0 tegen Portugal, achtste finale; 1-0 tegen Paraguay kwartfinale, penalty gestopt bij 0-0; 1-0 tegen Duitsland halve finale; 1-0 tegen Nederland finale. 390 lange minuten ongeschonden uit de duels gekomen, de beste aanvallers ter wereld de baas gebleven. En tenslotte, als aanvoerder de wereldbeker mogen kussen.

De voet van Casillas was soms ook het been, de hand, de vuist, het lichaam. In de één-tegen-één-situatie bleef hij vrijwel iedereen de baas. Zowel op het oefenveld als in finales van de Champions League – winst in 2000, 2002 en 2014 – met Real Madrid als tijdens de eindstrijd van het EK 2008, WK 2010 en EK 2012 met La Roja.

De doelman voert met 167 optredens de lijst van nationale selecties met Spanje aan. De doelman staat met 725 beurten op de tweede plaats van de Eeuwige Ranglijst van Real. Na Raul, die zestien keer meer tussen de lijnen kwam. Dat was het gevolg van de beurtrol die hij in 2014 kreeg opgelegd als gevolg van een dwaze beslissing van de nieuwe coach Carlo Ancelotti. Die hield hem, na een blessure, op de bank in La Liga en gaf hem enkel speelminuten tijdens de Champions League.

Zonder dat was ‘San Iker’ zowel bij La Roja als bij Real de ‘nummer één voor altijd’ geweest. Die nummer één was hij zonder enige twijfel op de World Cup van 2010. Dankzij zijn voet. Iker Casillas.

Share.

About Author

Leave A Reply